Joshua Tree National Park ligt in het zuiden van de staat Californië, op 232 km ten oosten van Los Angeles  In dit park komen drie ecosystemen bij elkaar. De oostelijke helft ligt in de Colorado Desert, een laaggelegen gebied waarin de overvloedig aanwezige creosote-struik het dorre landschap overheerst. De westelijke helft ligt in de hoger gelegen Mohave Desert, waar het enigszins koeler en vochtiger is. Weinig gebieden illustreren duidelijker het contrast tussen hoog en laag gelegen woestijn. Het derde ecosysteem wordt gevormd door de vijf oases van waaierpalmen, die in het park verspreid liggen. Zij geven daarmee de weinige plaatsen aan waar water dicht aan de oppervlakte komt. Het park werd ingesteld ter bescherming van de Joshua Tree. Dat is een wonderlijke, boomachtige plant met zwaardvormige bladeren en groenwitte bloemen.

Joshua Tree National Park

Joshua Tree

De Joshua Tree komt in grote getale voor in de westelijke helft van het park. De grootste exemplaren zijn ongeveer 12 meter hoog, en zijn naar schatting ongeveer 900 jaar oud. De Joshua Tree vormt een erg belangrijke schakel in het ecosysteem van de Mohave Desert, de plant biedt onderdak aan talrijke vogels, zoogdieren, insecten en hagedissen.Het park is niet erg geliefd bij backpackers, vanwege het gebrek aan water. Korte wandelingen in de wildernis zijn daarentegen wel populair, en ook voor fietsen en het beklimmen van rotsen zijn hier goede mogelijkheden.

Vroeger zijn in Joshua Tree National Park ongeveer 300 verschillende mijnen operationeel geweest. Op diverse plaatsen kan je de (soms goed bewaarde) overblijfselen hiervan zien. De temperaturen zijn het meest aangenaam in de lente en de herfst. Tijdens de zomer kan het erg heet zijn, de hoogst gemeten temperatuur ooit is 47,3° C. ’s Nachts koelt het maar nauwelijks af, het blijft vaak ruim boven de 20° C. Pas tegen de ochtend kan de temperatuur nog wat verder dalen. In de winter is het een stuk kouder, overdag ligt de temperatuur rond de 15° C, en ’s nachts rond het vriespunt. De laagst gemeten temperatuur ooit is -24,5° C. In de hoger gelegen gebieden komt in de winter soms sneeuw voor.

In 1983 werd de meeste regenval ooit gemeten: 31,29 cm. In 1956 was het, met slechts 0,69 cm regen in het hele jaar, uitzonderlijk droog.

 

Toegangen Joshua Tree National Park

Aan de noordzijde van het park loopt de Ca-62. Zes verschillende afslagen vanaf die weg geven toegang tot het park. De toegangswegen heten, van west naar oost gezien:

 • Joshua Lane: toegang tot Black Rock Canyon
 • Park Boulevard: toegang via het West Entrance Station naar het westelijke deel van het park
 • Indian Cove Road: toegang tot Indian Cove
 • Canyon Road: toegang tot Fortynine Palms Oasis
 • Utah Trail, overgaand in Park Boulevard: toegang via het North Entrance Station naar het westelijke deel van het park en naar de Pinto Basin Road. Nog buiten het park ligt hier het Oasis Visitor Center.
 • Gold Crown Road (onverhard): toegang tot het oostelijke deel van het park

 

Aan de zuidzijde van het park loopt de I-10 (de snelweg tussen Los Angeles en Phoenix). Aan deze kant zijn twee toegangen:

 • de onverharde Berdoo Canyon Road (zijweg van de Dillon Road)
 • Pinto Basin Road (Ca-195); hier ligt het Cottonwood Visitor Center

 

Black Rock Canyon

De noordwest hoek van het park kan worden bereikt door vanaf de Ca-62 de afslag Joshua Lane te nemen. Direct voorbij de parkgrens stopt deze weg bij Black Rock Campground. Deze camping ligt bij het beginpunt van een ravijn, de Black Rock Canyon. Je treft hier veel Joshua Trees en andere planten aan. In de heuvels die achter de camping liggen kan je diverse wandelingen maken, onder andere de:

High View Nature Trail

Deze trail geeft een goed inzicht in de verschillende vormen van vegetatie. In het Nature Center kan je een gids verkrijgen, waarin uitleg wordt gegeven

 • Lengte: 2,1 kilometer (heen en terug).

