Sequoia en Kings Canyon zijn twee aan elkaar gelegen parken, die samen als één Nationaal Park worden beheerd. De natuur is overweldigend mooi en gevarieerd.Sequoia / Kings Canyon National Park ligt in het mid-oosten van Californië. De beide parken liggen aaneengesloten, waarbij Kings Canyon het meest noordelijke gedeelte is, en Sequoia het meest zuidelijke gedeelte. Het park is veel minder toeristisch ingesteld als het nabijgelegen Yosemite, en het is vooral populair bij wandelaars.

Er zijn enorm veel trails voor zowel onervaren als doorgewinterde hikers, de totale lengte van de wandelpaden bedraagt ongeveer 1300 kilomer. Kings Canyon National Park is een gebied met reusachtige canyons, hoge steile rotswanden, veel meren en watervallen, bergweiden en groepen sequoiadendrons. Het Sequoia National Park is het voornaamste reservaat voor de grootste en machtigste bomen ter wereld, de sequoiadendron.

De belangrijkste trekpleisters zijn het Giant Forest (een concentratie van Sequoiadendrons), Crystal Cave (prachtige kalksteenformaties), de High Sierra Trail (een voetpad langs prachtige canyons) en de 4418 meter hoge Mount Whitney, die deel uitmaakt van de Sierra Nevada keten. Binnen het Sequoia park bevindt zich de Great Western Divide, de natuurlijke hindernis die de naar het westen stromende rivieren scheidt van de rivieren die naar het oosten stromen.

Sequoia en Kings Canyon

Toegangen

Sequoia / Kings Canyon National Park is alleen vanuit het westen bereikbaar. In de parken lopen geen wegen van oost naar west. De smalle tweebaansweg Generals Highway (de CA-198), die alleen in de zomer open is, verbindt beide parken met elkaar. In het zuidwestelijke deel van Sequoia ligt een toegang met de naam Ash Mountain Entrance.De Generals Highway loopt van hier via vele honderden haarspeldbochten 74 kilometer naar het noorden, naar Grant Grove in Kings Canyon National Park. Grant Grove is ook bereikbaar vanuit het oosten, via de CA-180. De ingang bij Grant Grove heet Big Stump Entrance.

Vanuit Grant Grove kan je via de CA-180 nog ongeveer 48 kilometer in oostelijke richting rijden, tot aan Cedar Grove in Kings Canyon.

Beren

In het park komen beren voor! Beren worden door voedsel aangetrokken, het is daarom wettelijk verplicht dat alle voedingswaren en voedingsresten goed ingepakt zijn. Niet alleen voedingswaren, maar ook andere artikelen met een sterke geur kunnen beren aantrekken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan toiletartikelen, frisdrank, schoonmaakmiddelen voor de autoruit, tabak ed.

Als je een beer tegenkomt, blijf dan bij elkaar en let vooral op je kinderen. Probeer minstens 100 meter afstand tot de beer te bewaren. Zorg dat je nooit tussen een moederbeer en haar jong komt. Als een beer te dichtbij komt, maak jezelf dan zo groot mogelijk door je armen boven je hoofd te houden. Maak veel geluid! Ren vooral niet weg, maar wacht tot de beer zelf weggaat. Je mag als groep een beer nooit omsluiten, er moet een ontsnappingsroute voor hem aanwezig zijn. In verband met de aanwezigheid van beren is het verboden honden en andere dieren mee te nemen tijdens wandelingen in the backcountry.

Voor de rondleiding in Crystal Cave kan je géén toegangskaarten kopen bij de grot zelf. Je moet die kaarten dus vooraf kopen, bij het Foothills Visitor Center of bij het Lodgepole Visitor Center. Houd daarbij rekening met een rijtijd van minstens anderhalf uur van het Visitor Center naar de grot.

Sequoia

Sequoia / Kings Canyon National Park is vooral een park voor wandelaars. Het aantal mogelijkheden om trails te lopen is enorm groot, en het is niet mogelijk elk van die trails op deze site te beschrijven. We beperken ons daarom tot de meest populaire trails in het met de auto toegankelijke gedeelte.De toegangsweg naar Sequoia vanuit het zuidwesten is bijzonder mooi. Een lange rechte weg (CA-198) gaat door de vlakke San Joaquin Valley, door eindeloze velden met citrusvruchten en groenten. Het gebied wordt geleidelijk aan steeds heuvelachtiger, de weg stijgt langzaam. Je passeert Lake Kaweah, en het plaatsje Three Rivers. Het meer heeft z’n naam te danken aan de Kaweah River, waarvan de diverse aftakkingen door steile ravijnen stromen. De hoofdweg naar Sequoia volgt de Middle Fork van de Kaweah River. De weg volgt de canyon gedurende 8 kilometer, en gaat steeds hoger boven de rivier uit.

