De Chain of Rocks Bridge is een van meer interessante bruggen in de Verenigde Staten, maar helaas wat onbekend bij de gemiddelde toerist. Het is een van de weinige bruggen in de VS met een dertig graden hoek halverwege en voor meer dan 30 jaar was het een significant onderdeel van Route 66. De brug loopt over de befaamde Mississippi Rivier van Madison, Illinois naar St. Louis, Missouri.

Chain of Rocks

Haar naam heeft de brug te danken aan een 17 mijl lange serie van kleurvolle waterstromen over rotsen in de Mississippi Rivier genaamd Chain of Rocks noord van St. Louis. Dit gebiedt stond bekend om haar zeer gevaarlijke  en moeilijk te navigeren vaarroute met rotsen net onder het wateroppervlakte. Heden ten dage is de route veiliger door de bouw van een dam in de jaren 60. Maar in 1927, toen men startte met de bouw van de brug was dit een serieus probleem voor de boten.     Chain of rocks   In de eerste plannen zou de brug geen dertig graden hoek krijgen en recht over de Mississippi gaan. Een flink project met een kostenpost van meer dan $1.250.000. De eigenaren van rivierboten gooide echter roet in het eten en maakte bezwaar tegen de eerste plannen vanwege de watertorens die te dicht bij pijlers zouden staan waardoor het moeilijk navigeren was voor de boten.  Daarnaast zou een rechte brug  te weinig ondersteuning hebben door een zwakke ondergrond. Het plan voor een dertig graden hoek was daarmee geboren. In 1927 begon men met de bouw van de brug vanaf beiden zijden van het water en zo’n twee jaar later in juli 1929 werd de brug geopend voor verkeer. Dit na wat tegenslagen vanwege de hoogte van het water en tegenvallend winterweer. Uiteindelijk toen de brug gereed was waren de kosten verdubbeld. Toch was de bouw van de brug een groot succes. De aanleg van prachtige parken bij de ingang aan beiden zijden, mooi aangelegde waterpartijen, nieuw aangelegde bomen en aansluiting met het Chain of Rocks pretpark maakte de area aantrekkelijk voor dagtripjes en plezier in de omgeving. De aantrekkelijkheid van de omgeving maakte het een genot om de oversteek te maken. Toen men in 1936 besloot de brug te gaan gebruiken voor Route 66 was het plaatje compleet. Voor meer dan 30 jaar werd de brug gebruikt als oversteek maar in 1967 werd er een nieuwe brug gebouwd om de Mississippi te passeren. En in 1968 werd de brug gesloten voor verkeer.

Verval

In de jaren 70 raakte de brug in verval en werd er zelfs overwogen om de brug op te blazen. In 1975 leek het erop dat dit ook daadwerkelijk ging gebeuren en vergevorderde plannen dit te doen werden gestaakt nadat de staalprijzen kelderde door een beroerde aandelenbeurs. Door de waardevermindering van staal was het opblazen van de brug niet langer rendabel. In de aankomende twintig jaar zou de brug verder in verval geraken en ongebruikt blijven omdat het te duur was de brug te slopen en men zag ook geen logica in het opknappen van de brug omdat deze niet bestand was tegen het hedendaagse verkeer. In 1980 gebruikte regisseur John Carpenter de brug voor zijn film Escape From New York. In 1991 kwam de brug in opspraak door een dubbele moord en verkrachting.  Julie en Robin Kerry werden, na te zijn beroofd en verkracht, het water ingeduwd en verloren hun leven. Heden ten dage is de brug onderdeel van meer dan 300 mijl aan voetpaden en fietsroutes. Waar het eerst onderdeel was van het historische Route 66 en daarmee Amerika’s liefde voor de auto, is het nu een symbool voor minder auto gebruik. In 1999 werd de brug geopend voor voetgangers en fietsers als onderdeel van de Route 66 Bikeway.







Chain of Rocks Bridge

Leestijd: 4 min