Trick or Treat!

Het is oktober, de 31e om precies te zijn. Buiten lopen tientallen kinderen verkleed als spook of een ander griezelig iemand. Trick or Treat! roepen ze! In ruil voor wat snoep verlaten ze je voorportaal weer om naar  het volgende slachtoffer te gaan. Het is Halloween een feestdag in de Verenigde Staten! Wat is het eigenlijk en waar komt het vandaan? Halloween staat voor angst & griezeligheid. Ook in Nederland zie je steeds vaker griezelfeesten opkomen. Oude Bunkers, forten worden omgetoverd tot een waar griezelhuis compleet met doden, zombies, pompoenen & spoken!

Halloween

Boze geesten

Wat is dit voor traditie? Vele duizenden jaren geleden vierden de Kelten op 31 oktober het einde van het jaar, genaamd Sahain, waarbij zowel oogstrituelen als religieuze rituelen uitgevoerd werden. Op deze avond geloofde men dat de geesten van de overledenen hun familie kwamen opzoeken om nog eenmaal bij hen te kunnen zijn. Tevens zouden dan ook heksen en zombies angst zaaien door kinderen te stelen en de oogst te vernietigen. Om deze boze geesten te verwijderen ging men zich angstaanjagend verkleden.

All Hallow’s Eve

De naam Halloween komt van “All Hallow’s Eve“, wat de vooravond was van een Ierse feestdag waarop de heiligen gevierd werden. Op deze avond gingen de Ieren van deur tot deur en vroegen om voedsel om het feestmaal te bereiden. Wie voedsel gaf zou voorspoed toekomen. Schotse en Ierse immigranten die in de 19e eeuw naar Amerika kwamen, namen deze traditie mee. Verscheidene feestdagen werden gecombineerd en gemixt, waaruit het huidige feest ontstond. Het belangrijkste van het Halloween feest is voor de Amerikaanse kinderen “trick-or-treating”; in groepjes (al dan niet begeleid door een volwassene) gaan ze dan langs de deuren in hun buurt. Iedereen is verkleed op een griezelige manier en ze roepen dan: Trick or Treat! als de deur voor hen geopend wordt.  Indien de persoon aan de deur niets geeft, kan deze soms “beloond” worden  met het gooien van eieren.

Halloween

Het schrikeffect

Ook volwassen vieren vaak Halloween. Ze gaan dan niet langs de deuren, maar naar georganiseerde feesten getooid in allerlei kostuums. Ook worden tegenwoordig tijdens Halloween de huizen gedecoreerd. Dit gebeurt veelal met pompoenen, skeletten., afgehakte lichaamsdelen en meer enge zaken. Halloween is in de VS een feest waarmee de heersende angsten, onder andere de dood, onder ogen gezien worden. Tijdens Halloween zijn we een beetje bang en willen we ons laten schrikken, om de rest van het jaar er weer tegenaan te kunnen. Ongrijpbare zaken worden op deze manier toch een beetje comfortabel.Halloween – Trick or Treat in the USA!

Leestijd: 3 min