Mineral King Area

Als je het park vanuit het zuiden nadert (vanaf Visalia, via de CA-198), dan kan je kort voor de Ash Mountain Entrance rechtsaf via een 40 kilometer lange onverharde weg. Deze Mineral King Road is steil, smal en erg bochtig. De weg volgt de oostelijke aftakking van de Kaweah River, en is vaak slecht begaanbaar. Gedurende de winter is de Mineral King Road gesloten.Mineral King Valley is een unieke vallei die gevormd is door een gletsjer. Je vindt hier allerlei soorten gesteente, en een grote variëteit aan vegetatie. Het gebied wordt vrijwel alleen bezocht door natuurliefhebbers die dagenlange trektochten maken, en die erg van de stilte houden.

Foothills Area

Het gebied in het zuidwesten van Sequoia NP, bij de Ash Mountain Entrance, heet de Foothills Area. De winters zijn hier mild en nat, de zomers heet en droog. Foothills Area is vooral erg mooi van eind maart tot eind mei, dankzij een bijzonder weelderige en kleurrijke plantengroei. Het hier gelegen Visitor Center is het hoofdkantoor van zowel Sequoia als Kings Canyon NP. Je kan hier topografische kaarten kopen waarop de trails zijn aangegeven.

De CA-198 wordt vanaf hier de Generals Highway genoemd. Dit is een weg met een enorm aantal haarspeldbochten, tijdens de eerste 25 kilometer stijg je maar liefst 1500 meter. Onderweg (2,5 kilometer ten noorden van de ingang) rijd je onder een granieten rotsblok door met de toepasselijke naam Tunnel Rock. De weg is hier onderdoor gegraven gedurende de jaren dertig van de vorige eeuw. Je komt vervolgens bij het plaatsje Hospital Rock. Hier, aan de middelste aftakking van de Kaweah River, leefden vroeger ongeveer 500 indianen van de Potwisha groep. Archeologische vondsten tonen aan dat zij zich hier rond het jaar 1350 gevestigd hebben. Je kan hier oude rotstekeningen bezichtigen.

De Foothills Area eindigt bij het Amphitheater Point, 16 kilometer voorbij de ingang. Vanaf dit uitkijkpunt kan je elk van de drie verschillende zones van de Sierra zien. Beneden je zie je de Foothills Area met z’n ‘oak and brush forests’. Boven je ligt het ‘mixed conifer forest’, het gebied waar de sequoiadendrons groeien. En in de verte heb je voor het eerst uitzicht op de high Sierra, op de kale rotsen van de Great Western Divide.

Giant Forest Area

De Giant Forest Area is het meest populaire gebied in het Sequoia / Kings Canyon National Park. Helaas heeft het ecosysteem van de gigantische sequoiabomen veel te lijden van de activiteiten van de bezoekers. Daarom heeft de Nationale Park Service besloten tot een zeer ingrijpende renovatie van dit gebied. De bezoekersfaciliteiten waren voorheen gevestigd in Giant Forest Village, vlak bij de bomen. Er zijn daar inmiddels veel gebouwen afgebroken, de bezoekers kunnen nu terecht in het 10 kilometer verder naar het noorden gelegen Wuksachi Village. De Giant Forest Area is nu een gebied dat alleen nog overdag bezocht kan worden. Sinds enkele jaren is er een shuttlebussysteem gerealiseerd, om drukbezochte gebieden te ontzien van personenauto’s.

De 13 kilometer tussen Hospital Rock en de eerste groep sequoiadendrons in Giant Forest zijn adembenemend steil en bochtig, het aantal haarspeldbochten en steile weggedeelten tijdens deze klim (1130 meter hoogteverschil!) zijn haast niet te tellen. Voertuigen die langer zijn dan 6.70 meter kunnen deze weg beter mijden. Zelfs gewone personenwagens kunnen vaak niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur. Onderweg kan je op diverse plaatsen stoppen voor een uitzicht op de Middle Fork Canyon beneden je. De eerste sequoiadendrons zijn relatief klein, en staan ver uit elkaar. Maar dan, nog vrij onverwacht, zijn er overal gigantische bomen te zien die hoog boven alle andere bomen uittorenen. Dit is Giant Forest, het drukst bezochte gebied van Sequoia National Park. Hier staan vier van de vijf meest indrukwekkende sequoiadendrons ter wereld.