 

Black Rock Canyon Trail

Het pad loopt door het ravijn, en je treft hier talrijke Joshua Trees en andere planten en bomen aan. In het begin is het ravijn breed, je kan het beste aan de zijkant lopen omdat de ondergrond daar veel steviger is. In de buurt van de bron Black Rock Spring (die nu droogstaat) wordt het ravijn veel smaller.

 • Lengte: 8 kilometer
 • Hoogteverschil: 210 meter
 • Bij Black Rock Campground bevindt zich ook het beginpunt van een uitgebreid netwerk (400 kilometer) aan ruiterspaden.

 

Park Boulevard en Keys View Road

De 42 kilometer lange Park Boulevard doorkruist het noordwestelijke deel van het park, van het West Entrance Station naar het North Entrance Station. De 9 kilometer lange Keys View Road is een zijweg van Park Boulevard, en loopt pal naar het zuiden.Als je van west naar oost rijdt, kom je eerst bij de:

Hidden Valley Nature Trail

Hidden Valley is een gebied dat compleet wordt omsloten en verborgen door grote rotsblokken. Deze plek was vermaard als schuilplaats van veedieven. Tussen de massieve keien slingert zich een netwerk van paden, waarlangs veel cactussen, Joshua Trees en planten groeien en waar ook veel dieren leven. Dit is een van de meest populaire plaatsen van het park, zeker bij rotsbeklimmers.

 • Lengte: 1600 meter (loop)

 

Barker Dam Nature Trail

Een korte zijweg leidt naar Hidden Valley Campground, en naar het beginpunt van de Barker Dam nature trail. Deze dam werd rond het jaar 1900 gebouwd voor de watervoorziening van het vee en voor de mijnbouw. De dam zorgt nu voor een klein reservoir, waarvan de dieren in het park veel gebruik maken. Om de dieren te beschermen, is het verboden voor zonsopgang of na zonsondergang in dit gebied te komen.

 • Lengte: 1800 meter (loop)

Vanaf de hierboven genoemde zijweg beginnen ook twee onverharde wegen. Eén daarvan leidt naar de beginpunten van de Wall Street Mill Trail (2,5 kilometer) en de Pine City Trail. De andere onverharde weg gaat naar Desert Queen Ranch.

Desert Queen Ranch

In het jaar 1910 werd William F. Keys ingehuurd als opzichter van de Desert Queen Mine. Maar de eerst zo winstgevende mijn begon steeds minder op te leveren, en werd gesloten. Als compensatie voor zijn niet uitbetaalde loon werd Keys eigenaar van de mijn en het omringende gebied. Keys bouwde een ranch en trouwde met Frances Mae Lawton. Het echtpaar woonde nog vele jaren in dit afgelegen gebied, tot aan Keys’ dood in 1969.

Je kan de ranch, de bijbehorende gebouwen, de gereedschappen, de auto’s en de trucks, bezichtigen. De begeleide tours vinden plaats: dagelijks van oktober tot mei (om 10.00 uur en om 13.00 uur), en tijdens de overige maanden alleen op woensdagen en vrijdagen (om 17.30 uur). Je kan tickets kopen bij de Entrance Stations. De tour heeft een lengte van 800 meter, en duurt 90 minuten.

Aan de tweede onverharde weg, die dichtbij de Barker Dam begint, liggen de beginpunten van de Wall Street Mill Trail en de Pine City Trail.

Wall Street Mill Trail

De Wall Street Mill heeft een lengte van 2,5 kilometer en was het eigendom van William Keys. Hier werd het erts dat was gedolven uit de Desert Queen Mine bewerkt. Wall Street Mill is goed bewaard gebleven, en wordt nog omgeven door verschillende oude auto’s, trucks en gereedschappen. Langs het pad vindt je een markering met de tekst: “Here is where Worth Bagley bit the dust at the hand of W.F. Keys, May 11, 1943”. Bagley was door Keys neergeschoten tijdens een ruzie, Keys heeft hiervoor vijf jaar in de gevangenis gezeten. Hij werd vrijgelaten toen werd bewezen dat hij had geschoten uit zelfverdediging.

