De staat heeft de langste kustlijn in de Verenigde Staten op Alaska na. Het klimaat is er sterk gevarieerd. Californië heeft vochtige kustwouden en droge en hete woestijnen. Een van de allerhoogste bergen ligt in California, Mount Whitney met de hoogste top op 4418 meter boven de zeespiegel. Ook heeft Californië het laagste punt van de gehele VS op zijn grondgebied, namelijk Death Valley met zijn 86 meter beneden de zeespiegel.
Een groot deel van deze staat bestaat uit gebergte en daarnaast kurkdroge woestijnen. Er zijn twee langgerekte bergketens te vinden in deze staat: de Coast Ranges langs de Grote Oceaan en de Sierra Nevada Mountain Range langs de oostgrens. Tussen deze twee bergketens strekt zich een prachtig mooie vallei uit. In het noorden van Californië vindt men de Sequoia wouden waar de grootste bomen ter wereld hun bladeren laten wapperen. In Californië ligt ook de beruchte San Andreas Fault, een 1000 km lange breuk in de aardkorst. Deze breuk heeft al voor menige aardbeving gezorgd.
Sierra Nevada Mountain Range
De Sierra Nevada Mountain Range strekt zich uit over een lengte van 700 km langs de oostgrens van de staat. Parken als Yosemite, Sequoia en Kings Canyon National Park liggen in de Sierra Nevada. Ten oosten van de bergketen liggen diepe droge bassins en dalen. Bijvoorbeeld Death Valley waar het in de zomer 57 graden Celsius kan worden.
De Mojave Desert vindt zijn oorsprong in het zuidoosten van California. Dit is een woestijngebied met lage en kale vlaktes en bergen. De kustlijn van Californië heeft een lengte van 1350 km en bestaat voor het overgrote deel uit ruig en rotsachtig gebied. Het zuiden van deze kustlijn is echter gezegend met mooie zandstranden. Er zijn vier belangrijke rivieren die de staat doorkruisen, te weten de Sacramento River, de San Joaquin River, de Salinas River en de Colorado River die de grens vormt tussen de staat en Arizona. De laatste rivier geeft ook water aan grote steden zoals Los Angeles.
Er zijn ook nogal veel natuurlijke meren waarvan Lake Tahoe de bekendste is. De Salton Sea in het zuiden heeft de laagste waterstand van heel de VS, 71 meter onder de zeespiegel. De fauna van California is rijk met de zwarte beer, het muildierhert, de lynx, de prairiewolf en veel meer. Ook wordt beweerd dat de zogenaamde BigFoot hier leeft. Een beest dat bijna twee meter lang is en voetstappen van over een meter heeft.
Op sommige eilanden voor de kust leven overigens zeeleeuwen. In het grootste deel van California kan men twee seizoenen onderscheiden: het droge seizoen van oktober t/m april en het regenseizoen van mei t/m september. In het noorden van de staat valt veel meer regen dan in het zuiden. Aan de kust spreekt men over het algemeen van koele zomers en zachte winters. In de Sierra Nevada valt veel sneeuw maar ten oosten daarvan bestaat het land vooral uit droge woestijn vanwege het feit dat deze bergketen een grote barrière vormt voor de regenwolken.
Los Angeles Metropolitan Area
De meerderheid van de staat is blank echter in de Los Angeles Metropolitan Area wonen veel etnische minderheden. Vooral zwarten en Mexicanen. De staat leeft van het fabriceren van vliegtuigen en auto’s en het geavanceerde Sillicon Valley met moderne elektronica. Economisch is California één van de belangrijkste staten van de VS. De staat dient als toegangspoort voor vele importproducten, zo geschiedt de import van Japanse auto’s vrijwel volledig via deze staat. Verder heeft Californië één van de belangrijkste filmindustrieën van de wereld met Hollywood. Alom bekend bij de toeristen is natuurlijk Beverly Hills in Los Angeles. Met zijn mooie huizen en peperdure winkels op Rodeo Drive.
