Als je denkt aan Los Angeles dan denken velen direct aan Hollywood en de filmindustrie. Wie menig film gezien heeft en ook van films houdt zal zich direct thuis voelen in Los Angeles, Hollywood en Beverly Hills. Maar naast de bekende film monumenten is er nog veel meer te doen in Los Angeles en omstreken. Ook in Orange County waar Anaheim de grootste hoofdrol speelt met het Disneyland Resort is toch meer te beleven dan alleen Mickey Mouse. Hieronder een impressie van wat er zoal in dit zuidelijk deel van Californië te vinden is.

Los Angeles

Los Angeles & Omstreken

De stad zelf is op zich niet al te bijzonder. Het zijn juist de steden die eigenlijk niet bij Los Angeles horen – maar er automatisch mee geassocieerd worden – waar de interessante plekjes te vinden zijn. Hollywood en Beverly Hills behoren namelijk niet aan Los Angeles, maar zijn (net als Amstelveen aan Amsterdam) voorsteden met een eigen gemeentelijke administratie en burgemeester. Wees dan ook niet verbaasd als je als antwoord “No, I live in Hollywood” terugkrijgt als je iemand vraagt of ie in Los Angeles woont. Hieronder een beschrijving van de hoogtepunten die je zoal tegen kunt komen op een reis van “Downtown” naar de Westkust, eindigend in Venice Beach. Je kunt er natuurlijk zo lang over doen als je wilt, maar aangezien de meeste toch kiezen voor een rondreis en slechts enkele dagen in Los Angeles en omstreken verblijven beperk ik me tot wat je binnen 2 dagen of zelfs in 1 dag kunt zien.

Downtown Los Angeles is eigenlijk vergelijkbaar met de meeste grote Amerikaanse steden. Gekenmerkt door hoge wolkenkrabbers, met op het straatniveau toch een grote beschikbaarheid aan restaurants, winkels en andere gelegenheden. Een bezoek aan Downtown kun je eigenlijk overslaan als je al vaker in grote Amerikaanse steden bent geweest, maar het kan zeker interessant zijn om er eens doorheen te rijden. Parkeren is niet duur, in het hart van Los Angeles kun je met gemak een parkeerplaats vinden waar je ongeveer $5 betaald voor een halve dag. Het historische stadscentrum ligt zo’n beetje rondom de kruising van 5th Street en Grand Street en is volgens velen nog steeds vergelijkbaar met hoe het er in de 30tiger jaren uitzag. De grote wolkenkrabbers liggen hier voornamelijk ten westen en noorden van.

Ten westen van Downtown Los Angeles ligt Korea Town. Net als vele andere Amerikaanse steden kent Los Angeles stedelijke gebieden waar voornamelijk mensen van een bepaalde regio wonen. Zo heeft Los Angeles doordat er vele honderdduizenden emigranten uit Aziatische landen zich in de stad vestigden de beschikking over een China Town, een Little Tokyo en dus ook een Korea Town. Als je van Downtown in de richting van Beverly Hills en Hollywood rijdt kom je er ongetwijfeld vlak in de buurt. Het is geen bijzondere wijk op zich, maar toch wel leuk om eens doorheen te rijden. Op sommige plekken waan je je in een Aziatisch land en herinneren je alleen de verkeersborden en de nummerborden op de auto’s je eraan dat je eigenlijk in California bent. Als je niet al te veel tijd hebt zou ik dit overslaan en middels Sunset Boulevard richting Hollywood rijden. Ook als San Francisco in de planning zit dan is het veel interessanter om aldaar het China Town een bezoek te brengen.

Hollywood

Hollywood is vanouds het centrum van de filmindustrie. Alhoewel door ruimtegebrek de grote “blockbuster” films veelal op grote sets buiten Los Angeles worden opgenomen, kun je nog vele studio’s vinden. Rondom Hollywood Boulevard en Vine Street heb je de beroemde “Walk of Fame” waar je je favoriete filmsterren (maar ook andere beroemdheden) kunt terugvinden in de vorm van een stenen ster in het trottoir. Je loopt hier een reële kans om eens een beroemdheid tegen te komen, want er worden elke maand wel weer een paar sterren bijgeplaatst. Het gebied waar de sterren zich beginnen wordt dan ook steeds groter en groter. Op Hollywood Boulevard is Grauman’s Chinese Theatre zeker een bezoekje waard! De hal van dit historische filmtheater heeft een stenen vloer waarin o.a. de voet en handafdrukken van menig beroemdheid te vinden is. Wil je een mooi uitzicht over geheel Hollywood en een idee krijgen hoe groot Los Angeles wel niet is, rijdt dan naar Griffith Observatory.