Een verharde zijweg naar links heet de Crystal Cave Road. Aan het einde van deze mooie, bochtige weg (niet geschikt voor voertuigen die langer zijn dan 6,70 meter) kan je een korte wandeling van 800 meter maken naar Cascade Creek. Daar ligt de ingang van Crystal Cave, een grot die je alleen onder leiding van een gids kan bezoeken. Toegangskaarten zijn alleen te koop bij het Foothills Visitor Center, en het Lodgepole Visitor Center. Een tour duurt 45 minuten. In verband met de temperatuur (9° C) is het raadzaam een jas of trui mee te nemen.

Even verder kan je een korte zijweg nemen die naar Moro Rock gaat. Dit is een grote, granieten koepelrots, die je kan beklimmen dankzij de 400 treden die erin zijn uitgehakt. Het is een zware klim (hoogteverschil 90 meter), maar je wordt dan wel beloond met een spectaculair 360° uitzicht over het westelijke gedeelte van Sequoia en over The Great Western Divide.

Vroege bezoekers van Sequoia konden zich moeilijk een voorstelling maken van de grootte van de bomen. Om een beter idee te krijgen, hebben zij een weg gehakt door de top van een naamloze, omgevallen boom. De boom was 83,8 meter hoog en heeft een diameter van 6,4 meter. De tunnel is 2,4 meter hoog en 5,2 meter breed. Deze Tunnel Log is ook te zien aan de Moro Rock / Crescent Meadow Road.

Sequoia en Kings Canyon

Trials

Crescent Meadow / Log Meadow Loop

Lengte: 3 kilometer (loop)
Hoogteverschil: 60 meter

De weg eindigt ongeveer 100 meter voor de rand van Crescent Meadow, een van de mooiste bloemenweiden van het park. Dit is een van de plaatsen waar je kans hebt een beer te zien. De eerste blanke bewoner van Sequoia was Hal Tharp, die van een omgevallen boom een zomerhuis heeft gemaakt. De route naar Tharp’s Log wordt met borden aangegeven.

Drie kilometer ten noordoosten van de afslag Moro Rock / Crescent Meadow Road staat de beroemde General Sherman Tree. De General Sherman Tree is 83,8 meter hoog, en aan de voet heeft deze boom een omtrek van 31,3 meter. Het is niet de hoogste boom ter wereld (de Coast Redwood kan meer dan 100 meter hoog worden), en het is ook niet de boom met de grootste omtrek (in Oaxaca, Mexico, staat een cypress met een omtrek van 49,4 meter). Maar dankzij het enorme volume van 1486,6 kubieke meter is de General Sherman Tree wel het grootste levende organisme ter wereld! De boom wordt door hekken afgeschermd.

De General Sherman Tree is sinds de herfst van 2002 bereikbaar via een nieuwe, korte trail. Het beginpunt van die trail is bereikbaar via een zijweg (rechts) van de Generals Highway, genaamd de Wolverton Road. Ga vandaar opnieuw rechts, dan kom je uit bij een parkeerplaats waar de nieuwe trail begint.Even voorbij de General Sherman Tree staat een van de mooiste bomengroepen die per auto bereikbaar zijn, de Parker Group. En nog eens 4 kilometer verder ligt het Lodgepole Visitor Center.

Tokopah Falls

Beginpunt: Voorbij de Log Bridge op het kampeerterrein Lodgepole
Lengte: 5,5 kilometer (heen en terug)

Dit is een eenvoudige wandeling langs de Marble Fork van de Kaweah River naar de indrukwekkende granieten kliffen en de waterval van Tokopah Canyon. De 365 meter hoge waterval is op z’n mooist vroeg in de zomer, op het moment dat er veel smeltwater vanuit de bovenstrooms gelegen Pear Lake Region komt. Ter hoogte van het Lodgepole Visitor Center buigt de weg af in westelijke richting. Hier ligt Wuksachi Village, het nieuwe centrum waar de voorzieningen die voorheen in Giant Forest Village te vinden waren nu zijn ondergebracht.

