Jim de Heij (38) uit Woerden, wist als kleine jongen al dat hij Amerika een keer wilde zien. In 1999 werd zijn verlangen werkelijkheid, met vrienden ging hij voor het eerst naar de Verenigde Staten. Ze kochten een ticket van Amsterdam naar Las Vegas geboekt met een stop-over in New York en Chicago.

Jim de Heij - Als ik ooit de loterij win dan ben ik weg uit Nederland!

New York, maakte direct een geweldige indruk gemaakt bij Jim. “Daarna zijn we voor een roadtrip doorgevlogen naar Las Vegas. Daar hebben we het bekende rondje gedaan in 17 dagen van Vegas naar LA en van LA naar San Francisco en via de parken terug naar Las Vegas” zegt Jim. “Dit heeft mij nog meer gegrepen dan de indruk die ik in New York had gekregen” Als toetje vlogen ze vanuit Las Vegas door naar Chicago om daar de stad te bekijken.

Jim de Heij - New York

Heerlijk elke zondag samen met de Rand McNally een trip plannen.

“De eerst reizen hebben wij via de bekende organisaties gedaan, maar in de loop der jaren doe je zoveel ervaring op dat je het zelf kan. Ook het hele idee dat je voor een goede roadtrip toch bijna een jaar van te voren gaat beginnen met plannen. Heerlijk elke zondag samen met de Rand McNally en een laptop de trip plannen.”

Jim:  “Ik ben nu 8 keer geweest en het liefst ga ik elk jaar maar aangezien ik kleine kinderen (zonen Jake (2008) & Joe (2011)) heb is dat gewoon (helaas) niet haalbaar. Ik hoop binnenkort samen met mijn vrouw (Leonie (38)) en onze zonen een keer te gaan, een kleine roadtrip door Texas, al is het maar een weekje.” zegt Jim hoopvol. “We gaan bij voorkeur wel met de auto en om het compleet te maken moet het wel een Amerikaans merk zijn.” vult hij lachend aan.

“Een reistip aan andere Amerika vakantiegangers? Zo, die is lastig. Zeker als de doorgewinterde VS vakantieganger dit leest. Maar wat mij van de laatste trip vergeleken met al die andere het grote verschil is geweest zijn toch de KOA campings. Je zit toch meer in de natuur dan als je in een hotel/motel zit. En het contact met de mensen is anders.”

De mooiste stad in het westen is naar mijn mening San Francisco

We vragen wat iemand absoluut niet mag missen tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten: “Dat is voor iedereen persoonlijk denk ik, maar voor mij is het “echte” Amerika het westen/noordwesten van Amerika. Oké, New York moet je gezien hebben maar ikzelf hou erg van de natuur die het westen te bieden heeft en de afwisseling van natuur en een stad. De mooiste stad in het westen is naar mijn mening San Francisco moet je gezien hebben, als je een roadtrip doet in het westen pak je die stad mee (voor de eerste keer zeker)!”

Mensen die naar Amerika gaan, zeker de eerste keer, maken een te grote roadtrip!

De laatste trip van Jim en zijn familie ging  vanuit Denver naar het noorden. Vervolgens South Dakota & Wyoming en toen richting Salt Lake City om bij Las Vegas een U turn richting Denver te maken. “Ik vond het noordwesten echt super, ik had dat veel eerder moeten doen en ik ga er ook zeker weer naar terug. Dus de parken zoals Yellowstone, Bryce, Zion, Arches , Death valley, Yosemite en de Rockies etc horen daar ook bij dus die moet je gewoon zien. En ik denk als je het echt wil ervaren zal je echt meerdere keren moeten gaan. Echter veel mensen die naar Amerika gaan, zeker de eerste keer, maken een te grote roadtrip om alles maar te zien maar dan is de belevenis minder i.v.m tijdsdruk. Ik heb zelf ook dit soort roadtrips  gemaakt, fouten kan ik het niet noemen hoor. Omdat Amerika zo groot en mooi is moet je er zeker een paar keer naar toe!”

