Groundhog Day is een feestdag die in de Verenigde Staten en Canada elk jaar op 2 februari wordt gevierd. Groundhogday kunnen we vertalen als bosmarmottendag. De bosmarmot (de Groundhog) ontwaakt volgens de legende uit zijn winterslaap en komt uit zijn hol. Volgens de traditie zou de Groundhog het einde van de winter kunnen voorspellen met zijn schaduw. Als de bosmarmot op Groundhog Day zijn eigen schaduw ziet, zal hij terugkeren naar zijn hol en zal de winter nog zes weken duren. Is de schaduw niet zien en dan blijft hij lekker buiten en is het einde van de winter niet ver meer.

Groundhog Day

Festivals Groundhog Day

In veel plaatsen wordt deze dag gevierd met festivals. Mensen willen de bosmarmot te zien ontwaken. In onder andere in Punxsutawney, Pennsylvania, wordt Groundhog Day gevierd met sociale evenementen waarbij eten wordt geserveerd, toespraken worden gehouden, en spellen worden georganiseerd voor het aanwezige publiek. Punxsutawney is op 2 februari heel even wereldberoemd. Er komen ongeveer 40.000 mensen op dit festijn af. Punxsutawney heeft wereldfaam gekregen door de film Groundhog Day uit 1993. Het is hedendaags een serieus festijn waar ook heuse merchandise te koop is!

De oorsprong van deze dagligt in centraal- en zuid-Pennsylvania, vanaf de 18e eeuw. Oorspronkelijk betrof het waarschijnlijk een Europese weerspreuk waarin een das of beer de lengte van de winter voorspelt in plaats van een bosmarmot.

Film

Buiten Amerika maakte we kennis met deze dag door de komische film Groundhog Day, waarin Bill Murray elke dag exact uitgerekend deze feestdag,. waar hij de grootste hekel aan heeft, opnieuw beleeft.

Groundhog Day – Zal het winter blijven?

Leestijd: 2 min