San Diego
San Diego is de oudste stad van Californië. Francisco de Ulloa was de eerste Europeaan die vanuit Mexico het zuidelijk deel van deze staat betrad. Dit was omstreeks 1539/1540. In 1542 eiste Juan Rodriguez Cabrillo, een Portugees die werkte voor de Spaanse autoriteiten, California voor de Spaanse kroon op. Het was1602 toen Sebastian Vizcaino de baai van Monterey ontdekte toen hij langs de kust naar het noorden zeilde. In het jaar 1769 werd door Junipero Serra de eerste missiepost gesticht in de buurt van San Diego. In de eerste jaren van de 19de eeuw vestigde zich landbouwers en ambachts- en kooplieden in Californië. Bij Sutter’s Mill, in 1848, werd het eerste goud gevonden wat de aanleiding was van wat men nu de Gold Rush noemt.
Tienduizenden Amerikanen kwamen hierop af en wilden goud zoeken in California. Echter in de meeste gevallen was de teleurstelling des te groter als er geen goud werd gevonden. De Gold Rush bevorderde de blanke kolonisatie van de staat met als gevolg dat in 1850 Californië de eenendertigste staat werd van de Verenigde Staten. Toen uiteindelijk in 1869 de coast-to-coast spoorlijn gereed was kwam de immigratie naar het zonnige Californië pas echt goed op gang. Tegenwoordig is er nog steeds sprake van veel immigratie naar deze staat.
Channel Islands National Park
Een groep eilanden, die tussen de 20 en 140 km voor de kust van zuidelijk California liggen, staat bekend als de Channel Islands. Dit gebied heeft al jaren een grote aantrekkingskracht op de bewoners van het vasteland. In 1980 werden vijf van de eilanden (Anacapa, Santa Barbara, Santa Cruz, San Miguel en Santa Rosa), uitgeroepen tot beschermd gebied met de naam Channel Islands National Park. Drie van de tot beschermd gebied verklaarde eilanden zijn onder het beheer van de Park Service: Anacapa, Santa Barbara en San Miguel. De andere twee zijn particulier bezit en kunnen zonder voorafgaande toestemming van de eigenaren niet worden bezocht. In totaal beslaat het park een oppervlakte van 505 vierkante kilometer. Dit is inclusief het water tot 11 km vanaf de kust. San Miguel is onbewoond en heeft ernstige problemen gehad met erosie.
Op het westelijke gedeelte van dit eiland komen zeeleeuwen en zeeolifanten voor. Santa Cruz is het grootste eiland. Alle eilanden zijn alleen per boot te bereiken. Vanuit Ventura varen veerboten naar Anacapa en Santa Barbara. In de omgeving van de eilanden is de oceaan vrij ondiep maar op betrekkelijk korte afstand daalt de oceaanbodem 300 meter of meer steil omlaag. Van de zeven soorten vinpotigen die op de wereld nog voorkomen heeft Channel Islands er zes binnen zijn grensgebied. Twee soorten zeeleeuwen en vier soorten robben komen hier in grote aantallen voor.
Verder komen er talloze soorten zeevogels op de eilanden voor. Het park heeft ruige rotsklippen en golvende hoogvlakten. Eigenlijk zijn de eilanden de toppen van boven water uitstekende onderzeese bergen. Vaak zijn de eilanden in mist gehuld vanwege de sterk wisselende weersomstandigheden. De eilanden zijn het drukst bezocht in de zomer. Het water van de Stille Oceaan is hier op z’n warmst, ongeveer 20 graden, dus zwemmen is hier heerlijk.
Death Valley National Park
Death Valley National Park ligt in één van de heetste en onherbergzaamste gebieden van de wereld. Het heeft een oppervlakte van 13.628 vierkante kilometer en ligt in het zuidoostelijke deel van de staat California. Een klein gedeelte van het park ligt in buurstaat Nevada. In 1994 werd het gebied uitgeroepen tot National Park. Furnace Creek bij Death Valley is vaak het startpunt voor de bezoekers van het park. Hier is het Visitor Center gelegen waar alle informatie over het park is te vinden. Miljoenen jaren geleden was Death Valley waarschijnlijk een gebied dat uit brede dalen en lage bergen bestond. Door tektonische activiteiten veranderde het gebied in een binnenzee. Maar geleidelijk aan verdampte het water en werd het gebied een woestijn met zoutvlakten, zandduinen, canyons en bergen. De jaarlijkse regenval is zeer bescheiden, namelijk minder dan 5 cm per jaar.
