Bijna twee weken vol met ondervragingen, discussies, lange dagen en heel weinig vooruitgang. De impeachment procedure is een nieuwe fase in gegaan. De Public Hearings.

Het publiek kon voor het eerst meekijken met de ondervraging. Daarvoor waren alle verklaringen achter gesloten deuren gegeven. Maar wat zijn we er mee op geschoten? Maakt het impeachment een kans? Wie maakte er allemaal onderdeel uit van deze ondervragingen. USA4ALL zocht het allemaal uit.

Democraten vallen aan, Republikeinen moeten verdedigen

Van de twee grootste politieke partijen, Democraten en Republikeinen, zijn er 22 afgevaardigden die in het Huis van Afgevaardigden zitten geselecteerd. (116e congres) Twaalf Democraten en Tien Republikeinen kregen de lastige taak om de getuigen te verhoren en de waarheid boven tafel te krijgen. Het werd een echte football wedstrijd in het Capitool met de Democraten constant in de aanval, en de Republikeinen in de verdediging.

 

Impeachment Hearings

Tijdens de verhoren werd het al snel duidelijk wat de doelen waren van de twee partijen. De Democraten hoopte een “smoking gun” te vinden, terwijl de Republikeinen ervoor probeerde te zorgen dat de bevolking in zou zien dat de Democraten helemaal geen bewijzen hadden tegen Trump en zijn zogenoemde ‘quid pro quo’.

 Was er een ‘quid pro quo’? YES!

Waar draait het nou allemaal om? Op 25 juli 2019 had president Trump een telefoongesprek met Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne. In dat telefoongesprek vroeg hij aan de Oekraïense president om een onderzoek te starten naar zijn politieke concurrent Joe Biden en zijn zoon Hunter (die voor een Oekraïens energie bedrijf heeft gewerkt). In ruil daarvoor mocht Zelensky naar het Witte Huis komen, wat een wens van hem was. Voort wat, hoort wat oftewel een ‘ quid pro quo’. Het tegenhouden van militaire steun aan Oekraïne, wat Trump in Juli deed, zou hij gebruikt hebben als pressiemiddel om zijn zin te krijgen en zodra Oekraïne aankondigde de onderzoeken te starten zou Trump die steun weer voortzetten. Dus je zou kunnen spreken van twee ‘quid pro quos’.

SondlandDe belangrijkste getuigenis tijdens deze openbare hoorzittingen was toch wel die van Gordon Sondland op 20 november ’19. Sondland is de ambassadeur van Amerika in de Europese Unie. Hij zat op 26 juli 2019 te eten in een restaurant in het centrum van Kiev samen met een aantal stafmedewerkers. In dat restaurant heeft hij een telefoongesprek met Donald Trump. Omdat de president nogal luid praatte hield Sondland de telefoon een stuk van zijn oor af. Er zitten drie stafmedewerkers bij de ambassadeur aan tafel die het volledig telefoon gesprek mee kunnen luisteren.

Diezelfde dag was Sondland op bezoek geweest bij Zelensky. Trump vraagt tijdens het telefoongesprek aan Sondland hoe het met ‘de onderzoeken’ gaat. Hierop zou Sondland enthousiast gereageerd hebben en een van de stafmedewerkers zou later onder ede verklaren dat Sondland tegen Trump had gezegd: “Zelensky loves your ass.” Als Trump vraagt of Zelensky ook echt de onderzoeken zal uitvoeren antwoord Sondland: “Hij gaat het doen, hij zal alles doen wat je vraagt.”

Over het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky was Sondland onverbloemd in zijn verhoor: dit was een voor-wat-hoort-wat.

De vraag die Nixon neerhaalde

In het totaal zijn er tien ondervragingen geweest. Die getuigenissen waren allemaal belangrijk om een klassieke vraag te beantwoorden. ‘Wat wist de president en wanneer wist hij het?’

 

Getuigenissen

Een halve eeuw geleden werd diezelfde vraag Nixon fataal in het Watergateschandaal. Sondland wees in zijn openbare verhoor nadrukkelijk zijn vinger naar Trump. Gedurende de ondervragingen bleef hij maar herhalen dat de opdrachten uitgevoerd worden die door Giuliani gegeven worden, die op zijn beurt weer de opdrachten direct vanuit Trump kreeg.

Eén dag voor het verhoor van Sondland stonden er twee andere voor de leden van de Intelligence Committee. Adviseur Jennifer Williams en luitenant-kolonel Alexander Vindman. Williams is werkzaam voor de vice-president Pence als adviseur en Vindman is de voornaamste Oekraïne-adviseur van de National Veiligheidsraad van het Witte Huis. Beiden luisterde mee met het befaamde telefoongesprek tussen Trump en Zelensky op 25 juli en bij Vindman gingen direct alle alarmbellen rinkelen. 

Impeachment Hearings

Nadat hij in zijn openingsstatement veel indruk maakte met een paragraaf over zijn vader. Ging hij zijn ondervraging vol eer en geweten in. Gekleed in zijn militaire uniform wist hij een diepe indruk achter te laten. Over het telefoongesprek getuigde hij dat hij “niet kon geloven wat hij hoorde.” Tijdens de hoorzitting zei hij: “Het is ongepast dat de president van de Verenigde Staten een buitenlandse mogendheid vraagt om een onderzoek te beginnen naar een Amerikaans staatsburger en een politieke rivaal.”