The Hollywood sign - Het icoon van Californië!

Vanaf het balkon van dit gebouw krijg je een prachtig overzicht met recht voor je Hollywood, links van je de skyline van Los Angeles, en aan de rechterkant kun je Beverly Hills zien liggen. Ook aan de rechterkant het beroemde “Hollywood Sign”, de grote witte letters die iedereen kent. Vanaf het Observatory kun je ze goed zien en kun je prachtig foto’s maken met de letters op de achtergrond. Om de beroemde letters te preserveren is het al jaren niet meer mogelijk om te wandelen naar het “Hollywood Sign” zoals je in films wel eens ziet. Bij het Griffith Observatory is ook de wereldberoemde messenvechtscène opgenomen uit de film “Rebel Without a Cause” met James Dean, en een klein monument herinnerd het leven van deze filmster.

Beverly Hills

Via Sunset Boulevard kun je vervolgens door Beverly Hills rijden. Ook Santa Monica Boulevard is hier uitermate voor geschikt. Indien jezelf even in rijkdommen wilt wanen, bezoek dan Rodeo Drive. In deze exclusieve winkelstraat zijn alle grote Europese en Amerikaanse kledingontwerpers vertegenwoordigd. De drie “blocks” tussen Wilshire Boulevard en Santa Monica Boulevard zijn het meest exclusief. Hier kan men een paar sokken kopen voor $80, of een mooi nieuw pak voor $10.000. De rijkste van de rijkste doen hier hun boodschappen. Als je geluk hebt kun je zelfs af en toe een beroemdheid tegenkomen, echter in verreweg de meeste gevallen mijden zij de zomermaanden juist omdat er zoveel toeristen rondlopen. Verder kun je in Beverly Hills door een flink aantal ontzettend mooie wijken rijden. Maar aapjes kijken is er meestal niet bij. De echte sterren zitten meestal in wijken waar je toch echt eerst langs een brede portier en een flink hek moet, en dat privilege is toch echt alleen voorbehouden aan hen die ook echt een reden hebben deze wijken te betreden.

Santa Monica

Via Santa Monica Boulevard kun je vervolgens naar de kust rijden. Binnen een half uur ben je van Beverly Hills aangeland bij de kustweg die langs de Pacific loopt. Hier kun je een grote verscheidenheid aan (veelal dure) restaurant en cafés vinden, waar je van alles kunt krijgen! Uiteraard kun je in de directe omgeving altijd diverse restaurant ketens vinden waar je voor normale bedragen kunt eten. Ben je een roker, dan is het goed om te weten dat er in alle officiële stadsparken in Santa Monica niet meer gerookt mag worden sedert April 2003. Deze wet is trouwens niet uniek in Santa Monica, ook San Francisco en diverse andere plaatsen kennen een vergelijkbare wet. Let dus goed op de bordjes mocht je een publiek toegankelijk park betreden. De wet wordt streng gecontroleerd en staat op straffe van $250 per overtreding.

Venice Beach

Iets ten zuiden van Santa Monica ligt Venice, wereldberoemd door Venice Beach en de daarbij behorende boulevard. Venice Beach is het strand voor de ijdeltuiten. Nog steeds komen er veel beroemdheden, en op dit strand zijn ontzettend veel filmscènes opgenomen. De mannen kun je stoer zien doen op de vele basketball courts en de dames kun je zien op de beachvolleyball courts. Ook is er een gedeelte wat toepasselijk “Muscle Beach” wordt genoemd vanwege de mannen die daar met behulp van allerlei fitness apparaten laten zien hoe geweldig ze zijn.

