Wat kost New York City eigenlijk? Nu maak je borst maar nat, want een weekje of weekend New York City is niet goedkoop! Maar als je eenmaal je zinnen hebt gezet op een verblijf in the Big Apple, heb je voldoende gespaard en ga je de tijd van je leven tegemoet.  Want wie wil nu niet eens in zijn leven het vrijheidsbeeld hebben gezien? Of wellicht maak je liever een wandeling over de Brooklyn Bridge.  Maar wat kost New York City eigenlijk? In dit artikel proberen wij dit uit te leggen, zodat je enigszins goed voorbereid op reis kan gaan naar “The City that never sleeps”!

Wat kost New York City


Hotels, hostels en AirBnB

In het hoogseizoen in de zomer is een bed van een hostel in een gedeelde vorm vanaf $ 50 USD te vinden. Buiten het seizoen zijn de prijzen ongeveer $40 USD. Een eigen kamer kost rond de $95-130 USD per nacht en schommelen niet veel tussen de seizoenen. Gratis Wi-Fi zit er in de meeste gevallen standaard bij.

Budgethotels met twee sterren hotelkamers beginnen bij $95 USD. Ook bij budgethotels schommelt de prijs tussen hoog- of laagseizoen minder heftig. Wel zijn de prijzen in het weekend iets hoger, maar niet schrikbarend veel hoger.

Een hotel van middenklasse met drie tot vier sterren kost in New York al snel $150 USD op een doordeweekse dag en $250 USD of hoger in het weekend. Op basis van vraag en aanbod schommelen de prijzen nogal. Deze hotels zijn per definitie een stuk duurder in het hoogseizoen en de jaarlijkse schoolvakanties.

Airbnb opties zijn er meer dan genoeg in New York City. Privé-kamers beginnen bij $50 USD per nacht, terwijl een volledig appartement gemiddeld dichter bij de $150-300 USD per nacht ligt. Als je een goede deal wil vinden, zal je je ver van te voren moeten boeken!

Tip: kijk bij AirBnB altijd goed naar de bijkomende kosten. Vaak zijn er extra kosten (schoonmaak, belastingen, handling fees, etc.) en dan ben je alsnog net zo duur of duurder uit als een hotel.

Eten en drinken

New York heeft eten in vele prijsklassen. Pizza-punten kunnen op straat gekocht worden voor zo weinig als $3 USD. Een bagel met roomkaas of een hotdog is meestal rond de $3-5 USD. (Een echte Hotdog koop je natuurlijk bij Nathans op Coney Island!) Er zijn tal van straatverkopers met snelle maaltijden rond de $6-10 USD. Een snelle hap kan je halen bij de kleinere zaken, broodjes, kebab en of salades zijn over het algemeen rond de $10-12 USD.

Je kunt in een middenklasse restaurant eten voor $18-30 USD per hoofdgerecht, waaronder vegetarische gerechten. Diner voor twee met drankjes is meestal gemiddeld ongeveer $80-100 USD en een biertje is ongeveer $8 USD.

Wil je een beetje op stand gaan eten? New York City heeft een aantal echt chique en dure restaurants. Hier kan je makkelijk 500 dollar betalen voor een diner als je dat zou willen. Maar er zijn ook veel high-end restaurants waar je voor ongeveer $50 USD per hoofdgerecht terecht kunt, of $150-200 USD betaalt voor een paar gangen en drankjes.

Een biertje kost over het algemeen ongeveer $8 USD, terwijl een latte of cappuccino gemiddeld $5 USD kost, óók bij een koffiewinkeltje of Starbucks. Een liter fles water is $2-3 USD en ja, meestal ook in de supermarkten/drogisterijen zoals Walgreens of Wholefoods.

Vervoer

De metro in New York is verreweg de goedkoopste manier om je te verplaatsen in The Big Apple. Een MetroCard kost éénmalig $1 USD en vervolgens betaal je $2,75 USD per enkele reis. Maak je veel losse ritjes? Dan kan dat behoorlijk aantikken, dus als je meerdere dagen in New York bent koop dan een unlimited week-kaart! Die kost namelijk slechts $33 USD. Deze kan je kopen op elk metrostation bij een automaat. Dat wijst zich vanzelf.

Taxi’s, de zogenaamde Yellow Cab’s, zijn in New York City al lang niet meer zo goedkoop. Voorheen stonden de straten vol met gele taxi’s, dit straatbeeld is veranderd. Dit heeft alles te maken met het zeer makkelijk te gebruiken metro netwerk en de gestegen brandstofprijzen. Een ritje in een normale taxi kost daarom al snel $30 USD van lower naar midden Manhattan. Van Manhattan naar Brooklyn ben je ongeveer net zoveel kwijt.

New York Taxi

 

Betaal niet te veel voor een taxi vanaf de luchthaven. De reguliere Yellow Cabs zijn in de meeste gevallen het goedkoopste. Vanaf JFK naar Brooklyn is ongeveer $50 USD. Middle Manhattan is ongeveer $70 USD en Lower Manhattan ongeveer $80 USD. ER bestaan ook JFK Luchthaven Taxi’s, deze zijn vaak veel duurder. Een alternatief is de JFK AirTrain. Deze trein sluit aan op het metro netwerk en brengt je goedkoop naar de plaats van bestemming.

Uber / Lyft Taxi –Een Uber of Lyft taxi valt natuurlijk ook binnen de mogelijkheden. Deze beschikken over handige apps; je kan zien wat een ritje ongeveer moet kosten en je kan, waar je ook bent, binnen enkele minuten een taxi voor je neus hebben staan.

Bussen zijn er ook in New York, een handig alternatief voor de wat langere ritten of plekken waar geen metro beschikbaar is. Tickets kosten ongeveer $7-15 USD, afhankelijk van je bestemming.