Pine City Trail

Na een eenvoudige wandeling over vlak terrein bereik je een grote groep pijnbomen, temidden van veel rotsblokken. Dit is een goede plek om vogels te kijken. Je hebt ook kans om hier bighornsheep te zien. De lengte (heen en terug) is vijf kilometer.

Cap Rock Nature Trail

Bij de kruising van Park Boulevard en Keys View Road ligt de Cap Rock parkeerplaats. Dit is een eenvoudige wandeling (Lengte: 600 meter (loop)) naar de bij rotsbeklimmers populaire Cap Rock.

Bij de kruising kan je kiezen voor de negen kilometer lange Keys View Road, die pal naar het zuiden gaat, of voor het vervolg van Park Boulevard. Ongeveer halverwege de Keys View Road begint een bijna twee kilometer lange, onverharde weg. Bij de parkeerplaats aan het einde van die weg ligt het beginpunt van de Lost Horse Mine Trail.

Lost Horse Mine Trail

Tussen de jaren 1894 en 1931 werd hier veel goud en zilver gedolven. De mijn staat sinds 1936 onder bescherming van de National Park Service. Maar de 150 meter diepe mijnschacht, met horizontale gangen na elke 30 meter, bleek erg instabiel te zijn en dreigde in te storten. In 1996 heeft hier uitgebreid onderhoud plaatsgevonden, toch is de mijn nog niet echt veilig voor bezoekers.

Aan het einde van de weg bereik je het uitkijkpunt Keys View, je bevindt je hier op 1.581 meter hoogte. Op een heldere dag heb je een heel goed uitzicht over Coachella Valley, je kan in de verte de buitenwijken van Palm Springs zien, en op de bergen in het zuidwesten. Je kijkt ook uit over grote delen van Joshua Tree National Park zelf. Het uitzicht is al erg mooi vanaf de parkeerplaats, maar het loont ook de moeite om een korte klim naar boven te maken.

Helaas wordt het goede uitzicht vaak belemmerd als gevolg van luchtverontreiniging, afkomstig vanuit Los Angeles. Je kan alleen via dezelfde weg terugrijden naar Park Boulevard.

 • Lengte: 6,4 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 160 meter
 • Duur: 3 tot 4 uur

 

Ryan Mountain Trail

Deze bereik je daar in oostelijke richting te rijden. Je passeert de Ryan Campground. Daarna kom je bij het beginpunt. Je loopt naar de top van Ryan Mountain, 1.660 meter hoog. Omdat deze berg midden in het westelijke deel van het park ligt, heb je een geweldig goed uitzicht. Dichtbij zie je Wonderland of Rocks, Lost Horse Valley, Queen Valley en Pleasant Valley. En op 80 kilometer afstand zie je de San Jacinto en de San Gorgonio Mountains.

 • Lengte: 5 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: ruim 200 meter

 

Je passeert nu Sheep Pass Campground, en kort daarna kruist de weg de onverharde Geology Tour Road. Dit is een zandweg die door enkele van de meest boeiende landschappen van het park kronkelt. Onderweg kan je op 16 verschillende plaatsen stoppen. Tot en met de negende stopplaats is de weg (bij goede weersomstandigheden) geschikt voor normale personenauto’s. Als je verder wilt rijden, wordt een auto met vierwielaandrijving aanbevolen.

De complete route is een kleine 30 kilometer lang, en neemt ongeveer twee uur in beslag. Je rijdt eerst 9 kilometer in zuidelijke richting. Daarna kan je een 10 kilometer lange loop rondom Pleasant Valley rijden (hier geldt eenrichtingsverkeer). Vervolgens rijdt je weer 9 kilometer terug naar het beginpunt op Park Boulevard. Voorbij de Geology Tour Road passeer je opnieuw een camping. Dit is de Jumbo Rocks Campground, die ligt in een omgeving die populair is bij rotsbeklimmers. Je kan hier kiezen uit een groot aantal mogelijkheden, variërend van heel eenvoudige tot technisch zeer moeilijke beklimmingen.