Het laagste punt van Death Valley, Badwater genaamd, ligt even ten zuiden van het hart van het park en is met 86 meter onder de zeespiegel het laagste punt van het westelijk halfrond. In Death Valley is het over het algemeen bloedheet en er hangt constant een waas van hete lucht. De hemel is azuurblauw en bijzonder helder. De helft van het jaar hangt hier een temperatuur van ongeveer 45 graden en tijdens de nachtelijke uren koelt het dan nauwelijks af. In juli 1913 werd in Furnace Creek een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius, in de schaduw. Het was de op één na hoogste schaduwtemperatuur ooit ter wereld gemeten. Neem het volgende advies ter harte: ga in dit park nooit op de grond liggen, want vlak boven de grond is de temperatuur zelden lager dan 65 graden en kan deze oplopen tot 90 graden.
Zabriskie Point geeft de bezoeker een prachtig uitzicht over de Vallei des doods. Dante’s View laat u het laagste punt van het Westelijk halfrond prachtig overzien. Scotty’s Castle is het in 1931 gebouwd vakantiehuisje van Albert M. Johnson. Dit huis werd door de overheid gekocht in 1970 en het werd toen opengesteld voor het publiek. De Ubehebe Crater is een uitgebluste vulkaan in de buurt van Scotty’s Castle waarvan men kan afdalen.
Joshua Tree National Park
Joshua Tree ligt 225 km ten zuidoosten van Los Angeles. Dit gebied kreeg in 1936 de status National Monument. In 1994 kreeg het de status van National Park. Het park zou, volgens de gelovigen onder ons, worden gebruikt als landplaats voor UFO’s. Althans er zijn nogal wat mensen die dit beweren. Ook zouden er foto’s van UFO’s zijn gemaakt, echter er is nooit hard bewijs voor deze uitlatingen gevonden. Het park dankt zijn naam aan de gelijknamige boom die in het park groeit. In het park kan men wandelen en kennismaken met de woestijn, de Joshua Tree en grillige rotsformaties. Veel regenen doet het overigens niet in dit gebied maar als dat wel gebeurt valt het water ook met bakken uit de hemel.
Lassen Volcanic National Park
Het noordoosten van California wordt beheerst door de Lassen Peak, een afgeknotte vulkaan met een hoogte van 3187 meter. Deze ligt aan het zuidelijke einde van de Cascade Range. Deze bergketen strekt zich uit over een lengte van 1130 km en loopt vanaf noordelijk California tot in British Columbia (Canada). In de meeste gevallen zijn de hoge toppen in de Cascade Range kegelvormige vulkanen. De toppen hiervan worden gescheiden door gletsjers en sneeuwvelden. Het Lassen Volcanic National Park telt nog meer vulkanen met lavabeddingen, dampgaten en warme bronnen. Het park heeft een oppervlakte van 431 vierkante kilometer en kreeg zijn status in 1916. De Lassen Peak ontstond door pasta-achtige lava, omhoog geperst uit een opening aan de noordzijde van een uitgedoofde vulkaan die bekend staat als de Tehema.
De lavamassa werd een ruwe, kegelvormige prop die het gat waaruit de lava naar buiten was gekomen, hermetisch afsloot. Na het ontstaan van deze prop hield de Lassen Peak zich jarenlang rustig totdat er in 1914 een periode startte van zeven jaren waarin geregeld uitbarstingen optraden. In het park zijn ook warme bronnen en furmaroles te vinden. Tijdens een wandeling tussen deze laatste wordt aangeraden de paden te volgen. De bodemkorst hier kan er namelijk op het oog betrouwbaar uitzien maar levensgevaarlijk dun zijn.