In diverse films en TV series is dit gedeelte van Venice Beach aan bod gekomen. Ook beroemde scenes waarin je een lieftallige dame in een iets te strak broekje op rollerblades voorbij ziet komen is vaak opgenomen op de boulevards van Venice Beach. Om een kleine impressie te krijgen van Venice Beach kun je naar deze Webcam kijken, welke over een gedeelte van de boulevard uitkijkt. Op de boulevard vindt je vaak vele verkopers die hun (veelal zelfgemaakte) kunst proberen te slijten, alsmede een verscheidenheid aan straatartiesten. Pas wel op voor zakkenrollers, maar dat advies geld eigenlijk voor alle toeristische plaatsen.

Los Angeles

Universal Studio’s

De grote attractie rond Los Angeles is natuurlijk het Universal Studios theme park. Op het Universal Studio’s terrein worden nog steeds grote “blockbuster” bioscoop films gemaakt, en je krijgt hier middels een tour van de Studio’s een blik achter de schermen. Uiteraard kom je hier ook een grote verscheidenheid aan objecten tegen die in beroemde films gebruikt zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld de DeLorean uit “Back to the Future” vinden, kom je de haai uit “Jaws” tegen tijdens de Studio Tour, en krijg je in diverse shows het idee dat je midden in een film zit! Uiteraard kun je hier ook naar de bioscoop om de nieuwste films te zien, en loop je de kans om zomaar even een beroemdheid te zien die aan het werk is in een van de vele studio’s. Naast het park heb je ook het vrijelijk toegankelijke Universal CityWalk, waar je restaurants, winkels, bioscopen, en veel meer aantreft. Een bezoek aan Universal Studio’s kost minimaal een hele dag, en is echt de moeite waard voor de hele familie!

Mignons Universal

Orange County

Bij Orange County denken de meesten meteen aan Disneyland. Maar naast het Disneyland Resort in Anaheim zijn er tal van andere plaatsen in Orange County die wellicht een bezoek waard zijn.

Disneyland Resort

Allereerst natuurlijk Disneyland! Het gebied rondom Disneyland in Anaheim heeft de afgelopen 10 jaar een complete metamorfose ondergaan. Ben je langer dan 5 jaar niet meer in de buurt van Disneyland geweest, dan is de kans er groot dat je het hedendaagse “Anaheim Resort” zoals het ook wel wordt genoemd niet meer terug kent. Om te kunnen concurreren met het Disneyworld Resort in Florida heeft men ook in Anaheim de boel eens flink op de schop gezet, en het resultaat is best heel aangenaam geworden.

Het bekende Disneyland zoals dit in de jaren 50 ontstond is er natuurlijk nog steeds in volle glorie aanwezig, en je kunt nog steeds genieten hoe de fantasiewereld van Walt Disney tot leven komt in Main Street U.S.A., en de daar omheen gelegen thema gebieden. Naast een bezoek aan Mickey Mouse kun je tegenwoordig echter ook nog naar een compleet nieuw park, dat recht tegenover de ingang van Disneyland is gebouwd. Dit in 2001 geopende park draagt de naam “California Adventure” en is meer bedoeld voor degenen die meer houden van zogenaamde “Thrill Rides”. Zo is er een flinke achtbaan, een 60 meter hoge toren waar je binnen 4 seconden naar de top geschoten wordt (en waarschijnlijk nog sneller weer naar beneden valt) en een wildwaterbaan.

California Adventure is opgebouwd in segmenten welke allen gedeelten van California moeten vertegenwoordigen. Je wordt bij de ingang al meteen begroet door de Golden Gate Bridge, en er is een Hollywood Pictures Backlot waar je o.a. kunt meespelen in de spelshow “Who wants to be a Millionaire” en kunt bekijken hoe de magie van Disney tot leven komt in de reis van een tekening op papier tot een complete tekenfilm of speelfilm. De kleinere kinderen kunnen terecht bij “A Bug’s Land”, een leuke variatie op de Disney film “A Bug’s Life” waar je je opeens heel klein voelt tussen de insecten.

Beide parken hebben een aparte toegangsprijs, maar er zijn vaak aanbiedingen waar je bijvoorbeeld 2 dagen lang allebei de parken continue kunt blijven bezoeken. Schroom niet om de lokale AAA een bezoek te brengen om te zien of er wat korting te halen is!

