In de rubriek “verslaafd aan Amerika” vertellen we het verhaal van Nederlanders en Belgen die om een of andere reden telkens verbonden zijn aan de Verenigde Staten. In deze aflevering het verhaal van Marja Spiering (53) en Ko van der Vlist (65) uit Warmond. Beiden zijn nu acht keer geweest, waarvan zeven keer met de camper. Vijf keer in het zuidwesten. Ze verzamelen painted pony’s en hun koelkast hangt inmiddels vol met magneten. En de Starbucks is zo ongeveer het eerste wat ze bezoeken in Amerika.

Ik had als kind al een fascinatie voor de VS

Marja en Ko zijn Verslaafd aan Amerika - Fascinatie voor de VS

Marja kwam al vroeg in aanraking met de Verengde Staten: ”Ik had als kind al een fascinatie voor de VS, waarschijnlijk omdat ik een echt paardenmeisje was en helemaal gek van Cowboy’s en Indianen. Nog steeds een wens om eens te paard een kudde te drijven. En later natuurlijk van de tv, Amerika daar kwamen al die knappe filmsterren vandaan. Alsof het hele land vol zit met allemaal knappe mannen.” Lachend vult ze aan; “Dat was wel een afknapper de eerste keer dat we daar kwamen”

Haar man Ko was in 1972 al eens met vrienden op bezoek geweest bij een vriend die daar studeerde en had in een week een roadtrip gemaakt van Michigan naar Florida en terug. Hij wilde heel graag de Grand Canyon een keer zien, omdat ze daar toen niet geweest waren. Die jeugdvriend is daar trouwens gebleven en hebben we in 2015 weer een keer ontmoet na 43 jaar. Die woont nu in Dana Point California.

Bij het boeken van de camper vergiste ik me in de datum en werd het een reis van bijna 5 weken.

Beide hadden ze dus de wens heel graag een keer naar Amerika te gaan. En dat was ook de klik toen zij elkaar ontmoette nu elf jaar geleden. Hun eerste reis werd direct een camperreis van ruim een maand. Het zou een eenmalige reis worden van een week of drie. Bij het plannen bleek al dat drie weken te kort zou zijn om alles te zien wat we wilde zien, zonder dat het een ‘ren je rot’ reis zou worden. “Bij het boeken van de camper vergiste ik me in de datum en werd het een reis van bijna 5 weken.” zegt Marja.

Net als voor veel Amerikagangers werd het ‘klassieke’ rondje gereden. Begonnen in San Francisco, twee dagen. Hierna naar Yosemite, wat bewust, vanwege het jaargetijde, voor in de reis was gezet. “Dit deden we vanwege de Tiogapas” vult Ko aan. “Toen we in Yosemite aankwamen was het 25 graden. Dus korte broek en T-shirt weer. De dag erop zouden we de Panoramatrail gaan lopen. ’s Nachts ging de temperatuur echter hard naar beneden. En de volgende ochtend hadden we regen welke als snel overging naar sneeuw. De Tiogapas en de Senorapas werden gesloten, wij besloten om het park maar te verlaten, zolang dat nog kon.

Dat was dus een pittige vuurdoop, als je voor het eerst met een camper rijdt.

We namen dezelfde weg terug als we gekomen waren. Echter tijdens het verlaten van het park mochten auto’s zonder sneeuwkettingen het park niet meer in en ook bussen en campers werden niet meer toegelaten. Dat was dus een pittige vuurdoop, als je voor het eerst met een camper rijdt, sneeuw en een bochtige bergweg. Anderhalf uur later stonden we in Oakhurst in de stralende zon en kon de korte broek weer aan.”

Marja en Ko kwamen in de Death Valley terecht en genoten van de prachtige volle maan midden in de nacht. Van de stilte van Death Valley de drukte van Las Vegas in; “Wat een verschrikking! Wat vonden we, na de eerste avond op de strip, Las Vegas een vreselijke stad. Ko wilde de dag erop niet meer terug, maar ik vond dat we toch moesten gaan, want we hadden nog bijna niets gezien. Dus de avond erop terug. Aan het eind van de avond konden we onze mening bijstellen. Sindsdien zijn we al vier keer terug geweest en er zelfs getrouwd.”

