Verslaafd aan Amerika? Ja dat is Christiaan Moenis (41) uit Marken zeker! Aanvankelijk had hij geen idee dat dit ooit zou gaan gebeuren. Gevraagd door vrienden om mee te gaan met een camperreis in het westen van de USA, sindsdien compleet verkocht! Zijn eerste Amerika ervaring begint in 2004: “We zijn uiteindelijk midden in het seizoen van 10-24 juli van San Francisco via LA en San Diego naar Las Vegas gereden. Achteraf gezien was dat veel te veel in die twee weken, want te veel niet gezien en gedaan. Wat meteen een reden voor mij was om voor te stellen om het jaar er op weer te gaan. Met dezelfde groep (vier man) hebben we toen een rondje met de camper gemaakt in het noordoosten (NYC-DC-Niagara Falls-Boston-NYC). Vanaf toen was ik echt verslaafd!”

“Ik wel meteen even kwijt; Neem de tijd! De meesten gaan voor de camper of autoreis in het westen. Trek er drie weken of meer voor uit en leg jezelf niet de verplichting op om alles te willen zien in die periode. Er zijn zoveel plaatsen waar je wel twee of meer dagen de tijd moet nemen om echt te genieten! Bovendien wil je waarschijnlijk na je eerste reis toch weer terug dus de tijd om de rest te bezoeken komt nog wel.” Is het advies van Christiaan.

Maakt niet dezelfde beginnersfout!

“Wij maakte dezelfde beginnersfout tijdens de eerste trip. In SFO eerst nog bij een kennis langs geweest, verder toen te weinig van de stad gezien. In LA een dag naar Universal en een dag naar Disney. Via San Diego (Seaworld) en Joshua Tree NP naar Las Vegas gereden met de camper. De grote nationale parken verder overgeslagen. Ook in Vegas niet al te veel gezien. Zaten bij Circus Circus, maar één vriend was net aan zijn knie geopereerd dus liep op krukken. Het was dus echt een haastklus. “

Wat is volgens jij de beste manier om te reizen? “Ik vond het helemaal top met de camper! In totaal drie keer met vrienden met de camper op tour geweest in de USA (2004, 2005 en 2009). Ik ben ook met vrienden en later met mijn toenmalige vriendin met de auto aan het toeren geweest. Dan kun je toch even op wat meer plekken komen. Probleem is echter dat ik geen rijbewijs heb, dus dat gaat op dit moment niet meer door. Ik maak nu multi-steden trips. Vlieg van stad naar stad en van daaruit boek ik diverse tours. Ik heb overigens de USA ook een keer volledig doorkruist met de trein tijdens een vakantie. Dat was ook fantastisch om mee te maken. Dat was in 2006: New York-Chicago-Denver-Salt Lake City-San Francisco-Seattle.”

Boek je alles zelf of roep je hulp van anderen in? “Tegenwoordig regel ik alles helemaal zelf. Vluchten altijd bij KLM/Delta, ook om mijn level op pijl te houden bij Flying Blue. Ik heb daardoor al twee keer op mijn awardmiles een retour geboekt. In 2011 die voor mij en mijn vriendin en in 2015 die voor mezelf, dat scheelde een hoop geld. En van de laatste vier trips heb ik drie keer kunnen upgraden naar business op de terugweg met KLM. Wat de hotels betreft kijk ik voornamelijk naar de locatie. Via onder andere Expedia maak ik een selectie en de ene keer boek ik ze dan ook daar en de andere keer bij het hotel zelf. Ben ook aangesloten bij de meeste hotelketens dus dat kan ook weer zijn voordeel hebben.”

De verslaving van Christiaan is duidelijk zichtbaar in het patroon van reizen. “Afgelopen november voor de 24ste keer. Dit jaar voor de 25ste keer. En eind van het jaar sowieso ook weer naar Las Vegas.”, vertelt hij enthousiast. Wat zouden mensen absoluut op hun lijstje moeten zetten?  “De meesten gaan naar de westkust of New York, maar het muzikale zuiden is echt ook fantastisch! Charleston, Nashville, Memphis en New Orleans zijn mooie steden om te bezoeken. In 2013 voor het laatst geweest, maar zeker Nashville gaat op korte termijn weer bezocht worden!”