Disney - Mickey Mouse

Naast de 2 parken is er Downtown Disney. Dit gebied is voor iedereen gratis toegankelijk, dus je zult hier ook met regelmaat de “locals” aantreffen op zoek naar een gezellig restaurantje of om te luisteren naar een nieuwe band in “The House of Blues”. Downtown Disney ligt precies tussen de 2 parken en de diverse Disney Hotels in, en heeft een gezellige sfeer met straatartiesten, terrasjes, restaurants, winkels, boetiekjes, en een flinke bioscoop. De prijzen voor eten en drinken zijn natuurlijk gebaseerd op de vele toeristen die er rondlopen, en over het algemeen ietsje hoger dan elders in de stad, maar het ligt op loopafstand van veel Hotels in de directe omgeving, en er is voor iedereen wat wils!

Knott’s Berry Farm

Dit pretpark is ooit begonnen als een boerderij. In de jaren 20 vestigde de familie Knott zich op een stuk land nabij Buena Park en begonnen met het verbouwen van diverse bessensoorten. Na een moeilijke start in de crisisjaren kwam de “Berry Farm” echt tot ontplooiing in de jaren 30. Knott had meer land gekocht, had een een bessenmarkt laten bouwen, en had hij onmiddellijk succes met een kruising tussen 3 verschillende bessensoorten die hij de “Boysenberry” noemde. Tevens ontstond er een restaurant dat voornamelijk gebraden kip serveerde. Na de oorlog begon Knott’s Berry Farm zich steeds meer te richten op het vermaken van bezoekers.

Er werd een kleine spookstad gebouwd, en in de jaren 50 en 60 kwamen hier diverse op het wilde westen en de geschiedenis van California gebaseerde attracties bij. Intussen is Knotts Berry Farm uitgegroeid tot een mega-pretpark dat zich zeker kan meten met Disneyland. In 1997 verkocht de (kinderen van de) Knott familie uiteindelijk het park aan een investeerder. Deze bouwde onder andere een wild-water park dat Soak City U.S.A. heet. Ook kun je in het park een replica vinden op ware grootte van de Independence Hall uit Philadelphia.

Honkbal (Baseball) & IJshockey

Op slechts 5 minuten rijden van het Disneyland Resort ligt het stadion van de Anaheim Angels, ook wel bekend als Edison Field. Als echte Amerika liefhebben kun je eigenlijk niet meer thuiskomen zonder eens bij een echte honkbalwedstrijd aanwezig geweest te zijn, en tijdens de zomer is het speel seizoen in volle gang! Je kunt direct aan de deur kaartjes kopen en voor ongeveer 15 dollar per persoon kun je genieten van een van Amerika’s populairste sporten! Veilig is het zeker, want anders dan in Nederland hoef je hier niet bang te zijn voor relletjes. Er heerst een uitermate ontspannen sfeer in het stadion, en de fans van de verschillende clubs zitten gewoon vredelievend naast elkaar. Is IJshockey meer je sport, dan kun je ook naar de Anaheim Mighty Ducks. Het ijshockey stadion ligt schuin tegenover het Anaheim Angels stadion, aan de andere kant van de snelweg.

De meeste wedstrijden worden aan het eind van de middag of aan het begin van de avond gespeeld, dus je hoeft er geen hele dag voor in te zetten, en het is natuurlijk een fantastische manier om een bezoek aan Anaheim af te ronden. En omdat deze stadions zo dicht bij het Disneyland Resort liggen is het erg gemakkelijk om een wedstrijd in de planning te zetten.

Honkbal - Comeback Season - Baseball

Old Towne Orange

Ben je niet zo’n sportliefhebber, en wil je graag eens wat anders doen terwijl je de kids achterlaat in Disneyland? Misschien is een bezoek aan Old Towne Orange dan geen slecht idee. Het gebied rond een van de weinige rotondes die California heeft is het grootste antiek district van de staat California en heeft vele tientallen verschillende winkels, allen met een grote verzameling antiek. Mocht je geïnteresseerd zijn in een oud nummerbord, een oude metalen reclame van een bekend merk zoals Coca-Cola, of een ander klein antiek voorwerp dat nog wel ergens in de koffer past, dan is Old Towne Orange (ook wel bekend als de “Orange Circle” naar de rotonde in het hart van de stad) een ideale bestemming.