Redwood National Park
In dit park zijn de Sequoia’s (redwoods) de voornaamste attractie. Dit zijn de hoogste bomen die er op aarde te vinden zijn. In 1968 werd dit park gecreëerd en het heeft een oppervlakte van 441 vierkante kilometer. Het ligt in het noordwesten van California. Het park ligt aan de Pacific Ocean en heeft een lengte van 74 km. Het park bestaat uit twee delen: het sequoiawoud met rivieren en stromen, en een zeekustzone van 48 km met steile klippen, stranden en lagunes. De US Highway 101 doorsnijdt het gehele park van noord naar zuid. Langs deze 65 km lange weg vindt u diverse stopplaatsen en in principe zou u binnen een uur het park in zijn geheel kunnen doorkruisen. Helaas mist men dan heel wat moois, dus de tijd nemen en uitstappen en af en toe van de Highway afgaan is niet onverstandig.
Op 22 mei 1982 kreeg het park de status van World Heritage Site, waardoor het speciale bescherming geniet van UNESCO. Over de gehele wereld zijn ongeveer 100 gebieden met deze status om ervoor te zorgen dat het erfgoed niet verloren gaat. Sequoia’s zijn trouwens ook nog de snelst groeiende coniferen in Noord-Amerika. Behalve de sequoia kent California nog een tweede soort, de sequoiadendron. De eerste soort groeit uitsluitend langs de kust aan de Pacific Ocean, in het noorden van de staat California. De tweede soort groeit alleen op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada. De Sequoiadendron kan een leeftijd van drieduizend jaar halen en de sequoia kan toch nog tweeduizend jaar oud worden.
Sequoia en Kings Canyon National Park
Deze twee gebieden worden door de National Park Service beheerd onder één park. Het Kings Canyon National Park heeft een oppervlakte van 1863 vierkante kilometer en het Sequoia National Park heeft een oppervlakte van 1631 vierkante kilometer. Het Kings Canyon National Park is een gebied met reusachtige canyons, hoge steile rotswanden, veel meren en watervallen, bergweiden en groepen sequoiadendrons. Het Sequoia National Park is uiteraard het voornaamste reservaat voor de grootste en machtigste bomen ter wereld. De belangrijkste trekpleisters in deze twee gebieden zijn het Giant Forest (een concentratie van Sequoiadendrons), Crystal Cave (prachtige kalksteenformaties), de High Sierra Trail (een voetpad langs prachtige Canyons) en de 4418 meter hoge Mount Whitney, die deel uitmaakt van de Sierra Nevada keten.
Binnen het Sequoia park bevindt zich de Great Western Divide – de natuurlijke hindernis die de naar het westen stromende rivieren en kreken scheidt van die welke in oostelijke richting stromen. Het park ligt in het centrale deel van California. De hoogste zomertemperatuur ligt rond de 38 graden en de laagste rond de 17 graden. De winters in het park zijn erg koud en kennen een zware sneeuwval. De Sequoiadendron is het grootste organisme op de wereld en de leeftijd van de General Sherman Tree wordt geschat op 2500 tot 3000 jaar. De Sequoiadendron is de laatste telg van een oeroud geslacht van gigantische woudreuzen.
Yosemite National Park
Dit National Park heeft ontzettend veel te bieden: rivieren, dalen, steile hellingen, sneeuw, sequoia’s en veel meer. Honderden soorten vogels en zoogdieren en prachtige alpenbloemen zie je hier ook. Het park heeft een oppervlakte van 3081 vierkante kilometer en behoort tot de Sierra Nevada-bergketen. Dit park is met recht één van de drukst bezochte van de Verenigde Staten. John Muir was de man die ervoor zorgde dat het park in 1890 werd gecreëerd. Deze man wijdde overigens het grootste deel van zijn leven aan het behoud van natuurgebieden. De hoogten van het park variëren van 600 tot 3396 meter. Drie belangrijke eigenschappen kenmerken dit nationale park: het ongerepte berglandschap, de groepen sequoiadendrons en Yosemite Valley. Vrijwel alle delen van het park zijn per auto te bereiken en in de Valley per gratis shuttle bus.
