Yes! We gaan naar Amerika…

Je hebt besloten om op vakantie in Amerika te gaan. Dat verre, tot de fantasie sprekende continent aan de andere kant van de oceaan. Met drukke steden, snelle auto’s, prachtige stranden en verbijsterende natuur. Maar Amerika is groot, heel groot en het is raadzaam om van tevoren te bedenken wat je wilt gaan zien. Zoek je de natuur, cultuur, de route 66 of juist pretparken? Een reis naar en door Amerika vereist wat voorbereiding en dat begint al bij het boeken van uw vakantie.






Wat wil je zien en doen?

Afhankelijk van wat je wil gaan bekijken, speelt het seizoen een grote rol. Hoe hoger je zit, dus richting Canada maar ook qua bergen, hoe langer het (zeer) koud is en wegen naar en door nationale parken afgesloten kunnen zijn. Verkies je meer de stilte, de schoonheid en de leegte van de woestijn, dan moet je rekenen op zeer hoge temperaturen. 38 graden in mei is niet uitzonderlijk, maar door de lage vochtigheidsgraad heel goed uit te houden. Het is dus belangrijk dat je daar van tevoren beslissingen over maakt. Als dat zover is, vraag je offerte aan bij reisbureaus. Het advies is om dat bij drie verschillende agentschappen te doen, de prijzen kunnen namelijk onderling sterk verschillen.

Het is heel belangrijk dat je precies weet wat u wilt. Bijvoorbeeld: je vliegt naar Denver, Colorado en wil een aantal weken later terugvliegen vanaf Los Angeles, Californië. Op dit moment zijn er nog niet veel directe vluchten naar Amerika, al begint daar verandering in te komen en het afhangt van met welke maatschappij je vliegt, en heb je vrijwel altijd een transfer (overstap). Zorg dat er bij de boeking tussen de twee vluchten minstens drie uur zit. Het kan verstandig zijn om voor de eerste nacht een hotel te boeken. Huur je een camper, dan ben je dat zelfs verplicht.

We gaan naar Amerika! - De voorbereiding!

Waarom moet er zoveel tijd tussen zitten?

Bij aankomst moet je door de douane en dat duurt altijd lang, gezien de lange rijen gevormd door honderden mensen. Je vingerafdrukken worden genomen, een foto gemaakt en je moet diverse vragen te beantwoorden. Daarna haal je je bagage op, die een eind verder weer ingeleverd moet worden bij een een lopende band. Doorgaans is de vertrekhal op een heel ander deel van het vliegveld, waar je met (soms ook met een treintje) naar toe moet.

Alleen al het bereiken van het treintje en de juiste gate neemt veel tijd in beslag door de enorme afstanden, want de Amerikaanse vliegvelden zijn kolossaal. Als je bij de vertrekhal aankomt, moet je voor je naar je gate kan, wederom door ‘security’ en in Amerika moet je dan zelfs uw schoenen uit doen en in een bakje leggen. Dit is allemaal zeer tijdrovend, dus drie uur tussen je vluchten is toch wel aan te raden. Op sommige vliegvelden red je het binnen de twee uur, maar laat je vooraf goed informeren.

We gaan naar Amerika! - De voorbereiding!

Zorg dat je paspoort gedurende je verblijf geldig is!

Iedereen die met je meereist, moet in het bezit zijn van een eigen paspoort dat gedurende het geplande verblijf geldig is. Dit geldt ook voor kinderen en baby’s, die kunnen niet op jouw paspoort meereizen! Controleer dus drie maanden van tevoren of dit in orde is, dan kun je zo nodig nog een geldig paspoort aanvragen. Een noodpaspoort is niet geldig in Amerika. Maak voor de zekerheid kopieën van de paspoorten, die je op een andere plek bewaart. Mocht er iets gebeuren met je reisdocumenten, kun je die als nood overleggen.

ESTA

Ga je naar Amerika dan dien je minimaal 72 uur van tevoren dien je een elektronische reistoestemming (ESTA) aan te vragen. (Eerder is aan te raden!) Zonder deze toestemming word je niet eens aan boord van het vliegtuig of boot toegelaten. Je kunt dit doen via deze ESTA pagina. Een ESTA kost $14,- (prijswijzigingen voorbehouden) die je met je credit card kan betalen. Met deze autorisatie kun je negentig dagen in Amerika blijven en ze is twee jaar geldig. Mocht je echter het jaar erna weer naar Amerika gaan, dan moet je de vluchttijden en verblijfsadres, al is dit de eerste nacht in het hotel, wijzigen. Wil je langer dan negentig dagen in Amerika blijven, dan moet je een speciaal visum aanvragen. Meer formatie leest u op de ESTA pagina’s van USA4ALL.

