Seattle is de stad waar de Grunge ontstond, de muziekstroming die namen voortbracht als Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden. Het was niet zozeer een muziekstroming, maar meer een subcultuur. Deze bands walsten in het laatste decennium van de vorige eeuw wereldwijd de hitlijsten plat met hun weerbarstige gitaarrock. Bezoek Seattle en ontdek waarom de muziek eigenlijk zo klinkt zoals ze klinkt.





Al op het vliegveld voel en hoor je de Grunge

In Seattle aangekomen is het een niet te missen attractie: op Sea-Tac Airport loop je pontificaal tegen de Sub Pop Store aan. Sub Pop is het underground label dat de eerste platen van Nirvana en Soundgarden uitbracht, en nog steeds in relevante, nieuwe muziek voorziet. Deze winkel is natuurlijk een waar walhalla voor de Grunge-fan, je bent er zo een uurtje zoet. De stem van Mudhoney-zanger Mark Arm galmt zo nu en dan door de luchthaven, om je welkom te heten in Seattle en je te waarschuwen voor zakkenrollers. Je wilt je telefoon natuurlijk niet kwijt zijn op het moment dat je net een foto van deze toffe winkel wilt maken.

Grunge Landmarks

Die telefoon zul je hard nodig hebben wanneer je in de stad bent. Zorg eventueel voor het goedkoopste sim only abonnement voordat je op reis gaat, zodat je te allen tijde anderen op de hoogte kunt houden van al je ervaringen, en om je reis van een passende soundtrack te kunnen voorzien. Om goed op weg te gaan, kun je gebruikmaken van de zoekterm Seattle’s Grunge Landmarks. Google toont je dan direct alle legendarische Grunge-plekken. De zalen waar bands hun debuut maakten, kunstwerken, studio’s, monumenten. Zoals alles in Rome je aan de Romeinen herinnert, is Seattle een openluchtmuseum van de Grunge. Het Crocodile Café, Reciprocal Recording Studio’s, de Sound Garden en het Museum of Pop Culture, om er maar een paar te noemen.

In de voetsporen van de Grunge: Seattle, Washington

Aberdeen

Chris Cornell (Soundgarden), Andrew Wood (Mother Love Bone), Layne Staley (Alice In Chains) en vaandeldrager-tegen-wil-en-dank Kurt Cobain: ze zijn allen niet meer in ons midden. Met name de zanger-gitarist van Nirvana heeft zichtbaar zijn sporen nagelaten. In zijn geboortedorp Aberdeen is rondom de Young Street Bridge, waar hij soms onder sliep, het Kurt Cobain Memorial Park ingericht.

De songtekst van Something In The Way, die hij onder deze brug schreef, is er op een aluminium bordje afgedrukt. Iemand zei eens: ‘Cobain immortalized the bridge through music, but now the bridge immortalizes Cobain’. Als je Aberdeen binnenrijdt word je trouwens al verwelkomd door het bord met de tekst Welcome in Aberdeen – Come As You Are. Je voelt op deze desolate plek waarom de muziek van Nirvana zo rauw en weerbarstig klonk. Veel plezier op je ongetwijfeld onvergetelijke muzikale reis!







In de voetsporen van de Grunge: Seattle, Washington

Leestijd: 3 min