Las Vegas, Valley of Fire, Zion,  Bryce, Capitol Reef, Goblin Valley, Moab met Canyonlands en Arches. Allen werden in de eerste Amerika-reis van Marja en Ko bezocht. Marja vertelt; “In Arches hebben we de Fiery Furnace trail gelopen en zijn toen heel snel vertrokken. Wat een drukte! Hierna naar Monument Valley, ontroering door de prachtige zonsondergang! En toen was de energie op. Naar Page, Antilope Canyon gezien, en daarna een rustdag ingelast. Het reizen, de indrukken gaan je niet in de koude kleren zitten. Die dag hebben we heerlijk ontspannen gekajakt op Lake Powell.”

De Grand Canyon viel eigenlijk een beetje tegen.

“Dan eindelijk de Grand Canyon! Veel over gelezen en deze viel eigenlijk een beetje tegen na alles wat we al gezien hadden. Teveel natuur misschien? Via Needles, Indio, Anza Borrego, naar de meer dan heerlijke stad San Diego en via Highway one terug naar San Francisco.”

De eerste reis van Marja en Ko bevatte 3500 miles. Ze vinden dat achteraf gezien toch wel teveel. Nu plannen ze voor dezelfde tijd maximaal 2100 mile. Met hier en daar heen en weer rijden, boodschappen, een zijweg nemen, kom je dan uit op zo’n 2500 mile wat prima te doen is.

’s Nachts wakker worden en zien dat de herten naast je camper staan te grazen.

Reizen doen ze het liefst met de camper. “Heerlijk midden in de natuur, je eigen huis bij je, al je spullen in kastjes opgeborgen, en niet geheel onbelangrijk je eigen toilet en douche bij je. ’s Avonds op de campground een steak op de bbq, een bak sla erbij. En daarna een paar houtblokken op de kolen en heerlijk bij het kampvuur met een drankje gewoon een beetje in de vlammen staren. Met een beetje geluk loopt het wildlife rond je camper. ’s Nachts wakker worden, uit het raam kijken en zien dat de herten naast je camper staan te grazen.”

Ko: “Tegenwoordig kopen we fietsen en huren een fietsenrek. Bij het bezoeken van kleine plaatsen en steden, parkeren we de camper aan de rand van de stad en verkennen met de fiets de omgeving. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om leuk te kunnen fietsen. In de parken, Venice beach en Santa Monica. Coronado island bij San Diego. Ideaal!”

Inmiddels zijn beide Amerikgangers al erg bedreven in het boeken van hun favoriete vakantie. “Wij boeken alles zelf. Informatie wordt gehaald van forums, internet, Google en Googlemaps. De camper wordt huren we bij via Tiogatours. Tot nu toe altijd ruim een jaar van tevoren de camper geboekt, vanwege de hoge vroegboekkortingen. Voor de campgrounds hebben we de app allstays. Hierop vind je alle campgrounds die er zijn. Campgrounds worden gecheckt via Google maps en streetview om te kijken hoe de ligging is en ook om eventueel een plek uit te zoeken. Reserveren doen we alleen als we denken dat het druk wordt zoals in de parken. Daarnaast is het zelf regelen een groot gedeelte van de voorpret! “ vertelt Marja.

Ga je naar Canyonlands, huur dan een jeep! En rij de Shafertrail en de Long Canyon trail.

Aan andere Amerika vakantiegangers zouden we het volgende willen meegeven: “Plan je route niet te vol, je kunt niet alles zien en dat wat je ziet is sowieso prachtig. Neem af en toe een rustdag! Je doet zoveel indrukken op en je ziet zoveel, dat je na een week al niet meer weet waar je de week ervoor was. Op een gegeven moment raak je verzadigt en is het fijn om even een dag niets te hoeven. Geniet van het moment! Sta even stil bij wat je ziet, en laat het tot je komen. Rij niet alleen maar de viewpoints af maar maak een wandeling in het park. Zodra je een trail gaat lopen ben je uit de drukte en je beleeft het park veel meer dan wanneer je van viewpoint naar viewpoint rijdt.” Vertelt Marja vol enthousiasme.

Zij vervolgt: “Ga je naar Canyonlands?  Huur dan een jeep! En rij de Shafertrail en de Long Canyon trail. De mooiste campingplekken vind je in de parken, stateparks en blm gronden. Ruime plekken midden in de natuur. En goedkoper dan KOA’s en RV parks. Bezoek, als je van wildlife houdt, ook eens een wildlife refuge!