Skull Rock Nature Trail

De Park Boulevard buigt vervolgens af naar het noorden. Bij het North Entrance Station rijdt je het park uit, maar ruim 6 kilometer buiten de parkgrens kom je nog het Oasis Visitor Center en Oasis of Mara tegen.

 • Lengte: 400 meter
 • Deze korte wandeling begint op de camping, en gaat naar Skull Rock.

 

Joshua Tree

Oasis of Mara Nature Trail

De oase heeft de naam “Mara” gekregen van de oorspronkelijke bewoners, de Serrano-Indianen. De naam betekent: plaats met kleine bronnen en veel gras. Volgens een legende zou een medicijnman hebben verteld dat dit een goede plaats zou zijn om de geboorte van jongetjes te bevorderen. En al in het eerste jaar zouden er 29 jongens zijn geboren: voor elk van hen plantte de stam een palmboom. Vandaar dat dit gebied ook wel “Twentynine Palms” wordt genoemd. Je kan hier een korte wandeling tussen de palmbomen maken. Het is een goede plek om vogels te kijken.

 • Lengte: 800 meter (loop)

 

Indian Cove en Fortynine Palms Oasis

Tussen het West Entrance Station en het North Entrance Station liggen nog twee korte toegangswegen (zijwegen van de Co-62). De Indian Cove Road gaat naar de Indian Cove Campground. Ten westen van de camping begint de Indian Cove Nature Trail.

Indian Cove Nature Trail
 • Lengte: 1 kilometer (loop)
 • Let tijdens het lopen van deze trail goed op, de route wordt slecht aangegeven.
 • De Canyon Road stopt bij de parkgrens. Vandaar kan je te voet verder.
Fortynine Palms Oasis

Fortynine Palms Oasis ligt midden in een enorm droog, dor gebied. Door een scheur in de rotsbodem wordt het grondwater omhoog geperst, en daardoor tref je hier een zeer weelderige plantengroei aan. Er staan hier veel grote palmbomen (inmiddels is het aantal groter dan de oorspronkelijke 49 palmen). Omdat je tijdens je wandeling vrijwel alleen maar kale rotsen en nauwelijks planten ziet, is de tegenstelling enorm groot. De oase is maar een paar honderd meter lang, en is nergens breder dan 18 meter.

 • Lengte: 5 kilometer (heen en terug)

 

Pinto Basin Road

De Pinto Basin Road is een zijweg van Park Boulevard. Het beginpunt ligt tussen het North Entrance Station en Jumbo Rocks Campground. De weg is ongeveer 55 kilometer lang, en komt in het zuiden uit bij het Cottonwood Visitor Center. Aan het begin van de weg liggen twee campings, Belle Campground en White Tank Campground. Bij deze laatste camping ligt het beginpunt van de Arch Rock Trail.

Arch Rock Trail

Deze eenvoudige wandeling (Lengte: 500 meter (loop)) geeft een goed zicht op de unieke geologische omstandigheden die verantwoordelijk zijn voor de vele rotsformaties in het park. Enkele kilometers verder naar het zuiden ligt de Cholla Cactus Garden Nature Trail.

Cholla Cactus Garden Nature Trail

Een van de meest opzienbarende verzamelingen van de Cholla Cactus ter wereld vindt je in Joshua Tree National Park. De cactus groeit hier dankzij een zeldzame combinatie van grondsoort, hoogte, en de droge omgeving. Vooral tijdens de ochtend kan je hier erg mooie foto’s maken. De cactus heeft erg veel naalden, die bij de geringste aanraking van een dier (of een mens!) loslaten en in de huid doordringen. Omdat de naalden zo makkelijk loslaten, wordt de cactus ook wel “Jumping Cholla” genoemd. Tijdens de wandeling (Lengte: 1600 meter) kan je informatie vinden op borden die naast het pad staan.

Cholla Cactus

Vierwielaandrijving

Voorbij de Cholla Cactus Garden rijdt je 36 kilometer verder in zuidelijke richting, je komt dan uit bij het Cottonwood Visitor Center. Tussen deze twee punten beginnen twee onverharde wegen vanaf de Pinto Basin Road. De 37 kilometer lange Old Dale Road gaat in noordelijke richting, en is erg geschikt voor mountainbikes en voor auto’s met vierwielaandrijving. Buiten het park aangekomen heet deze weg de Gold Crown Road; je komt uit op de CA-62.

