In 1978 ging Wim voor een werk-project (tabak plukken) naar Canada. Samen met nog drie jongens die daar met hem bij dezelfde boer aan het werk waren hebben ze na afloop van de werkperiode een roadtrip gemaakt. Dwars door Canada en dwars door Amerika weer terug. Wim (58) en Janneke (59) Klaassen, vinden hun thuis in Dwingeloo, Drenthe. Maar omschrijven hun passie voor Amerika als thuiskomen, nadat ze in 1991 samen het Zuid Westen bezochten is het virus nooit meer weggegaan.

Janneke en Wim - Amerika voelt als thuiskomen.

“In de tijd dat we als gezin gingen, boekten we bij voorkeur een camper. De laatste jaren gaan we samen en boeken we een auto en maken gebruik van hotels. Voor dit jaar een camper T17 gereserveerd (truck-camper).” zegt Janneke. “Boeken doen we helemaal zelf. Dit jaar wordt onze 16e keer, dus inmiddels kennen we de klappen van de zweep.”

“Wij zijn dol op State-parks en National Monuments” vult Wim aan. “Sla deze zeker niet over!” Janneke: “De Grand Canyon, Bryce, Sedona, Monument Valley, Route 66, Highway 1, die moet je echt eens hebben gezien. Ja, wij houden ervan. We kunnen ook erg genieten van de Amerikaanse treinen die door het zo herkenbare landschap rijden en de hoorns bij de spoorwegovergang  of de “oude” wind molens. Er staat er hier thuis een mini uitvoering  in onze tuin.”

Mount Washington

Willen jullie iets kwijt aan mensen die nog niet hebben gereisd in de Verenigde Staten? “Qua gebied: The Grand Circle, maar niet in de zomer vanwege de drukte” zegt Janneke. “Voor de rest: doe het rustig aan. Er is zoveel te zien, plan geen grote rijafstanden. Als je niet in het hoogseizoen gaat, leg dan niet vooraf alles al krampachtig vast. Dit geeft naast zekerheid ook minder flexibiliteit. Wij komen onderweg zoveel tegen dat we soms twee of drie dagen nodig zijn om ergens te komen i.p.v. de ene dag die we gedacht hadden. Lees ook de reisverslagen van anderen. Hierin vind je zoveel meer informatie! We houden ook zelf onze avonturen bij op onze website: wim-janneke-in-amerika.nl

“Of we zelf nog een vraag hebben? Jazeker, is er iemand die ervaring heeft met het aanschaffen en verzekeren van een eigen auto/camper? Wij zouden hier graag meer info over verkrijgen, misschien in de toekomst willen ons eigen vervoersmiddel aanschaffen, dus alle tips zijn welkom”

Amerika is veel in het nieuws vanwege de aanstelling van Donald Trump als president. Hebben jullie daar iets mee? “Dat is een beetje en lastige vraag nu.” zegt Janneke desgevraagd. “ Wij zijn niet echt enthousiast over president Trump, maar mevr. Clinton was in onze ogen ook zeker geen optie. Wij waren in Amerika tijdens de verkiezingen en de weken ervoor en erna. De media (ook de Nederlandse) was erg gekleurd in de berichtgeving. Hoe hard ze ook geprobeerd hebben mevr. Clinton aan de macht te helpen het volk heeft anders gesproken. Wij hebben diverse gesprekken gehad met verschillende Amerikanen die in zeer verschillende omstandigheden leven en hun stem was zonder twijfel voor Trump. Wij willen hem graag het voordeel van de twijfel geven. Hopend en biddend dat hij  het goede zal brengen voor de wereld politiek.

Amerika heeft wel vaker voor hete vuren gestaan. Wij zijn ook in de Abraham Lincoln Library geweest. In die tijd stond Amerika/de wereld ook in “brand”.  Wellicht is Lincoln de beste president die Amerika ooit gehad heeft.

Janneke en Wim – Amerika voelt als thuiskomen.Janneke en Wim – Amerika voelt als thuiskomen!

Leestijd: 3 min