Cascade Range is een bergketen van 1130 kilometer, die zich uitstrekt van het noorden van Californië tot in de Canadese staat British Columbia. Aan het zuidelijke einde van de bergketen ligt Lassen Peak, een van de grootste kegelvormige vulkanen ter wereld. De vulkaan bereikt een hoogte van 3.187 meter boven zeeniveau, en rijst 600 meter uit boven het omliggende landschap. Lassen Peak is een actieve vulkaan. Op 30 mei 1914 begon een periode van meer dan zeven jaar, waarin regelmatig uitbarstingen optraden.

Lassen Volcanic

De heftigste eruptie heeft plaatsgehad in 1915, toen het een gigantische wolk van rook, stoom en as meer dan 10 kilometer de atmosfeer in blies. In de ruim tachtig jaren na de laatste uitbarsting heeft het gebied rondom de vulkaan zich ver hersteld, maar toch zijn er nog veel bewijzen van de destructieve krachten van destijds zichtbaar.

In het park liggen nog meer vulkanen, en je treft hier ook warme bronnen aan, en vulkanische putten waaruit zwaveldamp opstijgt. Verder telt het park veel kristalheldere meren, beken, watervallen en bergweiden. Er zijn meer dan 700 plantensoorten, 58 soorten zoogdieren en bijna 200 verschillende vogelsoorten.

Lassen Volcanic ligt in het noordoosten van de staat Californië, op ongeveer 400 kilometer afstand van San Francisco. De dichtstbijzijnde grote stad is Redding, op 77 kilometer ten noordwesten van het park. Het park is het hele jaar geopend, maar de enige verharde weg die het park doorkruist is – vanwege de vele sneeuwval – slechts enkele maanden per jaar toegankelijk.

Gedurende een groot deel van het jaar, van midden oktober tot begin juni, wordt het park bedekt door een dikke laag sneeuw. De meeste bezienswaardigheden zijn dan niet te voet of per auto bereikbaar. In juli, augustus en september is het over het algemeen erg zonnig. Overdag kan het dan vrij warm worden, maar de nachten zijn erg koud.

Naar het park

De twee voornaamste toegangen liggen allebei aan de Ca-89. Deze weg doorkruist het park over een afstand van 48 kilometer van het zuidwesten naar het noordwesten. Als je vanuit de richting San Francisco / Sacramento komt:

 • neem de I-5 north
 • neem ter hoogte van Red Bluff (50 kilometer voor Redding) de Ca-36 east
 • neem na ongeveer 70 kilometer ter hoogte van Mineral de Ca-89 north
 • je arriveert nu bij het Southwest Entrance Station

 

Als je vanuit het noorden komt:
 • neem de I-5 south
 • neem ter hoogte van Redding de Ca-44 east
 • neem na ongeveer 74 kilometer de Ca-89
 • je arriveert nu bij het noordwestelijke Entrance Station

 

Behalve de twee genoemde toegangen zijn er ook nog drie onverharde wegen die toegang geven tot het park, twee in het zuidoosten en één in het noordoosten.

Bezienswaardigheden

De Lassen Peak Road

Mill Creek Falls Trail

De Mill Creek Falls is met z’n 30 meter de hoogste waterval in Lassen Volcanic. In dit gebied heb je niet te maken met vulkanische activiteiten, je loopt hier tussen de mooie weidegebieden met veel bloemen en andere vegetatie. Het pad kruist verschillende stroompjes die tussen de lage heuvels liggen. Sommige stukken zijn wat steil, maar het totale hoogteverschil valt wel mee. Aan het begin van de wandeling kom je voorbij een zonnige heuvelzijde met veel zonnebloemen. Als je Mill Creek wilt oversteken, kan je dat het beste doen door eerst 20 meter stroomopwaarts te lopen. Het water is vrij zuur, dit is het gevolg van de zwavel die komt uit het gebied waar het beekje z’n oorsprong heeft.

 • Lengte: 7,4 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2,5 uur
 • Hoogteverschil: eerst 90 meter omlaag, daarna 90 meter omhoog

 

Net voorbij de camping ligt het Southwest Information Center. De weg klimt nu omhoog. Bij een steil gedeelte, drie kilometer voorbij de parkgrens, ligt het beginpunt van twee trails.

Sulphur Works Trail

Sulphur Works is een van de voornaamste geothermische gebieden in het park, en de enige die dicht bij de weg ligt. Aan de ene zijde ontsnapt stoom luidruchtig uit een gat in de grond, en aan de andere zijde zie je verschillende heetwater poelen, bubbelende grijze modderputten, en kleine sissende fonteinen. De grond is geel, oranje en bruin gekleurd door verschillende zwavelhoudende chemicaliën. Door het gebied stroomt de West Sulphur Creek, het water daarvan wordt verwarmd door deze activiteiten. Het wordt aangenomen dat Sulphur Works ligt op de plek waar vroeger het voornaamste gat van de voormalige Mount Tehama vulkaan heeft gelegen.