Little Baldy Trail

Lengte: 5,5 kilometer (heen en terug)
Hoogteverschil: 215 meter

Met zijn hoogte van 2451 meter is de granieten koepelrots Little Baldy een uitstekende plek om het Giant Forest gebied te bekijken.
Enkele kilometers verder verlaat je Sequoia National Park. De weg loopt nu via Sequoia National Forest verder naar het noordwesten, en je rijdt vervolgens het Kings Canyon National Park in.

Mount Whitney

Veel bezoekers willen graag Mount Whitney zien, de grootste berg in de 48 aan een gelegen staten van Amerika. Maar de berg ligt aan de oostkant van de Great Western Divide, en het zicht erop wordt beperkt door de vele met sneeuw bedekte pieken die 3.600 meter of hoger zijn. Je kan de berg het beste zien bij het Interagency Visitor Center, net ten zuiden van het plaatsje Lone Pine aan de CA-395, ten oosten van Sequoia / Kings Canyon National Park. Er lopen geen wegen vanuit het park naar de CA-395.

Kings Canyon

Als je vanuit Sequoia komt, dan rijdt je op gegeven moment via de Generals Highway vanzelf het noordelijke deel van dit gecombineerde park in, Kings Canyon. Je kan dit park ook vanuit het westen bereiken, vanuit de stad Fresno, via de CA-180. De twee meest bezochte gebieden van Kings Canyon zijn Grant Grove Area, en Cedar Grove Area.

Grant Grove Area

Het hoogste punt van de Generals Highway ligt hier, bij Big Baldy Saddle. (2330 meter). Grant Grove ligt in een schaduwrijk, vochtig gebied. Je treft hier veel gigantische sequoiadendrons aan. De grootste concentratie bomen staat in Redwood Canyon, een vallei met steile wanden. Dit gebied is niet per auto bereikbaar en biedt daardoor een van de meest onbedorven ervaringen met de bomen.Dichtbij de westelijke ingang van het park, aan de CA-180, ligt een picknickplaats.

Trails Kings Canyon

Big Stump Trail

Lengte: 1,6 kilometer (loop)
Hoogteverschil: 60 meter
Duur: 1 uur

De trail gaat naar de Big Stump Basin, waar rond het jaar 1880 houthakkers de reusachtige sequoia’s bedreigden. Je ziet hier nog veel houtblokken en boomstompen. Let tijdens deze trail ook op de hier aanwezige bloemen en vogels.

General Grant Tree Trail

Beginpunt: De Grant Tree parkeerplaats, 1600 meter ten noordwesten van het Visitor Center
Lengte: 800 meter (loop)
Hoogteverschil: 15 meter
Duur: 30 minuten

Op borden onderweg kan je beschrijvingen vinden van de bomen rondom je. De General Grant Tree is op twee na de grootste sequoia ter wereld. Deze boom is officieel benoemd tot “The Nation’s Christmas Tree” en is de enige levende Nationale Relikwie. Tegen een kleine vergoeding is een brochure over deze boom verkrijgbaar bij het Visitor Center.

Sequoia en Kings Canyon

North Grove Loop

Beginpunt: Aan het einde van de lager gelegen Grant Tree parkeerplaats.
Lengte: 2,5 kilometer (loop)
Hoogteverschil: 120 meter
Duur: 1,5 uur

De trail volgt een oude weg die loopt door bossen met sequoia’s en andere bomen (sugar pine, white fir, en dogwood). Je ziet de Dead Sequoia’s, bomen die lang geleden door een bosbrand zijn gedood. Bij Grant Grove Village kan je via een smalle, steile weg 4 kilometer in oostelijke richting rijden, naar Panoramic Point. Het uitkijkpunt ligt op 400 meter afstand van de aan het einde van de weg gelegen parkeerplaats. Op een heldere dag kan je meer dan 160 kilometer ver weg kijken.

Kings River

Je kan de CA-180 in noordelijke richting volgen. Je rijdt dan tussen meer conventionele bossen, al zie je hier en daar ook nog enkele sequoiadendrons. Je verlaat het park, en de weg buigt af naar het oosten. De weg is vanwege sneeuwval gemiddeld vijf maanden per jaar gesloten. Ver beneden je ligt de South Fork of the Kings River. De weg daalt ongeveer 1200 meter, in dit gedeelte zijn er veel scherpe bochten en steile weggedeelten. Gedurende de laatste 32 kilometer rijd je op gelijke hoogte naast de rivier. Onderweg zie je de Grizzly Falls, de plek waar het water vanuit een zijrivier in de 30 meter lagere Kings River terechtkomt. En je komt bij Boyden Caverns, waar je een begeleide tour kan boeken om speleologische bezienswaardigheden te bekijken.