De Black Eagle Mine Road begint op hetzelfde punt als de Old Dale Road, en gaat in oostelijke richting. Deze weg is alleen geschikt voor auto’s met vierwielaandrijving. De weg loopt dood bij de oostgrens van het park, je moet dus via dezelfde weg terugrijden.

Ook de Pinkham Canyon Road, waarvan het beginpunt ligt bij het Cottonwood Visitor Center, is een onverharde weg die alleen kan worden bereden door mountainbikes en door auto’s met vierwielaandrijving. Het is een moeilijke route van 32,4 kilometer door rotsachtige gebieden en door los zand.

Cottonwood Spring Parking Area

Bij het Visitor Center kan je ook, via een korte zijweg, naar de Cottonwood Spring Parking Area rijden. Vanaf die parkeerplaats beginnen drie trails.

Cottonwood Spring Nature Trail

Cottonwood Spring is een kunstmatig aangelegde oase met palmbomen. In dit gebied komen veel vogelsoorten voor. De bron die hier voor water zorgt, is ontstaan als gevolg van een aardbeving, en is eeuwenlang gebruikt geweest door Cahuilla Indianen.

 • Lengte: 1600 meter (loop)

 

Mastodon Peak Trail

Tijdens de wandeling heb je een geweldig uitzicht over de Eagle Mountains en Salton Sea. Mastodon Peak ligt op een hoogte van 1.027 meter, en de tocht ernaar toe is gemiddeld zwaar. Onderweg zie je ook de Mastodon Mine en de Winona Mill Site.

 • Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2 tot 3 uur

 

Lost Palms Oasis Trail

De wandeling gaat naar een canyon waar talrijke palmbomen groeien. Tot het moment dat je de palmen kan zien is de tocht niet al te zwaar, maar het laatste gedeelte is wel behoorlijk inspannend. Maar als je de oase zelf bereikt is die inspanning zeker de moeite waard geweest, je hebt hier stromend water, veel schaduw, mooi zacht zand en meestal een helderblauwe lucht.

 • Lengte: 11,2 kilometer
 • Duur: 4 tot 6 uur

 

Ten zuiden van het Cottonwood Visitor Center kan je het park uitrijden, via de Pinto Basin Road. De weg sluit aan op de I-10. Minder dan één kilometer voordat je het park verlaat, kom je nog bij het beginpunt van een van de Bajada Nature Trail.

Bajada Nature Trail

Een bajada is een wijds, glooiend rotsachtig gebied, waar veel puin naartoe is gespoeld. Het pad is geheel verhard, en geschikt voor rolstoelen. Lengte: 400 meter (loop)

Overnachten

De negen campings in het park zijn allemaal het hele jaar geopend. Black Rock Campground en Cottonwood Campground hebben de meeste faciliteiten. Reserveren is alleen mogelijk voor Black Rock Campground, voor Indian Cove Campground, en voor groepsplaatsen.

Er zijn geen hotels in Joshua Tree National Park. Op korte afstand is wel volop accommodatie te vinden, bijvoorbeeld in het nabijgelegen Palm Springs

Joshua Tree

Visitor Centers

Er zijn drie Visitor Centers in het park.

Oasis Visitor Center

 • Buiten het park, ten noorden van de North Entrance
 • Dagelijks geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur

 

Black Rock Nature Center

 • Bij Black Rock Canyon in het noordwesten.
 • Geopend van september tot juni, van donderdag tot en met zondag
 • De openingstijden kunnen variëren.

 

Cottonwood Visitor Center

 • Bij de zuidelijke ingang
 • Dagelijks geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur

 

Er is ook water verkrijgbaar bij het Entrance Station aan de Indian Cove Road, en bij Cottonwood Springs. Verder zijn er geen faciliteiten in het park aanwezig.

 

Meer infoJoshua Tree National Park – Vertegenwoordigd drie ecosystemen!

Leestijd: 13 min