Jim de Heij - Yellowstone

Ik zeg het al jaren, als ik ooit de loterij win dan ben ik weg uit Nederland

De passie voor Amerika begon bij Jim al vroeg: “Toen ik klein was en alle tv series en films uit Amerika keek wist ik al, dat wil ik later allemaal zien! “in Amerika gebeurt het allemaal” dacht ik. Toen ik dus in 1999 voor het eerst in Amerika aankwam (New York) viel echt mijn mond open. Wat een geweldig land en dat gevoel is alleen maar sterker geworden na al mijn reizen door Amerika. De rust en de ruimte die Amerika heeft te bieden maken mij ook een ander persoon. Nu ik al 3 jaar niet meer ben geweest mis ik het echt en het maakt mij zelfs een beetje onrustig. Amerika heeft echt alles wat ik mooi vind, de natuur, de steden & geschiedenis, de auto’s het lekkere eten etc. Ik zeg het al jaren, als ik ooit de loterij win dan ben ik weg uit Nederland en dan gaan we wonen in een mooi huis in Colorado denk ik.”

Mijn gevoel om in Amerika te gaan wonen wordt steeds groter, dus ik benieuwd hoeveel Amerika verslaafden dit gevoel ook hebben?

Dan krijg je ook te maken met de Amerikaanse politiek: “Klopt, ik vind het persoonlijk nog al wat overdreven hoe zij campagne voeren. Het is een hoop bagger gooien, soms zijn ze alleen maar bezig om elkaar zwart te maken. Dat gebeurt ook in Nederland maar in de VS is het nogal over the top terwijl ik vind dat het om de kiezer moet gaan. Ik kan me wel in het verhaal van Trump vinden, maar ik twijfel of hij wel geschikt zal zijn als president.”

Staat Amerikaanse sport staat ook op de bucketlist? “Jazeker, alle soorten wedstrijden zijn wel leuk om te zien maar ik probeer Nascar wel een beetje te volgen. Sinds Max Verstappen in de formule 1 rijd is Nascar wel op een laag pitje komen te staan. Omdat je dan wel heel veel achter de tv zit. Ik ben in New York ooit naar een NBA wedstrijd geweest en dat was echt wijs om mee te maken. En ben een paar keer op Daytona geweest. Helaas nog nooit met de Daytona 500 maar ik ben nog jong en de bucketlist is nog lang.”

Mijn eerste auto was een Chevrolet El Camino.

De Amerikaanse verslaving houdt bij de familie de Heij niet op bij vakanties naar Amerika: “Ik vind alles wat een echt American brand is wel mooi. Bijvoorbeeld Dr Pepper en Coca cola. Ik maak hobbymatig houten kratjes die ik dan weer oud maak en er een logo opmaak. We hebben een mailbox in de voortuin staan (die de postbode ook gebruikt). Ik heb achter in mijn tuin bij de waterkant op een schutting een grote American flag gemaakt en oud en vaal gemaakt met de tekst eronder “the American dream”. En het liefst zou ik weer een “Oldtimer” erbij willen hebben. Mijn eerste auto was een Chevrolet El Camino.”

“Als je je voor het eerst naar de Verenigde Staten gaat zou ik willen zeggen, geniet er van! Met andere woorden maak je route niet te groot. Ik zelf heb dit helaas ook meerdere keren gedaan omdat ik gewoon echt dingen wilde zien en dan zit je dagen te lang in de auto. En ga eens de camping op in plaats van een hotel of motel. Dan kom je meer in contact met de “Amerikaan” die ik vrij open vind en altijd geïnteresseerd zijn in ons verhaal. En ik ook in die van hen.”

 

Jim de Heij – Als ik ooit de loterij win dan ben ik weg uit Nederland!Jim de Heij – Als ik ooit de loterij win dan ben ik weg uit Nederland!

Leestijd: 6 min
Amerika - Info - USA4ALL - disclaimer

Welkom bij USA4ALL!

Meld u aan voor de nieuwsbrief

 


Naar Amerika? Bestel alvast een USASIM kaart!

 

U bent aangemeld! Er is een bevestigingsmail aan u verzonden, controleer uw e-mail en eventueel uw spambox.