 • Lengte: 800 meter (heen en terug)

 

Ridge Lakes Trail

Het pad naar een bergmeer en bergweide is niet erg lang. Maar er komen wel gladde stukken voor, en de stijging bedraagt soms wel 20%. De wandeling vergt dan ook behoorlijk wat inspanning.

 • Lengte: ruim 3 kilometer (heen en terug

 

Little Hot Springs Area

De weg kronkelt nog eens 350 meter verder omhoog. In de vallei beneden je ligt de Little Hot Springs Area, aan de linkerkant liggen twee meren: Emerald Lake en Lake Helen. Dit laatste meer heeft haar naam te danken aan de eerste blanke vrouw die ooit Lassen Peak heeft beklommen. Vanaf de parkeerplaats bij Lake Helen begint de trail naar een van de meest populaire punten van het park, Bumpass Hell Trail.

Lassen Volcanic - Lake Helen

Bumpass Hell Trail

Bumpass Hell is het grootste geothermische gebied in Lassen Volcanic. Het is onderdeel van de regio waar vroeger Mount Tehama heeft gestaan. Je kan Bumpass Hell al vanaf enige afstand zien (en ruiken!), het is een groot basin waarin verschillende stomende poelen liggen. Ten gevolge van de zwavel en andere delfstoffen heeft de grond allerlei schakeringen van oranje, bruin, geel en groen. Via houten paden kan je in het basin afdalen en naar de heetwater poelen lopen, waarvan de grootste een doorsnede van 10 meter heeft. Je ziet ook de modderpoelen; in sommige van deze poelen is de modder erg dun, waardoor die heftig bruist, in andere poelen is de modder veel steviger, en je hoort en ziet hier alleen zo nu en dan een blob.

 • Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2 uur
 • Hoogteverschil: op de heenweg stijgt het pad eerst 150 meter (niet steil), daarna daal je 75 meter af tot in het geothermische basin.

 

Bumpass Hell

Lassen Peak

Voorbij Lake Helen ligt aan de linkerkant een korte zijweg, waaraan een uitkijkpunt ligt vanwaar je een goed uitzicht hebt op Lassen Peak. De top van deze vulkaan ligt op een hoogte van 3.187 meter, en de zware tocht ernaar toe (20 kilometer heen en terug) is alleen geschikt voor ervaren hikers. Het zijweggetje buigt weer terug naar de Lassen Peak Road, en komt daar uit op het hoogste punt van die weg, op 2.594 meter. De weg wordt nu veel vlakker, er er zijn hier veel bossen. Het is een goed gebied voor mensen die graag wandelen in bosrijke gebieden met wilde bloemen en mooie meren. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een trail naar drie verschillende meren

Terrace, Shadow & Cliff Lakes Trail

Het pad begint aan de Lassen Peak Road bij Road Marker 27. Tijdens de heenweg ga je heuvelafwaarts. Na 800 meter bereik je Terrace Lake, nog eens 500 meter verder ligt Shadow Lake en na nog ruim een kilometer kom je via een zijweg bij het laatste van de drie meren, Cliff Lake.

 • Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 3 uur
 • Hoogteverschil: 400 meter

 

Kings Creek Trail

Vijf kilometer verder, bij Road Marker 32, begint de volgende wandeling. Deze wordt speciaal aanbevolen aan fotografen. Je loopt eerst heuvelafwaarts door groene weiden, en schaduwrijke bossen. Al snel hoor je het geluid van kleine watervalletjes, die daarna zichtbaar zijn vanaf de oever van Kings Creek.

 • Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2,5 uur
 • Hoogteverschil: ruim 200 meter

 

Summit Lake

Ongeveer halverwege de Lassen Peak Road bereik je Summit Lake, op een hoogte van 2.066 meter. Hier liggen twee campings en een Ranger Station. Je kan hier een wandeling rondom het meer maken. Vanaf dat pad beginnen veel lange trails naar het oostelijke gedeelte van het park, een groot vulkanisch plateau waar veel meren en weiden voorkomen. De afstanden naar een aantal van die meren zijn (enkel): Echo Lake 6,5 kilometer, Upper Twin Lake 11 kilometer en Lower Twin Lake 13 kilometer.

De Lassen Peak Road buigt nu af naar het noordwesten, en gaat het gebied in dat Devastated Area wordt genoemd. De uitbarsting van 1915 en de daarop volgende landverschuivingen hebben hier een ravage aangericht. De gevolgen van de verwoesting zijn – na bijna een eeuw – niet meer overal zichtbaar. Je kan hier een korte trail lopen

Devastated Area Interpretive Trail

Op borden wordt uitleg gegeven over hoe de omgeving zich hersteld heeft van de enorme schade die hier in 1915 werd aangericht. Je ziet ook Hot Rock, een 30 ton zware rots die door een modderstroom, direct na de uitbarsting, van Lassen Peak naar Devastated Area werd gesleurd. De rots bleef nog dagenlang gloeiend heet, en heeft al die tijd sissend in het water van een beekje gelegen.

