In Amerika zijn er verschillende verkiezingen. Een van die verkiezingen zijn de ‘Midterms’. Deze verkiezingen worden om de vier jaar in november gehouden. In deze verkiezingen worden de leden van het congres (De senaat en huis van afgevaardigden) gekozen. Dit gebeurt via een districten systeem. Maar in dit systeem wordt veel gesjoemeld. Gerrymandering.

Tussentijdse verkiezingen

De tussentijdse verkiezingen (Midterms) zijn misschien wel belangrijker dan de presidentverkiezingen. Deze verkiezingen gaat over wie er in het Huis van afgevaardigden zit (vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland) en de Senaat (vergelijkbaar met de Eerste Kamer).

De Senaat telt in totaal honderd senatoren. Elke staat in Amerika heeft namelijk twee senatoren. Deze Senatoren worden gekozen voor een termijn van zes jaar. Om de twee jaar moet 1/3 van de zittende senatoren zijn of haar plek verdedigen. Het senaat is vrij belangrijk voor een president. Als de meerderheid van de senatoren bij dezelfde partij horen als de president kunnen die de president helpen bij het uitvoeren van wetgeving


Huis van Afgevaardigden

Het huis van Afgevaardigden kent in het totaal 435 afgevaardigden. Elke afgevaardigden wordt gekozen in een zogeheten congres district. Het congres district is een geografisch gebied waarin een afgevaardigde wordt gekozen. In elk district wonen in het meest ideale geval 720.000 inwoners.

Elk district wordt aangegeven met een nummer. In Californië bijvoorbeeld zijn er kiesdistricten 1 tot en met 53. Daarmee heeft Californië de meeste kiesdistricten. Om de tien jaar wordt er een nationale volkstelling gehouden. De kiesdistricten worden als gevolg van de hertelling frequent hertekend. Dit wordt gedaan zodat elk district een ongeveer gelijk inwoneraantal vertegenwoordigd. Omdat het maximale aantal congresdistricten bij wet is vastgesteld kunnen staten waar de bevolking in vergelijking met andere staten minder is toegenomen een of meerdere districten verliezen. Snel groeiende staten kunnen er daardoor districten bij krijgen. Dit proces heet ‘Redistricting’. Die herindeling van de districten wordt door politici gedaan en mag de staat zelf doen. Vaak wordt deze herverdeling gedaan door de grootste partij in die staat. Het hele Huis van Afgevaardigden wordt tijdens de ‘Midterms’ gekozen. Sommige politici worden herkozen en blijven dus zitten. Sommige districten kiezen een nieuwe politicus die in de plaats komt van de oude.

Gerrymandering

Een fenomeen dat zich daarbij veel voordoet, is Gerrymandering. Het begrip is bijna net zo oud als de VS zelf. Het is namelijk vernoemd naar gouverneur Gerry van de staat Massachusetts. Hij liet in 1812 een congresdistrict intekenen in de vorm van een salamander. De naam Gerry-mander werd daarbij geboren en is nooit meer verdwenen. Het verschil tussen Gerrymandering vroeger en Gerrymandering nu is de techniek. De partijen hebben tot op straatniveau gegevens van kiezers. Ze kunnen dus nauwkeurig bepalen waar meer Democratische of juist meer Republikeinse kiezers wonen. Er is zelfs software waarmee je met een druk op de knop duizenden varianten van kiesdistricten kunt zien.

Gerrymandering

Politieke tekening uit 1812

Maryland

Maryland, een staat aan de oostkust van de Verenigde Staten, is een voorbeeld van een staat waar kiesdistricten gemanipuleerd zijn door middel van Gerrymandering. De Democraten hebben hier bijvoorbeeld de grenzen van zeven van de in totaal acht districten zo getekend dat ze de meerderheid van de stemmen hebben. Als je gaat kijken naar het totale aantal Democratische stemmers in Maryland blijkt dat ze eigenlijk een minderheid hebben daar. Het samenvoegen van bijvoorbeeld democratische kiezers zorgt voor vreemde vormen van de kiesdistricten. Dit is bijvoorbeeld het derde kiesdistrict van Maryland:

Beide partijen

Er word vaak gezegd dat de Republikeinse partij zich alleen schuldig maakt aan Gerrymandering. Maar zoals in Maryland is gebeurd maken de Democraten zich ook schuldig aan Gerrymandering. De Republikeinen heb het wel geperfectioneerd. Tijdens de congresverkiezingen in 2010 greep een Republikeinse golf de macht in vele staten in Amerika. Hierdoor kon de partij hele kaarten opnieuw intekenen.

Pennsylvania is daar een voorbeeld van. Pennsylvania staat bekend als een van de meest gemanipuleerde staten. Bij de Congresverkiezingen van 2016 voor het Congres (Senaat en Huis van afgevaardigden) kregen de democraten en republikeinen ongeveer evenveel stemmen (61.776.554 Tegen 63.173.815) Toch pakten de Republikeinen driekwart van al de te verdelen zetels.

Gerrymandering loopt dus als een soort gif door de Amerikaanse democratie heen. Er zijn al meerdere rechtszaken aangespannen tegen Gerrymandering. Onder andere in Pennsylvania. Daar heeft een rechter bepaalt dat de wijken opnieuw en eerlijker verdeeld moeten worden. En zo proberen de Amerikanen er zelf voor te zorgen dat de verkiezingen weer eerlijker gaan verlopen.

 

Liam TollHet ondemocratische gif in de Amerikaanse Democratie – Gerrymandering

Leestijd: 4 min