Cedar Grove Area

Je rijdt nu opnieuw Kings Canyon National Park in. Drie kilometer voorbij de parkgrens ligt het dorpje Cedar Grove. Hier bevinden zich veel bezoekersfaciliteiten. Cedar Grove bevindt zich op de bodem van Kings Canyon, naast de South Fork Kings River. Kings Canyon is 2500 meter diep, en is daarmee het diepste ravijn van Noord Amerika. (Ter vergelijking: de Grand Canyon is 1900 meter diep). De canyon is U-vormig, en is gevormd door een gletsjer. Voorbij Cedar Grove gaat de weg nog 11 kilometer verder in oostelijke richting. Er bevinden zich hier geen specifieke bezienswaardigheden, maar de natuur is in z’n geheel wel overweldigend mooi. Je kan een korte wandeling maken naar Roaring River Falls, waar het water van een luidruchtig, snelstromend zijriviertje 12 meter naar beneden valt.
Ongeveer anderhalve kilometer voor het einde van de weg ligt de parkeerplaats Zumwalt Meadow Parking Area.

Zumwalt Meadow Trail

Lengte: 2,5 kilometer (loop)
Hoogteverschil: 15 meter
Duur: 1 uur

Je kan een brochure over deze trail kopen bij het Ranger Station, of bij het begin van de trail. Je passeert een brug, en loopt ongeveer 90 meter naar links. Daarna ga je rechtsaf, vanuit het hoog liggende pad heb je een mooi uitzicht over een Zumwalt Meadow. Op de terugweg kan je de weide van dichtbij bekijken. De vegetatie hier zorgt voor een intense geur. Tijdens de wandeling kan je ook de Kings River en enkele van de omliggende bergtoppen zien, met name the Grand Sentinel en North Dome.

Vanaf het eindpunt van de weg zijn er veel korte en lange wandelpaden. Eén van die paden gaat naar Mist Falls, een van de meest spectaculaire watervallen van het park. De wandeling is, heen en terug, ongeveer 13 kilometer lang. Je kan vanaf Mist Falls ook nog doorlopen tot aan Paradise Valley, in totaal loop je dan meer dan 22 kilometer.

Weersomstandigheden

In de laag gelegen gebieden (300 tot 1200 meter) zijn de winters mild en nat, en de zomers heet en droog. De meeste regenval vindt plaats van januari tot en met de eerste helft van mei. Gemiddeld regent het 66 cm per jaar. Tijdens de winter komt het vaak voor dat laag hangende wolken vanuit het westen binnendrijven, waardoor je vaak dagenlang geen uitzicht hebt.

In de hoger gelegen gebieden (1200 tot 2100 meter) kenmerkt de zomer zich door warme dagen en koude avonden. Er komen dan soms onweersbuien voor. Er valt hier 102 tot 114 cm neerslag per jaar. Van december tot mei ligt hier meestal een dik pak sneeuw. Toch komt het niet vaak voor dat de temperatuur onder het vriespunt komt. Tijdens de herfst en de winter is het in het Giant Forest gebied gemiddeld 6 tot 9 graden kouder dan hieronder staat aangegeven. Tijdens de zomer is het in Cedar Grove meestal warmer, het kan daar 35 tot 40 graden worden.

Hotels / Campings

In Sequoia National Park bevinden zich zeven campings. De grootste daarvan is Lodgepole Campground, met 250 plaatsen, op drie kilometer van het Giant Forest. In Kings Canyon National Park bevinden zich zes campings. Er zijn ook plaatsen speciaal voor grote groepen. Er zijn vijf hotels in Sequoia / Kings Canyon National Park: Wuksachi Lodge, John Muir Lodge, Grant Grove Cabins, Cedar Grove Lodge en het Silver City Mountain Resort.

 

Links

 

Info

  • Sequoia NP = 1631 vierkante kilometer
  • Kings Canyon NP = 1863 vierkante kilometer
  • Hoogte: De hoogte van de wegen in het park varieert van 520 meter tot 2330 meter.
  • Het hoogste punt is Mount Whitney. Deze 4418 meter hoge berg is de op één na hoogste berg van Amerika.


Sequoia en Kings Canyon

Leestijd: 13 min