Veel overheidsgebouwen en scholen in Californië, Colorado, Arizona en Texas zijn vandaag gesloten. Het is vandaag namelijk Chavez day. Waarschijnlijk heeft u er nog nooit van gehoord het is ook geen nationale feestdag in Amerika. Chavez day is een eerbetoon aan burgerrechten activist Cesar E. Chavez.

César Chávez

Elk jaar op 31 maart staan ze in een aantal staten stil bij alles wat Cesar E. Chavez bereikt heeft. Chavez werkte net als zijn ouders op het land. Hij zag dat boeren hard moesten werken onder slechte omstandigheden. Zo hadden landarbeiders geen miniumloon en kregen ze geen toegang tot drinkwater. Na een aantal jaren bij de marine te hebben gezeten besloot hij zich in te zetten voor de landarbeiders. Hij richtte daarom samen met Dolores Huerta de National Farm Workers Association (NFWA) op. En stimuleerde hij werknemers om vakbonden op te richten.

Chavez geloofde niet in geweld om zijn doelen te bereiken, dus probeerde hij het op andere manieren. Zo was hij regelmatig in hongerstaking, zijn langste hongerstaking zou wel 36 dagen geduurd hebben. Op de website van het Witte Huis wordt hij door Obama omschreven als een voorbeeld voor mensen in de huidige maatschappij. Iedereen ongeacht waar je vandaan komt of hoe eruit ziet heeft een leven dat betekenis heeft, en elke baan heeft waardigheid. Na zijn dood nam zijn vrouw namens hem de Medal of Freedom ontvangst van President Clinton.

Ex-President Obama riep alle Amerikanen op om stil te staan bij alles wat Chavez heeft nagelaten, ook al is het maar een feestdag in vier staten. Misschien wel leuk om te weten dat er wel straten, scholen, bibliotheken naar hem zijn vernoemd, hij verschillende standbeelden heeft en op een postzegel staat.

Meer info: http://www.timeanddate.com/holidays/us/cesar-chavez-dayChavez day – Een eerbetoon aan burgerrechten activist Cesar E. Chavez

Leestijd: 2 min