De Amerikaanse primarys zijn weer losgebarsten. Het startschot voor het verkiezingsjaar, traditiegetrouw gebeurde dat op 3 februari met de Iowa caucus. Maar bij de Democraten ging dat niet helemaal vlekkeloos. De oorzaak: een nieuwe app die toch niet goed bleek te werken.

Wachten in Iowa – De race voor de nominatie is los

Na maanden warm te lopen zijn we dan eindelijk begonnen aan de strijd om de nominatie. Bij de Republikeinse partij waren er geen verassingen. Trump won met een overtuigende meerderheid van 97% de Iowa Caucus voor zijn partij. Bij de Democraten ging er een hoop fout, moesten we lang wachten en werden we verrast door de uitslag.  In 1765 presincts (districten) kwamen de inwoners bij elkaar om te stemmen. Zo’n caucus blijft een fantastisch fenomeen in de verkiezingsstrijd. In wijkcentra, bibliotheken, gymzalen en op vele andere plekken verzamelen zich geregistreerde Democraten en proberen ze elkaar te overtuigen van het feit dat hun kandidaat toch echt de beste nominatie zou zijn voor de Democratische partij. De ruimte waar gestemd wordt is verdeeld in ‘vakken’ waar je kunt gaan staan om je stem uit te brengen. Die vakken representeren de kandidaten.  Per district wordt er twee keer gestemd. De eerste keer moet een zogenoemde viability threshold (kiesdrempel) vastgesteld worden. Heeft een kandidaat genoeg steun onder de aanwezige stemmers? Om dat aan te tonen moet een kandidaat minimaal 15% van de stemmers in zijn/haar vak hebben staan. Dan vallen er dus een aantal kandidaten of en de aanwezige die daar op gestemd hadden moeten door de overige groepen overgehaald worden om zich bij hun aan te sluiten. Na een half uur van debatteren wordt er een laatste telling gedaan. Via een moeilijke rekensom worden deze stemmen omgerekend naar ‘state delegate equivalents’ (afgevaardigden) Democratie in optima forma. Helaas ging het daar fout voor de Democraten. Wachten in Iowa

De app was verkeerd geprogrammeerd

De uitslagen van de verkiezingen moesten doorgegeven worden aan de partijleiding zodat zij de resultaten naar buiten konden brengen. Daarvoor hadden ze een app geprogrammeerd om dat goed te laten verlopen. Maar in die app bleek een fout te zitten. De uitslag werd direct op maandagavond verwacht maar dat liep dus even anders. De resultaten werden langzaam maar zeker met babystapjes naar buiten en na drie dagen was er eigenlijk nog steeds geen winnaar.  Pete Buttigieg en Bernie Sanders staan na drie dagen samen aan kop. Buttigieg kreeg 26.2% van de ‘state delegate equivalents’. Daarmee wordt normaal gesproken de winnaar gekozen. Sanders kreeg 26,1% van deze afgevaardigden maar hij kreeg wel de meeste stemmen in de eerste en tweede ronde. Maar vanwege de moeilijke rekensom die gebruikt wordt kreeg Buttigieg 0,14 procent punt meer afgevaardigden dan Sanders. Kortom: kamp Buttigieg zal zeggen ‘wij zijn de winnaar’, kamp Sanders zal zeggen ‘nee, wij zijn de winnaar’. Hoe dan ook het was een grote rotzooi in Iowa en hopelijk wordt New Hampshire beter. Op naar 11 februari, op naar The Granite State.
Liam Toll

Liam Toll

Medewerker Politiek

Geïnfecteerd met het Amerikavirus door zijn vader Antal Toll, tevens columnist voor USA4ALL, interesseert Liam zich in alles wat met de Verenigde Staten te maken heeft. Van Amerikaanse politiek tot sport en van geschiedenis tot reizen. Liam is freelance journalist en student aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Dat alles bij hem om Amerika draait is ook te zien aan zijn sport, Liam is honkballer en speelt daarbij meerdere posities. In 2018 ging hij voor het eerst naar Amerika, samen met zijn vader liep hij toen rond in New York City. Een jaar later is daar een trip naar St. Louis, MO voor zijn studie journalistiek, waar nog een productie uit voort vloeide, bijgekomen. Liam ambieert een toekomst als correspondent in de Verenigde Staten.


Het werd wachten, wachten, wachten in Iowa

Leestijd: 4 min
Amerika-Info-USA4ALL

Welkom bij USA4ALL!

Actie!

 


Maak kans op: een USASIM kaart!

Meld u aan voor de nieuwsbrief en u maakt automatisch kans!

U bent aangemeld! Er is een bevestigingsmail aan u verzonden, controleer uw e-mail en eventueel uw spambox.