Bobby Troup schreef ooit :
If you ever plan to motor west
Travel my way, the highway that’s the best.
Get your kicks on Route 66!

Route 66 – The Motherroad

Een klassieker uit 1946, uitgevoerd o.a. door Nat King Cole, Chuck Berry, The Rolling Stones, Jerry Lee Lewis, Depeche Mode en John Mayer. Deze laatste deed het voor de animatiefilm Cars uit 2006. Route 66 (1926) wordt ook wel de “Motherroad”genoemd, de moeder van alle snelwegen.

De snelweg is hedendaags niet meer te vinden op de wegenkaarten, maar er bestaan gedetailleerde beschrijvingen op internet met complete uitleg van deze historische route. Diep in z’n hart wil iedere motorrijder tenminste één keer Route 66 rijden. De US66 loopt door Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië. Kortweg gezegd: van Chicago tot Los Angeles. De totale lengte was 3940 km

Route 66

 

Duizenden Amerikanen reisden vanuit Chicago door het centrum van Amerika naar het westen. In de jaren 30 was de werkloosheid in Amerika erg groot door de depressie. Route 66 staat daarom synoniem aan hoop op een beter leven, een nieuwe start en aan nieuwe kansen. In 1985 werd US66 officieel opgeheven, nadat het Interstate Highway System het lange afstandsverkeer had overgenomen. Veel toeristen volgen nog steeds het oude traject van deze weg der wegen.

Er wordt gesteld is dat er nog ongeveer 85% van de originele route bestaat. Veel gedeeltes zijn inmiddels onbruikbaar. In sommige gevallen is het wegdek dermate slecht dat je het alleen met een terreinwagen kunt begaan. Er zijn ook een aantal doodlopende stukken, u kunt deze wel berijden, maar zal aan het eind weer terug moeten keren.

Het World Monuments Fund heeft de historische route in 2008 op de lijst van 100 meest bedreigde monumenten geplaatst. Er zijn steeds meer staten en instanties zich bewust van het historisch en toeristisch belang van route66. Daarom komen er steeds meer initiatieven om gebouwen langs de route op te knappen of te onderhouden.

De officiële website van Historic Route 66, vind u hier.

Route 66 - The Motherroad

Links

Er bestaan een aantal behulpzame Nederlandse sites om uw trip op Route66 te plannen.

 Route 66 – The Motherroad!

Leestijd: 2 min