Sierra Nevada
De huidige Sierra Nevada en de Great Valley maakten ooit deel uit van een uitgestrekte zee. Grote hoeveelheden slib, zand en modder, afkomstig van de oergebergten, werden afgevoerd naar deze zee en verzamelden zich op de zeebodem. Door het ophopen hiervan begonnen de onderste lagen door de enorme druk te verstenen. De tektonische krachten in de aardkorst verwrongen deze rotslagen, stuwden ze omhoog tot boven de zeespiegel en deze werden vervolgens bergketens. Door hoge druk en hoge temperaturen ondergingen de sedimentaire lagen gesteenten een grondige metamorfose. Toen er uiteindelijk tweehonderdendertig miljoen jaar geleden een tweede bergketen werd opgestuwd, kristalliseerde het gesmolten gesteente eronder zich tot een granietmassief dat de Sierra Nevada zou gaan vormen.
Door de erosie waaraan het gebied miljoenen jaren blootstond vormde zich een granieten landschap van golvende heuvels, brede dalen en kronkelende stromen. Door nieuwe tektonische stuwingen ontstonden er enorme plooiingen en werden de westelijke hellingen van de Sierra Nevada steiler. De eroderende kracht van de stromen werd hierdoor alleen maar groter en zorgde voor dieper wordende dalen. Het uiteindelijke resultaat waren diepe V-vormige dalen.
Door immense hoeveelheden ijs en sneeuw werden gletsjers gevormd en werden de V-vormige dalen uitgehouwen tot U-vormige dalen. Door spleten en kloven in het granietmassief konden de gletsjers grote blokken graniet meeslepen. In de smalle kloof die Yosemite Valley verbindt met de hoger gelegen Little Yosemite Valley, zorgde het ijs voor het ontstaan van een trapvormige helling die bekend staat als de Giant Stairway. De Nevada Fall en de Vernal Fall storten omlaag over de rand van brede rotswanden die parallel lopen aan enorme breukvlakken van vroeger. Door de gletsjers werden kreken als Yosemite Creek en Bridalveil Creek nog steiler dan ze al waren en storten nu als hoge watervallen omlaag naar de bodem van Yosemite Valley.
De bergtoppen in het park kregen hun vorm als gevolg van afschilfering van gesteentelagen. In het park zijn stompe en spitse bergtoppen te vinden. Ongelooflijk steile hellingen vormen een ware aantrekkingskracht op de ervaren alpinisten. Ondanks het feit dat de meeste wanden onbegonnen werk zijn voor de beginnende alpinist zijn er toch wel wanden die als beginner kunnen worden genomen. Uiteraard onder het toeziend oog van een gids. Gedurende enkele maanden van het jaar is er de mogelijkheid om cursussen te volgen om het alpinisme onder de knie te krijgen.
- Meer en uitgebreide informatie over nationale parken in Californië
De vlag van Californië
Tijdens de Mexicaans – Amerikaanse oorlog (1846) was er een groep kolonisten die het toenmalige Mexicaanse gebied opeiste. De berenvlag was hun teken van onafhankelijkheid. Echter nog geen maand later werd het gebied ingenomen door de soldaten van het Amerikaanse leger. De berenvlag werd vervangen door die van Amerika (stars and stripes). Ondanks het feit dat de originele vlag verloren ging besloot men in 1911 de oude vlag weer nieuw leven in te blazen. De Grizzly beer op de vlag is nu niet meer te vinden in de staat. Verder is het ongewoon dat deze vlag wordt gebruikt vanwege het feit dat hij stond voor een onafhankelijk land en niet voor Amerika of een onderdeel daarvan.
Extra informatie
- Staatsbloem California Poppy
- Staatsboom Redwood
- Staatsvogel California valley quail
- Staatsinsect California dog-face butterfly
- Staatsleus Californië: Eureka (I have found it)
- Lid van de unie sinds: 9 september 1850