Hij vervolgt: “Tja, als je zelf al zo’n lange lijst hebt is dat lastig. En niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde smaak. Maar voor de natuurliefhebbers heb je al die mooie parken in onder andere het westen. Yellowstone moet ook fantastisch zijn, staat ook nog hoog op mijn “to go” lijst. Qua steden ben ik gek op San Francisco, Las Vegas en New York. Maar ook Chicago en Boston zijn schitterend. En Hawaii… Ondanks dat ik zo vaak naar de USA ga had ik nooit durven dromen dat ik daar nu al drie jaar op rij kom. Elk eiland heeft wel iets en zijn ook zo verschillend.”

Omschrijf je Amerika passie eens…. “Lastig, maar als je bijvoorbeeld in San Francisco loopt of fietst en je dan bedenkt dat je daar de weg bijna beter weet te vinden dan in Amsterdam, waar ik werk, dan zegt dat wel wat. Ik ben van het land gaan houden na de eerste vakantie. Zo groots en zo mooi. Jaar in jaar uit trekt dat me weer om terug te gaan. En een land waar ze “jouw” taal spreken vind ik ook wel prettig. Ben wel heel benieuwd of het land gaat veranderen onder Trump.”

Of ik iets met sport heb? 

Als we Christiaan vragen of hij geïnteresseerd is in de Amerikaanse sporten kunnen we er niet omheen dat dit ook hoog op zijn lijst staat. “Ik ben sowieso erg met sport bezig. Na jarenlang wedstrijdsecretaris te zijn geweest bij SV Marken ben ik sinds dit jaar perschef bij FC Volendam. Ik kijk veel voetbal, maar ook wielrennen en schaatsen zijn mijn favorieten. Als ik naar de USA ga dan zit daar bijna altijd wel een sportwedstrijd bij. Heb dan ook al wel een aardig lijstje: MLB, NBA, NHL, Indy 500, Daytona 500, Indy race in Las Vegas (kwalificatie), US Open, college soccer en heb zelf halve marathons gelopen. En als er toevallig geen wedstrijd is dan bezoek ik zeker een sportstadion voor een tour. Een NFL wedstrijd staat nog op mijn “to do” lijst. Dit voorjaar ga ik ook op zeker weer naar basketbal, ijshockey en/of honkbal. Ja, je kan met zekerheid zeggen dat ik sportminnend ben”, zegt hij lachend.

Christiaan Moenis - Onbedoeld naar de USA

“In mijn huis kun je wel duidelijk zien dat ik USA verslaafd ben. Een vlag hier en weer een ander souvenir daar. Ik ben in mijn toilet nu bezig om die vol te hangen met nummerplaten van staten waar ik ben geweest. En heb een aantal hele mooie foto’s die ik heb gekocht waaronder drieluiken van New York, Las Vegas en de Grand Canyon.”

Yellowstone staat hoog op mijn lijst!

Ondanks dat Christiaan al heel veel heeft gezien in de Verenigde Staten heeft hij Yellowstone hoog op mijn lijstje staan: “Het probleem dat ik dus geen rijbewijs heb. Ik heb al eens zitten kijken naar een rondreis, maar vind dat allemaal te gehaast. Wellicht is er iemand ervaring met een meerdaagse excursie (vanuit SLC of Denver) naar Yellowstone? En wat is dan de beste periode. Dat zou ik wel graag willen weten.”

Christiaan Moenis – Onbedoeld naar de USA, maar oh zo verslaafd!

Christiaan Moenis - Onbedoeld naar de USA, maar oh zo verslaafd! - MarathonChristiaan Moenis – Onbedoeld naar de USA, maar oh zo verslaafd!

Leestijd: 6 min