Vindman uitte zijn gevoel bij de raadsman van de Nationale Veiligheidsraad, John Einsberg. Hij vertelde aan Eisenberg dat Trump: “Een grens had overschreden”. De raadsmaan plaatste het transcript van het telefoongesprek direct op een computerserver, die zwaar beveiligd is omdat die doorgaans alleen gebruikt wordt voor staatsgeheimen.

Ook Williams was geschrokken van het telefoongesprek van Trump. Ze vond het, doelend op het verzoek om de Bidens te onderzoeken, “ongebruikelijk”. “In tegenstelling tot eerdere presidentiële telefoongesprekken die ik had waargenomen, ging dit over een binnenlandse politieke aangelegenheid.” 

De verdediging hielp toch de aanval

De Republikeinen hadden voor diezelfde dag twee getuigen opgeroepen om de beschuldigingen tegen Trump te ontkrachten. Kurt Volker, speciale gezant voor Oekraïne en Tim Morrison, een medewerker van de Nationale Veiligheidsraad. Beide heren hebben ontslag genomen toen het hele Oekraïneschandaal naar buiten kwam. De verdediging, waar Volker en Morrison voor opgeroepen waren, pakte toch iets anders uit dan de Republikeinen gehoopt hadden.

Beide verklaarden weliswaar dat ze niks verkeerds zagen in het telefoongesprek tussen Trump en Zelensky, maar ze verzetten zich tegen de verdachtmakingen die de Republikeinen verspreidde over Joe Biden. Volker deed de beschuldigingen af als een samenzweringstheorie die nergens op gebaseerd was. “The allegations against Vice President Biden are self-serving and non-credible.” Volker prees juist de integriteit van Joe Biden.

Volker en Morrison verklaarde dat het verzoek aan Oekraïne om Joe Biden te onderzoeken onacceptabel was, beiden gingen echter niet zo ver om het als een “quid pro quo” te bestempelen. De Republikeinse afgevaardigden probeerde zelf ook de president te verdedigen. Zo probeerde de Republikeinse afgevaardigde van Ohio, Jim Jordan, de schuld bij de klokkenluider neer te leggen. Op de eerste dag van de ‘Public Hearings’ zei hij dat de klokkenluider de reden was dat ze deze dag bij elkaar zaten en dat de impeachment procedure door een onbekende, anti-Trumper gestart is. De Democratische afgevaardigde van Vermont, Peter Welch, sloeg daar keihard op terug.

 

Impeachment Hearings

Hoe gaan we nu verder?

Voorlopig zijn we klaar met de openbare verhoren. Toch zijn er nog een tal van onbeantwoorde vragen, vooral over het bevriezen van militaire hulp aan Oekraïne wat een cruciaal onderdeel is van het hele impeachmentonderzoek. Het is nog onduidelijk of de Democraten nog nieuwe getuigen gaan oproepen. Zij willen dit onderzoek zo snel mogelijk afronden, het liefst voor de kerst nog. Ze willen er namelijk voor zorgen dat deze procedure niet de voorverkiezingen van volgend jaar gaan overschaduwen.

Er is in ieder geval vastgesteld dat de militaire hulp in juli werd tegengehouden terwijl het door het congres met een ruime meerderheid was goedgekeurd. Wat waren de officiële redenen daarvoor (als die er al waren)? Wie binnen de regering wist ervan en wie voerde dit uit? In welke mate is de president er zelf bij betrokken? Vragen waar we hopelijk snel antwoord op krijgen.

Gordon Sondland gaf in zijn verhoor wel voor één vraag duidelijke aanwijzingen. Namelijk over wie binnen de regering er vanaf zou kunnen hebben geweten. Namelijk: vice-president Pence, minister Pompeo van Buitenlandse Zaken, Trumps chef-staf Mick Mulvaney, Rudy Giuliani en de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur John Bolton.

Dan zou je toch zeggen, roep deze mensen op om te getuigen. Maar dat is nu net het probleem voor de Democraten: geen van deze mannen wil getuigen. De Democraten kunnen het afdwingen via de rechter maar dat zou maanden duren en dat willen ze juist voorkomen

Heeft al deze moeite zin gehad? Nee

Volgens een poll van Reuters en Ipsos zijn de meningen over het impeachment niet drastisch verandert door de hearings. Aan het begin van de publieke ondervragingen gaf 45% van de respondent aan dat Trump “Impeached” zou moeten worden, 42% was daar tegen. Aan het eind van de hearings waren die cijfers niet veel verandert. 44% was er nog voor, 40% was er tegen.

Of de Democraten er voordeel uit halen tijdens de presidentsverkiezingen moeten we nog even afwachten. Maar voorlopig zijn ze nog geen stap verder.

Liam Toll

Liam Toll

Medewerker Politiek

Geïnfecteerd met het Amerikavirus door zijn vader Antal Toll, tevens columnist voor USA4ALL, interesseert Liam zich in alles wat met de Verenigde Staten te maken heeft. Van Amerikaanse politiek tot sport en van geschiedenis tot reizen. Liam is freelance journalist en student aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Dat alles bij hem om Amerika draait is ook te zien aan zijn sport, Liam is honkballer en speelt daarbij meerdere posities. In 2018 ging hij voor het eerst naar Amerika, samen met zijn vader liep hij toen rond in New York City. Een jaar later is daar een trip naar St. Louis, MO voor zijn studie journalistiek, waar nog een productie uit voort vloeide, bijgekomen. Liam ambieert een toekomst als correspondent in de Verenigde Staten.







Impeachment Hearings – Een American Football wedstrijd in het capitool

Leestijd: 7 min