Check bij de steden welke je bezoekt op de website van de stad voor eventuele evenementen wanneer je daar bent. Kijk of er toevallig een rodeo in de buurt is. En dan niet een rodeo voor toeristen, maar een echte. Wij zijn er een keer toevallig tegen aangelopen en het was een geweldige ervaring om dat een keer mee te maken. “

Er zijn zoveel mooie plekken. Het reizen in Amerika is al een genot op zich. Marja en Ko noemen de mooiste plekken de ze hebben bezocht: “White pocket, Zion, Death Valley, Anza Borrego, Yosemite, Monument Valley, Rocky mountain national park en natuurlijk moet je de Grand Canyon een keer gezien hebben. Van de Steden: San Francisco, San Diego, Las Vegas en New York.

White pocket

White pocket, een van de mooiste plekken van Marja en Ko

Marja: “Mijn absolute topper is toch Moss Landing geweest. Wanneer je graag wildlife fotografeert en houdt van het sealife is dat de place to be! Walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden, zeeotters het is er allemaal, en dan niet te vergeten de vele vogelsoorten.”

“De panoramtrail in Yosemite is toch wel mijn favoriet” roept Ko.” Een prachtige wandeling! Maar doe niet zoals ons, ongetraind de wandeling lopen, want je kunt daarna drie dagen niet meer voor of achteruit. Zorg dat je wat loop conditie hebt. Wat ook een geweldige ervaring was is het rijden met een jeep door Canyonlands!”

Aan de oostkant word aangeraden: Outer Banks, Pocosin lakes (zwarte beren, en nog veel meer wildlife) en Washington.

Hebben jullie verder nog wat met Amerika? “Ja, met Baseball.” zegt Marja. “Mijn jongste zoon heeft 20 jaar gehonkbald. Ik snap de sport en vind het een enorm leuke sport. Het is ook een geweldige ervaring om een keer een wedstrijd mee te maken. De sfeer is enorm goed. Beide partijen zitten gewoon door elkaar en het stadion is tevens een sociale ontmoetingsplaats.”

Ga heen met de halve lege koffer, die komt echt wel vol voordat je terug naar huis gaat

Hebben jullie nog tips voor mensen die voor het eerst naar Amerika gaan? “Prop je reis niet te vol, less is more. Geniet! en plan je reis zelf, stop in je route datgene waarvan je denkt dat je dat echt wilt zien! Overnacht in de parken, dit scheelt reistijd, en je beleeft het park beter. Lees reisverslagen van Amerika om te kijken hoe andere het hebben gedaan en om te bepalen wat je zelf wel of niet wilt. Lees forums en durf te vragen!

Ga je met de camper, neem een stekkerblok mee van huis (dan hoef je maar 1 wereldstekker mee te nemen) en een rolletje teflontape, zodat de waterslang niet lekt. En koop een drukregelaar bij de Walmart (8 dollar) Plan op de dag dat je de camper ophaalt niet te veel kilometers. Het ophalen van de camper kost veel tijd, daarna boodschappen doen in een Walmart, kost net zoveel tijd. Je weet niet waar alles staat wat je nodig hebt en je kijkt je ogen uit! Het voor de eerste keer rijden met een camper in Amerika is even wennen. De wegbewijzering is net even anders. Je wordt zowel links als rechts ingehaald. De camper rammelt altijd wat, en je bent waarschijnlijk nog moe van de heenreis.

Maak een boodschappenbriefje, zodat je ook echt alles hebt bij de eerste boodschappen en je niet nog drie keer terug moet. Reserveer je eerste campground zodat je de eerste dag niet nog op zoek hoeft naar een camping. Neem een oud hoeslaken mee voor over het matras, in Amerika krijg je losse onderlakens zonder elastiek en ben je iedere dag opnieuw bezig je laken vast te stoppen. Dit laken gooi je bij vertrek gewoon weg. Ga heen met de halve lege koffer, die komt echt wel vol voordat je terug naar huis gaat. Plan je reis niet op kilometers maar op reistijd. 100 mile in de bergen kan een paar uur kosten, op de snelweg een uur.”

Marja en Ko zijn Verslaafd aan Amerika – Fascinatie voor de VS

Ben je benieuwd naar de reisverslagen van de reizen die Marja en Ko gemaakt hebben kijk dan op www.marenko.net

Watchman campground - Zion

Watchman campground – Zion – Foto Marja Spiering







Marja en Ko zijn Verslaafd aan Amerika – Fascinatie voor de VS

Leestijd: 9 min