De Amerikaanse president beschikt over een monster. Het schepsel is boomlang, beresterk en altijd bereid om een kogel op te vangen voor zijn commander in chief. Nee, het is geen breed geschouderde veiligheidsagent met vierkante kaken, een oortje in zijn rechteroor en een donkere zonnebril op zijn neus, maar Cadillac One, de officiële presidentiële auto van de Verenigde Staten. Het is ogenschijnlijk een reguliere Cadillac die is uitgegroeid tot een gepantserde, bijna zeven meter lange karikatuur van zichzelf. The Beast!

De auto was in maart 2014 te bewonderen in Den Haag tijdens de nucleaire top.

Wat er onder zijn zwarte huid zit, is een goed bewaard geheim, maar zeker is dat de Cadillac niets te maken heeft met een showroommodel. Onderhuids is The Beast namelijk een vrachtwagen van het type Chevrolet Kodiak. En om het geheel nog een beetje als een Cadillac te laten ogen, heeft producent General Motors een graai in de onderdelenbak gedaan: de koplampen komen van de Escalade en de achterlichten van de STS.

Cadillac One – “The Beast”

Foto Cadillac ter illustratie

Kluis op wielen

Achter de imposante grille gaat naar verluidt een vrachtwagenmotor schuil, die door het monumentale gewicht van Cadillac One (ruim 9.000 kilo) elke 3 kilometer één liter diesel verbruikt en ongeveer 15 seconden nodig heeft om het voertuig naar een topsnelheid van 100 km/h te slepen. Weinig indrukwekkende cijfers, maar wat wil je ook: De kluis op wielen is voorzien van 12 centimeter dikke ramen, 20 centimeter dikke bepantsering en met kevlar versterkte runflatbanden in de maat ‘streekbus’. Op de stalen velgen kan zelfs zonder banden worden doorgereden.

Bloed aan boord

En dat is nog niet alles. Het interieur van Cadillac One is volledig van de buitenwereld afgesloten om de inzittenden tegen een chemische aanval te beschermen. Bovendien schijnen aan boord onder meer brandblussers, zuurstofmaskers, traangasgranaten, vuurwapens en voorraadjes bloed van de president aanwezig te zijn. Maar goed, aan al die bescherming heeft The Beast niet veel als hij er in noodsituaties niet als een haas vandoor kan gaan.

Getrainde chauffeur

Cadillac One wordt daarom bestuurd door een uitzonderlijk goed getrainde chauffeur die met de kolos allerlei ontwijkende manoeuvres kan uithalen. Helaas is al een paar keer gebleken dat de tank op wielen maar moeilijk kan omgaan met de soms krappe Europese wegen. Zo bleek in 2009 het parkeren voor de woning van de Britse premier een lastige uitdaging en liep The Beast in 2011 vast op een helling bij de Amerikaanse ambassade in Ierland.

 

 

Bron:  Remco Slump

 Cadillac One – “The Beast”

Leestijd: 3 min