De vierkante mijl rondom de Orange Circle is beschermd gebied, en een groot gedeelte van de huizen en panden in het stadscentrum zijn nog origineel en zijn aan het eind van de 19e eeuw gebouwd – veelal in Victoriaanse stijl. Alhoewel de in 1871 gestichte stad voor Europese begrippen natuurlijk nog vrij jong is is het een van de weinige stadsharten in California die in originele stijl bewaard is gebleven, en dat is toch vrij uniek in het Westen van de Verenigde Staten. Old Towne Orange ligt op slechts 15 minuten rijden van het Disneyland Resort, en is eenvoudig te bereiken.

Laguna Beach

Laguna Beach is een van de meer excentrieke plaatsen in Orange County. De plaats is in de streek voornamelijk bekend om de vele kunstenaars die zich er gevestigd hebben, en de stad barst dan ook van de galerieën en kunsthandels. In de gehele maanden Juli en Augustus vindt er het Sawdust Festival plaats, met vele tentoonstellingen, demonstraties en optredens van muziekgroepen die een grote variatie aan muziek ten gehore brengen.

Laguna Beach is omringt door heuvels en is nog een van de weinige plaatsen in Orange County die nog niet geheel is omringt is door bebouwing. Laguna beach is omringt door het Crystal Cove State Park en het Laguna Coast Wilderness park aan 1 kant, en het Aliso/Woods Canyons Regional Park aan de andere kant. Door deze scheiding is Laguna Beach eigenlijk een soort enclave in een groot stedelijk gebied. Een rit via de 133 Highway (vanaf de I-5 of I-405) is dan ook best een leuke route om bij de stad te komen. De plaats kent vele gezellige restaurantjes, mooie doch kleine stranden, en is zeker voor hen die graag ook Cultuur & Kunst in hun reis willen opnemen een leuke bestemming.

Laguna Beach

Mission San Juan Capistrano

Ben je meer geintresseerd in de geschiedenis van California dan is de Mission San Juan Capistrano een mooie ervaring. De missie werdt in 1776 gesticht door een Spaanse missionaris en had uiteraard het doel de lokale Indianen te bekeren tot het Christendom. Er zijn diverse Spaanse Missies te vinden in California (o.a. in Santa Barbara, San Diego, Riverside) en het zijn een van de oudste nog overeind staande bewijzen van de kolonisatie van California.

De Mission San Juan Capistrano is de bekendste in Orange County, en je kunt hier onder andere de oudste kerk (voor zover bekend) van geheel California vinden. De Missie en de omliggende ruines van de “Great Stone Church” zijn beschermd gebied en worden gezien als de plek waar Orange County geboren is, meer dan 200 jaar geleden.

Newport Beach

Wil je gewoon een lekker dagje aan het strand liggen, met een leuke boulevard en pier in de buurt zodat je lekker rond kan slenteren dan kun je een rustdag in Newport Beach plannen. Newport Beach is de stad waar het geld zit in Orange County. Het is de stad waar een goede 30% van de inwoners meer dan een ton (in US Dollars) verdienen per jaar. Je komt door de 55 Freeway te nemen recht op de Pacific Coast Highway (Highway 1) uit, vanwaar je naar het zuiden of het noorden kunt rijden om een van de vele stranden te bezoeken. Blijf je rechtdoor rijden, dan rijdt je zo het oude hart van Newport Beach binnen, alwaar je op het Oceanfront en rondom de Pier kunt rondwandelen. Let wel op dat je in het oude hart van Newport Beach parkeermeters hebt, waar je voor een uur of 2 kwartjes in moet gooien. Regel dus van te voren een paar dollar aan kwartjes, want de lokale winkels wisselen over het algemeen niet graag! Kies je ter hoogte van Pacific Coast Highway voor een noordelijke of zuidelijke route om een strand op te zoeken, dan kun je veelal gratis parkeren.

Websites & Handige LinksLos Angeles / Orange county – Een metropool in Californië!

Leestijd: 14 min