Holland is een stad in het westen van de staat Michigan (VS), aan het Macatawameer, niet ver van het Michiganmeer. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze stad Nederlandse invloeden. Het waren een aantal Nederlandse Calvanisten uit het Overijsselse Ommen die onder leiding van de afgescheiden dominee dr. A.C. van Raalte in 1847 zich vestigden in Holland Michigan. Op 25 maart 1867 werd Holland een stad.

Holland - Michigan in de sneeuw

Een huis in Holland – Michigan in de sneeuw

Geschiedenis

Op 8 en 9 oktober 1871 was er een grote stadsbrand, alles hierover is te zien in het Holland museum wat de geschiedenis van de stad weergeeft. Het museum (Cappon House Museum, vernoemd naar de eerste burgemeester van Holland: Isaac Cappon) werd gebouwd in 1847 en is een van de gebouwen die de stadsbrand overleefde. Holland loopt nog altijd te koop met het hoge aantal Nederlandse Amerikanen, geschat op 28% van wie velen nog het afgescheiden geloof aanhangen, dat door de stichters werd meegenomen. Er wordt echter nog amper Nederlands gesproken. Toch zie je de Nederlandse taal hier en daar nog terug: Pea soup wordt ook wel snert (Spreek uit als snurt) genoemd en zegt men bij bedrukt weer: it’s benauwd. In het embleem van het politiekorps lees je: “God zy met ons en Eendragt maakt magt.”

Feitje:  ‘s werelds grootste augurkenfabriek vind je in Holland. De fabriek staat, sinds de oprichting in 1897, nog op precies dezelfde locatie en is eigendom van de H.J. Heinz Company.

deBoer Bakery

In maart 2023 bezochten wij Holland in Michigan, opzoek naar een goede lunch kwamen wij, na een tip van het visitorcenter, terecht bij deBoer Bakery. Al snel werd er kennisgemaakt met eigenaar Jacob de Boer. Jacob kreeg door dat er Nederlanders in zijn zaak waren;” You want kroket!? One or two?” Al snel werden er ons twee overheerlijke handgemaakte kroketten geserveerd. Inclusief mosterd en daarbij ook nog een zelfgemaakt saucijzenbroodje of zoals ze het daar noemen “Pig-n-Blanket”. Jacob bood ons ook nog snert (You want Snurt?, yes you want snurt!!) aan en hadden we, op verzoek van Jacob, een telefonisch gebrekkig Nederlands onderonsje met zijn opa die in 1956 naar Amerika kwam.

Holland - Michigan - DeBoer Bakery

Sinds 1998 perfectioneert vierde generatie bakker Jacob de Boer samen met zijn zonen, the Dutch Brothers of Holland, hun vak van bakker. Met de toevoeging van hun ontbijt- en lunchrestaurant in 2008 worden de broers creatief gevoed door klassiek geschoolde bakker Samuel de Boer en hun chef-kok Institute Mitchiel deBoer.  Een bezoekje waard! Locatie: 360 Douglas Ave. Holland, MI 49424  

Kroketten van Bakery DeBoer

Winkels

Uiteraard ontbreken de klompen, Delfstblauw en Hollandse etenswaren niet!

Holland - Michigan - klompenwinkel

Holland - Michigan souvenirwinkel

Holland - Michigan - DelftsBlauw

Meer bezienswaardigheden

 

Holland Tulip Time Festival

Elk jaar wordt in Holland het Tulip Time Festival gehouden. De Nederlandse afkomst van vele inwoners wordt hiermee herdacht. Inclusief Nederlandse Klompendanser! Het festival vindt bijna altijd plaats in de tweede week van maand mei; vele tulpen rondom de stad staan dan in bloei.

 

Veldheer’s Tulpentuinen & DeKlomp Klomp & Delfts Blauw Fabriek

Met meer dan 4 miljoen tulpen is het een geweldige kans om velden met prachtige bloemen te zien bij Veldheer’s Tulpentuinen. In de Klompen- en Delftse Fabriek kun je praten met de kunstenaars terwijl ze met de hand je eigen klompen uitsnijden of blauw en wit Delfts aardewerk beschilderen.

 

Windmill Island-tuinen

Een prachtige oase, Windmill island, aan de rand van het centrum van Holland met 36 hectare aan verzorgde tuinen, meer dan 150.000 tulpen, dijken, kanalen, wandelpaden. Het middelpunt is een authentieke, werkende Nederlandse molen, “De Zwaan”. Er is ook een antieke kinderdraaimolen, een Amsterdams draaiorgel en een film “Verhaal van De Zwaan” met extra culturele geschiedenis.  

Holland - Michigan

Big Red

De Holland Harbour Lighthouse, is een integraal onderdeel van de geschiedenis van Holland.  De geliefde en populaire “Big Red” vuurtoren van Holland, die trots aan de zuidkant van het Hollands Kanaal staat, heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot het eerste gebouw dat in 1870 op die plek werd gebouwd. Momenteel is de vuurtoren eigendom van een vuurtoren-commissie en wordt onderhouden zonder winstoogmerk.

De Big Red is de meest gefotografeerde vuurtoren van Michigan.Voor het beste uitzicht op Big Red bezoekt u het Holland State Park, waar u over de boardwalk naar de noordpier kunt lopen (rolstoel-toegankelijk). Je kunt Big Red ook bekijken vanaf Mt. Pisgah, waar een duintrap je 45 meter boven zeeniveau brengt.

 

Holland - Michigan - Big RedHolland Michigan – Tulpen, klompen en snert!

Leestijd: 4 min