Fooi

Fooi geven is een gemeen goed in Amerika. Bij ons zijn we dat niet echt gewend, maar aan de andere kant van de plas is het niet meer dan normaal. In de Verenigde Staten is het minimumloon namelijk niet zoals we die bij ons zijn gewend. Je kunt er in de horeca of personenvervoer gewoon echt niet van rondkomen. Daarom wordt van je verwacht om standaard een 20% fooi te geven. Het is een soort ongeschreven regel in dit land.

Soms staat er standaard op je bon of je 18, 20 of 23% fooi wilt geven. Bij grote groepen wordt het al automatisch opgeteld op de eindafrekening. Bij een uber of taxi wordt hetzelfde percentage fooi verwacht. Fooi is niet het eerste waar je aan denkt als je een reis gaat begroten… In de Verenigde Staten dien je dat zeker wel te doen omdat 20% een behoorlijke toevoeging aan je budget kan zijn.

Tax not included

Een andere sluipmoordenaar voor je portemonnee in New York City zijn de taxes oftewel BTW. Dat is namelijk niet inbegrepen in de prijs die je te zien krijgt op het labeltje of op de menukaart. Wij zijn we gewend dat de prijzen inclusief de BTW zijn. In de Verenigde Staten is dat anders.

Geld bespaar tips

New York City kan je portemonnee in een korte tijd doen lijken op een lege container. Het is er prijzig en als je niet oppast vliegt je geld er doorheen: Even een flesje water, een biertje, even een snelle hap tussendoor, een taxi en ja, die fooi en taxes-not-included overal tikt behoorlijk aan… Toch kan je besparen op je kosten als je onderstaande tips leest!

 • Een gratis City Tour maken is leukste en de beste manier om kennis te maken met de stad. De belangrijkste bezienswaardigheden worden door lokale gids met je gedeeld. In principe is het dus gratis, maar een behoorlijke fooi wordt er wel van je verwacht! Als je tussen de $10-15 USD per persoon achterlaat zal de gids zal je al flink bedanken. Goedkopere tours ga je niet vinden in New York City.
 • Pas op voor tourist traps in New York, sommige opties zijn veel goedkoper!
 • Koop een MetroCard– Het is al benoemd bij het kopje vervoer, maar koop gewoon direct als je in New York City aankomt een 7-day unlimited MetroCard voor 33 dollar bij de eerste metro die je ziet. Het zal je enorm veel geld besparen!
 • Koop goedkope theatertickets– Wil je naar een theater? Broadway-tickets kunnen gemakkelijk honderden dollars kosten, vooral voor de nieuwe en populaire shows. Valt je keuze niet op een bepaalde show, maar wel de Broadway ervaring wil opdoen: de TKTS-stand op Times Square biedt 40-50% korting op geselecteerde shows. De tickets worden per dag aangeboden. Houdt wel rekening met een uurtje in de rij staan, maar je bespaard veel geld!
 • Gratis Musea– NYC staat vol met enkele van de beste musea ter wereld. Naast het Museum of Modern Art (MoMA) bieden velen musea op bepaalde dagen van de week gratis toegang: het Whitney Museum of American Art is pay-what-you-wish op donderdagmiddag. Het Solomon R. Guggenheim museum heeft pay-what-you-wish-donaties tussen op zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur en het Cooper-Hewitt National Museum of Design heeft een pay-what-you-wish-beleid op zaterdagavond.
 • Eet goedkoop (en gezond) – Koop fruit, brood, kaas, kipfilet, snack paprika’s en snack-tomaatjes bij de Walgreens of Wholefoods en smeer zelf je lunchpakket. Met geluk heb je een koelkastje in je hotelkamer in New York City waar je eventueel je eten en drinken gekoeld in kunt bewaren.

Bijna alles wat je in Amerika op straat of in een restaurant koopt is gefrituurd, gebakken, zout, zoet en vet. Dus zelf je lunchpakket maken is goedkoper en ook nog eens een veel gezondere optie!

 • New York City Pass
  Bespaar 40% op top attracties in New York City! Met de New York sightseeing pas heb je met hoge korting toegang tot een aantal echte topattracties. Als je van plan bent meerdere populaire attracties te zien, kan dit je veel geld besparen. De mobiele tickets (QR code) ontvang je direct in je mailbox en de attracties kun je vervolgens zelf naar wens inplannen op de dag en tijdstip dat het jou uitkomt.

 

 

 • Couchsurf– Accommodaties zijn duur in NYC en met weinig hostels zijn er niet veel opties voor een budgetreiziger. Gebruik een hospitality-website zoals Couchsurfing om gratis bij de lokale bevolking te verblijven. Er is een enorm netwerk in de stad. Om de kans op succes te vergroten vraag je dit van te voren aan!
 • Neem een ​​waterfles mee– Het kraanwater is in New York City veilig om te drinken, dus neem een ​​herbruikbare waterfles mee om geld te besparen en je plasticgebruik te verminderen. Hou er rekening mee dat het water iets anders smaakt dan bij jou thuis: Er zit een licht tintje chloor aan. Vind je dat vervelend? Gebruik dan een LifeStraw! LifeStraw flessen hebben ingebouwde filters om ervoor te zorgen dat je water altijd schoon en veilig is. Ze kosten ongeveer 40 euro en zijn hier te koop.

 

*Prijzen in dit artikel zijn voor het laatst bijgewerkt in april 2022.

*Het artikel ‘Wat kost New York City’ is tot stand gekomen in samenwerking met Wereldreizigers.nl


Wat kost New York City? – Tips voor uw trip naar the Big Apple!

Leestijd: 10 min