Zo hou je de uitgaven thuis zo laag mogelijk tijdens een wereldreis of langdurige rondreis door de Verenigde Staten: Bijna iedereen droomt er weleens van, maar heel wat mensen durven hun droom niet waar te maken. Die wereldreis blijft daarom dan ook vaak uit. Niet alleen de angst voor het onbekende, ook de hoge kosten én het leven thuis spelen hierin een grote rol. De realiteit is dan ook dat een wereldreis heel wat geld kost. Niet alleen op je bestemming, maar ook thuis. Dat je vliegtickets, hotelovernachtingen, maaltijden en activiteiten geld kosten, kun je wellicht wel raden. En dat je in Amerika meer uitgeeft dan in Azië, is voor velen ook wel duidelijk. Maar denk ook aan de kosten die je thuis nog hebt tijdens je afwezigheid. Deze kun je zo veel mogelijk beperken.

Zo hou je de uitgaven thuis zo laag mogelijk tijdens een wereldreis

Woning en auto

Je rugzak mag dan wel vol spullen zitten, maar twee dingen neem je zeker niet mee: je auto en je huis. Heel wat wereldreizigers hebben inmiddels een hypotheek die ze aan het afbetalen zijn, of huren een woning. Zo’n koopwoning doe je niet zomaar weg en de maandelijkse kosten blijf je dan ook betalen. Een huurhuis kun je nog opzeggen, maar wat doe je dan met al je spullen? Gezien je tijdens het reizen (waarschijnlijk) geen inkomen meer ter beschikking hebt en je zoveel mogelijk van je reisbudget aan je reis wilt besteden, komt het er dus op neer dat je moet proberen om thuis de kosten zo laag mogelijk te houden. Gelukkig zijn er een aantal tips van ervaren wereldreizigers die je op weg kunnen helpen.

Verhuur je woning

Wie met een hypotheek zit, kan overwegen om zijn woning te verhuren gedurende de periode van de wereldreis. Je hypotheek is immers de hoogste kostenpost die je thuis nog zal hebben. Dat verhuren mag overigens vaak niet zonder toestemming van de hypotheekverstrekker. Met een mogelijke verhuur zou je dan ook al snel enkele duizenden euro’s kunnen uitsparen. Vraag aan je naasten of iemand wil huren óf iemand zoekt die erin wilt. Afhankelijk van de persoon (bekend of wat onbekender) stem je de huurprijs per maand af. En vind je niemand? Een oproep via sociale media brengt je misschien in contact met een verre kennis die net op zoek is naar een huurhuis.

Verlaag de energierekening

Wie zijn woning verhuurt, zal nog steeds maandelijks een bedrag dienen neer te tellen voor het water, gas en elektriciteit. Gaat er een huurder in jouw woning? Spreek dan een standaard bedrag per maand of voor gas, water en licht, of spreek vooraf af dat jullie achteraf berekenen hoeveel de persoon daadwerkelijk heeft verbruikt. Vertrek je in de winter? Dan kan de energierekening hoog uitvallen als iemand niet zo zuinig omgaat met gas. Hou hier rekening mee. Gezien er een groot verschil is tussen sommige aanbieders en de tarieven die zij hanteren, is het interessant om een energievergelijker te gebruiken om uit te zoeken welk energiecontract de laagste tarieven biedt. Op die manier betaal je alsnog zo min mogelijk voor de verbruikte energie. En gaat er niemand in jouw woning? Zorg er dan voor dat je apparaten uitschakelt voor jouw trip; dat betekent niet alleen uitzetten, maar ook stekkers uit stopcontacten halen. Doe je dit niet, dan vindt er alsnog sluipverbruik plaats – dat is het lekken van stroom. Je betaalt dus ook als apparaten niet aan staan. Goed om te weten: je betaalt alsnog het maandelijkse voorschotbedrag aan de energieleverancier. Verbruik je veel minder door afwezigheid, dan ontvang je bij de jaarafrekening geld terug van de leverancier.

Zeg abonnementen op

Naast de kosten voor gas, licht en water, zijn er in huis vaak nog andere vaste lasten te vinden. Denk aan een abonnement voor internet, tv en/of bellen, je Netflix-abonnement, magazines, sportschool of andere sport… Zet ze op een rijtje en bepaal wat je op kunt zeggen. Denk wel aan een eventuele verhuurder, die wil waarschijnlijk ook wel gebruik kunnen maken van internet en tv. Apart kosten deze zaken misschien niet zo heel veel, maar samen zorgt het voor een mooi bedrag dat je kunt besparen. En wil je bepaalde zaken opzeggen? Kijk dan wel even of je een boete moet betalen als je opzegt – en hoe hoog deze dan is.

Kenteken schorsen

Heb je een auto? Die kan ook nog voor best wat kosten zorgen. Denk aan de wegenbelasting, de verzekering en brandstof. Al zul je dat laatste niet gebruiken tijdens je afwezigheid. Maar ook als je geen kilometers aflegt, moet je nog steeds een autoverzekering hebben. Zonde als je betaalt voor iets wat je voor een lange tijd niet gebruikt. Gelukkig heb je wel de mogelijkheid om je kenteken tijdelijk te schorsen. Hierdoor betaal je tijdelijk geen autoverzekering en wegenbelasting meer en moet je er niet mee naar de keuring tijdens het reizen. Je moet er dan wel voor zorgen dat het voertuig op privéterrein staat en dat er niet mee wordt gereden. Ben je terug en wil je de weg weer op? Dan moet je de schorsing eerst stopzetten. Ook moet je er zelf aan denken om de autoverzekering stop te zetten én weer te activeren. Dat stopzetten heet overigens opschorten en dit kan niet altijd. Vraag hierover informatie op bij je autoverzekeraar.

Auto verkopen

Ga je voor een echte lange periode op reis of ga je voor een bepaalde periode emigreren? Dan kan het wellicht interessanter zijn om je wagen te verkopen. Wagens zakken snel in waarde naarmate de jaren verstrijken, en het is zonde als de auto de laatste jaren gewoon in de garage laat staan. Verkoop je de auto, dan heb je hier sowieso geen extra kosten meer aan en verhoog je je reisbudget nog aanzienlijk.

 







Zo hou je de uitgaven thuis zo laag mogelijk tijdens een wereldreis.

Leestijd: 5 min