Je leest er vaak over, je ziet het op tv en je praat erover in je omgeving maar nog steeds is het ver weg voor ons vanuit Nederland: de doodstraf. The USA is een prachtig land, maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Deze ervaring deden wij op in Huntsville Texas. Wij waren namelijk aanwezig bij een doodstraf demonstratie. Huntsville kent een staatsgevangenis waar de doodstraf wordt uitgevoerd en naast de gevangenis ligt een begraafplaats waar de gevangenen worden begraven als ze niet door hun familie worden opgeëist, alleen en verlaten. Alle gevangenen, man of vrouw, die ter dood veroordeeld zijn brengen uiteindelijk hun laatste dag door in de Huntsville Unit. Ze zullen op de middag van de executie naar de Unit gebracht worden en daar door middel van dodelijke injectie geëxecuteerd worden.

Huntsville Unit HuntsvilleTX

Huntsville Unit Texas

Doodstraf demonstratie 24 April 2019

Op woensdag 24 april 2019 om 1800 uur vond de executie plaats van John William King in Huntsville. Omdat wij toch nieuwsgierig zijn zorgen wij dat we vrij vroeg aanwezig zijn, dat geeft ons de kans alles goed op ons in te laten werken. Er is al pers en media aanwezig die hun apparatuur neerzetten voor de hoofdingang.

Gevangenen zijn zichtbaar vanaf de straatkant

Gevangenen zijn zichtbaar vanaf de straatkant

 

Als wij rondkijken valt ons gelijk op dat je de gevangenen kunt zien op hun gang of zaal. Wat zullen ze op hun kerfstok hebben? Hoe kijken ze tegen ons aan?  Er zijn twee of drie bewakers buiten aanwezig, ze houden overzicht over wat er buiten gebeurt. Het wordt drukker, er komt meer media bij en het terrein voor de hoofdingang wordt afgezet met geel lint. Wij worden vriendelijk verzocht om achter het lint plaats te nemen. Intussen is de menigte wat groter geworden en voel je de spanning, hoor je het gefluister en je merkt dat de verdeeldheid groter wordt tussen voor- en tegenstanders. Er komt steeds meer bewaking bij en dat geeft ons toch wel het gevoel dat de sfeer er niet beter op zal worden. Echter de bewakers stellen zich afwachtend en kalm op. Op vragen geven ze respectvol antwoord en daarbij houden zij op een afstandje overzicht.

Doodstraf demonstratie in Hunstville Texas

Doodstraf demonstratie in Hunstville Texas

Demonstranten

Over het algemeen zijn de meeste aanwezigen neutraal, of durft men geen mening te uiten. Misschien ook wel omdat er een aantal demonstranten hun mening wel duidelijk laten horen. Er wordt geschreeuwd en een hoop frustratie is waarneembaar. Gelukkig niet tegen ons gericht! Daar zorgen de bewakers wel voor, want die komen steeds dichterbij geslopen. Strategisch kiezen ze hun plek. Met de hulp van de politie wordt er iemand verzocht het terrein te verlaten. Ons inziens een juiste beslissing want de sfeer werd erg grimmig en mensen werden defensief.

Doodstraf demonstratie in Hunstville Texas

 

Ondertussen kiezen wij ervoor om op een andere plek te gaan staan. De demonstranten die wel blijven, kiezen ervoor om alles vanaf een andere plek te aanschouwen. Uiteindelijk vertrekken zij en keert de rust voor even terug. Dat geeft ons een prettig gevoel, zodat je niet steeds om je heen hoef te kijken of je nog wel veilig staat. Toch keren ze terug als ondertussen de bewaking is opgevoerd. Dat dwingt bij de meeste toch genoeg respect af en het geeft ons een veiliger gevoel.  

 

Sheriff verklaart executie als voltooid

Sheriff verklaart executie als voltooid

Zes Uur

De klok van zes uur nadert en tegelijkertijd lijkt de menigte zenuwachtig te worden. Wij ook wel eerlijk gezegd. Het duurt lang voordat er iemand naar buiten komt met de mededeling dat de executie voltooid is. Zeker een uur later krijgen we te horen dat John William King om 19:08 dood is verklaard. Er wordt door mensen gejuicht en mensen laten hun hoofd hangen. Mensen praten over de kosten van de executie, over het wel of niet terecht zijn van deze straf en veroordeling. Of over het racisme dat aan deze zaak vastzit. De meeste verlaten snel hierna het terrein en gaan weer over tot de orde van de dag. Wij zijn toch wel ontdaan van wat we vandaag gezien en gehoord hebben. De doodstraf is een behoorlijk complex onderwerp, wat is nu de juiste manier van straffen? Een zus van het slachtoffer maakte een opmerking nadat ze naar buiten kwam: “He died softly and my brother died in the most horrific way!”  Dat klink ook wel erg tegenstrijdig.

John William King

Als wij aan de praat raken met een aantal demonstranten, hebben deze allemaal een standpunt. En voor alle standpunten is wat te zeggen; de een is voor vanwege de misdaad, de ander is tegen vanwege de hoge kosten. Het is moeilijk om meningen te veroordelen. Wij verlaten de Hunstville gevangenis met een beladen en gemixt gevoel. Het is een ervaring om nooit te vergeten, en “six o’clock” zal ons terug laten denken aan John William King en de demonstranten die vol passie voor hun mening opkomen.

De Doodstraf

De doodstraf in de Verenigde Staten is en zal altijd een beladen onderwerp zijn en ieder jaar staat de doodstraf weer ter discussie onder miljoenen Amerikanen die ervan af willen. Elk jaar worden dit er meer. De vraag is of een modern land als de Verenigde Staten volledig zou moeten stoppen met het uitvoeren van de doodstraf.

De eerste keer dat de doodstraf werd toegepast in Amerika was in het jaar 1609. Lees de feiten op deze pagina over de doodstraf in de Verenigde StatenDoodstraf demonstratie in Hunstville Texas

Leestijd: 6 min