Kate Murtagh in 2016

Kate Murtagh in 2016

Met meer dan 20 miljoen verkochte exemplaren is Breakfast in America het best verkochte album van Supertramp. Ook in Nederland stond het album in 1980 op de hoogste positie in de albumlijsten. Natuurlijk is de muziek die op het album staat geweldig. Neem bijvoorbeeld het nummer Logical Song. Maar de albumhoes mag er ook zeker zijn. De hoes won in het jaar dat het album uitgebracht werd zelfs de Grammy voor de beste albumhoesBreakfast in America versloeg daarmee de albumhoezen van Led Zeppelin’s In Through the Outdoor en Talking Heads’ Fear of Music.

 

Kate Murtagh speelt ook een klein rolletje in de video van Supertramp’s Single: ‘It’s Raining Again’ (1982)

New York City

De voorkant van het Supertramp album is ontworpen door Mike Doud. De hoes laat het uitzicht zien van New York City vanuit een vliegtuigraam. De serveerster is het eerste wat opvalt. Deze serveerster is Kate Murtagh. Een actrice die onder andere bekend is uit de film Breakfast at Tiffany’s (1961). De houding die de actrice op de hoes aanneemt is naast een parodie op het vrijheidsbeeld ook een parodie op de albumhoes van de soundtrack van American Graffity.

breakfast in america-albumhoes

Als je beter naar de hoes kijkt zie je achter de actrice een uitzicht over New York. Hoewel New York?! De stad is gemaakt met producten die je in een Amerikaans ontbijtrestaurant kunt vinden. Bijvoorbeeld een doos cornflakes, eierdozen, bestek, azijn, ketchup en mosterdflessen. Deze zijn allemaal wit geschilderd. De toenmalige Twin Towers zijn opgebouwd uit een stapeltje dozen. En het ontbijtbord moet Battery Park voorstellen. Vanuit Battery Park vertrekt normaal de veerboot naar Staten Island.

Samenzweringstheorie rond Breakfast in America 9-11-breakfast-in-america

Ondanks dat het album Breakfast in America al in 1979 uit kwam is het onderdeel van een samenzweringstheorie omtrent 9/11. De hoes zou de aanslag op de Twin Towers al hebben voorspeld. Net als de meeste samenzweringstheorieën gaat ook deze theorie een beetje ver. Zo kijk je vanuit een vliegtuig op New York en laat de serveerster het doelwit zien. Ook zou de sinaasappelsap voor een vuurbal staan. Waarschijnlijk ben je nog niet overtuigd. Maar als je de hoes spiegelt zouden de U en de P verdacht veel op 9 11 lijken. Overtuigd?

Releasedatum: 29 maart 1979
Artiest: Supertramp
Kunstenaar: Mike Doud

.
Geloof jij in de samenzwerings-theorie?

Stephan Wegman

Meer verhalen achter de albumhoezen ontdekken? Check dan snel; Under The Covers!







Breakfast in America – Supertramp – Onderdeel van een samenzweringstheorie?

Leestijd: 2 min