Autohuur

Het openbaar vervoer is niet zo goed geregeld als bij ons, de auto is dan ook een onmisbaar vervoermiddel. Je kunt die meteen boeken bij je vlucht, maar op het vliegveld van aankomst regelen is doorgaans ook geen probleem. Een uitstekend kaartenboek is de Rand McNally, die op elke pagina de kaart van een staat weergeeft. Je kunt een gps huren, maar bij autohuur voor Amerika kan dat nogal erg prijzig zijn. Het goedkoopste is als je op je eigen gps de kaarten van Amerika zet. Huur je een camper, dan is dat bij sommige verhuurbedrijven inbegrepen, dit moet je even na te vragen. Auto’s zijn er in diverse klassen. Het verzekeren kan vragen oproepen, daarom hebben wij een overzicht gemaakt voor de Verzekeringen voor autohuur in de Verenigde Staten.

Omdat je rondreist en dingen gaat bezichtigen, is het handig als je een auto huurt waar moeiteloos alle bagage in de kofferbak past, zodat deze niet in het zicht ligt. Vlieg je vanaf een andere locatie terug dan je bent aangekomen, vraag dan of er drop-off charges (achter-laat-kosten) zijn. Bij een camper bijvoorbeeld, kan dat behoorlijk oplopen.

 

De vlucht

Voor een vlucht naar Amerika moet je drie uur van tevoren aanwezig zijn. Het is verstandig om makkelijke kleren en schoenen te dragen, die niet klemmen, want een zit van zoveel uren moet je niet onderschatten. Doorgaans zitten er kleine t.v. schermen in de rugleuning van de stoel voor je, waar je kunt kiezen uit een breed scala van films en spelletjes. Echter, nu veel mensen films op hun tablet kijken, is dat bij sommige vliegtuigen niet meer aanwezig. De lucht in het vliegtuig is erg droog, voldoende drinken is dus de boodschap. Probeer koffie en alcohol te vermijden. Vloeibare stoffen kun je meenemen in je handbagage met een maximale hoeveelheid van 100 ml per verpakking en niet meer verpakkingen dan in een afsluitbaar plastic zakje van een liter passen. Zodra je door de beveiliging gaat, moet je dit zakje in een bakje te leggen om door de scanner te gaan.

Als je water mee wil nemen, dan moet het flesje leeg zijn voor je door beveiliging gaat. Daarna kun je het weer vullen. Het is niet toegestaan om etenswaren mee te nemen Amerika in. Dus heb je nog broodjes, dan moeten die weggegooid worden voor je landt. Als je injectienaalden bij je hebt, bijvoorbeeld vanwege diabetes, zorg dan voor een begeleidend schrijven van je arts, waar deze toe dienen. Zou je de medicatie in uw koffer doen, dan is de kans dat deze te koud wordt. In het ruim van het vliegtuig, waar de bagage wordt opgeslagen, is geen verwarming en op tien kilometer hoogte kunnen de temperaturen dalen tot zeker -50 C of zelfs meer. Tijdens opstijgen en dalen moeten mobiele telefoons, e-readers en andere elektronische apparatuur uitgeschakeld zijn of op de vliegtuigmodus staan.

Hotels

Je kunt natuurlijk van tevoren je reis uitstippelen en alle hotels bespreken. Doorgaans is dit niet nodig, het land is berekend op reizen en in vrijwel iedere stad zijn hotels te vinden. Het hangt wel af van naar welk gebied je gaat. Is dit zeer dunbevolkt, dan zullen hotels wat schaarser zijn en makkelijker volgeboekt. Dat geldt ook voor de grote steden. Las Vegas bijvoorbeeld, heeft onnoemelijk veel hotelkamers, maar is er een congres dan zullen kamers moeilijk te vinden zijn. Bovendien zijn hotelkamers op vrijdag en zaterdag twee keer zo duur als door de week.

Bij twijfel kan je het beste van tevoren contact opnemen en boeken voor de desbetreffende nacht. Er zal dan om het nummer van je credit card worden gevraagd en tot welke de datum deze geldig is. Kom je namelijk uiteindelijk niet, kunnen ze de kamer toch crediteren. De recepties van hotels zijn 24/7 bemand, dus inchecken kan wanneer je wil. In veel hotels kun je heel eenvoudig ontbijten, maar voor je avondeten zal je er doorgaans niet terecht kunnen.

 

Met dank aan: Laureen de Bres

We gaan naar Amerika! – De voorbereiding!

Leestijd: 8 min