 • Lengte: 600 meter (heen en terug)

 

Castle Crags vulkaan

De Lassen Peak Road gaat nog enige tijd in noordwestelijke richting. Voorbij Crags Campground buigt de weg zich naar het zuidwesten , en loopt dan door het gebied Chaos Jumbles, waar veel grote, puntige rotsen liggen. Het resultaat van een heftige uitbarsting van de nabijgelegen Castle Crags vulkaan, 300 jaar geleden. Je nadert nu de noord westelijke ingang/uitgang van het park. Rechts van de weg ligt Reflection Lake, en links van de weg ligt Mazanita Lake.

Manzanita – Reflection Lakes Trail

Het pad gaat in de vorm van het cijfer 8 rondom de twee meren heen. Onderweg kan je op de achtergrond de Chaos Jumbles en de Chaos Crags zien, en de met sneeuw bedekte bergtoppen die weerspiegelen in het rustige water. Het pad is zeer eenvoudig begaanbaar, waardoor dit een heel rustgevende natuurwandeling is.

 • Lengte: 4 kilometer (loop)
 • Duur: 1 uur
 • Hoogteverschil: vrijwel niet

Ter hoogte van Reflection Lake liggen een Ranger Station en het Loomis Museum. Een zijweg gaat naar Manzanita Lake Campground. Aan deze zijweg ligt het begin van de Chaos Crags and Crags Lake Trail.

Chaos Crags and Crags Lake Trail

Deze erg mooie wandeling gaat naar een voormalige krater, waarin zich nu een meer heeft gevormd. Crags zijn kleine lava-pijpjes. De bomen in dit gebied zijn klein, maar wel erg oud. Sommigen staan er al meer dan 300 jaar.

 • Lengte: 6,5 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2 uur
 • Hoogteverschil: ruim 200 meter

 

Overige gebieden

Via een aantal onverharde wegen kan ook het backcountry gebied in het oosten van het park worden bereikt. In het zuidoosten liggen de campings Warner Valley en Juniper Valley, allebei op ongeveer een half uur rijden vanaf het plaatsje Chester aan de Ca-36. In Warner Valley ligt ook de Drakesbad Guest Ranch, waar pittig geprijsde accomodatie wordt aangeboden. In het noordoosten ligt de camping Butte Lake, op een kwartier rijden vanaf de Ca-44. De gebieden zijn heel geschikt voor backcountry hiking.

Boiling Springs Lake Trail

Onderweg zie je hete modderpoelen, bloemen en bossen. Het water van Boiling Springs Lake is meer dan 37° C een heeft als gevolg van zwavelzuurinvloeden een vreemde geelbruine kleur.

 • Beginpunt: op de parkeerplaats ten westen van de Warner Valley Campground
 • Lengte: 4,8 kilometer
 • Duur: 2 uur
 • Hoogteverschil: 60 meter

 

Mount Harkness Trail

Juniper Lake Campground ligt op een hoogte van 2.070 meter, en Mount Harkness is 2.452 meter hoog. Onderweg heb je regelmatig mooie uitzichten.

 • Beginpunt: ten zuidoosten van Juniper Lake Campground
 • Lengte: 6,4 kilometer
 • Duur: 4 uur
 • Hoogteverschil: 400 meter (niet al te steil)

 

Cinder Cone Trail

Deze trail door een bosrijk gebied is vooral interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in fotografie en in geologie. De Cinder Cone is een 230 meter hoge berg van vulkanisch afval. Een lavastroom heeft hier ook The Fantastic Lava Beds gevormd.

 • Beginpunt: ten westen van Butte Lake Campground
 • Lengte: 6,4 of 8,0 kilometer (afhankelijk van de gekozen route)
 • Duur: 3 à 4 uur
 • Hoogteverschil: 250 meter (soms vrij steil)

 

Overnachten

Campings

De campings in Lassen Volcanic National Park zijn geopend van mei/juni tot september/oktober. Reserveren is alleen mogelijk voor groepen.

Hotel

In het backcountry gebied Warner Valley, in het zuidoosten van het park, ligt Drakesbad Guest Ranch. Het hotel is geopend van juni tot oktober (als de weersomstandigheden het toelaten).

Lassen Volcanic

Overige voorzieningen

Loomis Museum

Dit museum ligt vlak bij de noordwestelijke ingang van het park. Van half mei tot eind juni is het museum geopend op vrijdag, zaterdag en zondag, en van eind juni tot begin september kan je dagelijks terecht. De openingstijden zijn van 09.00 uur tot 17.00 uur.

In het museum kan je veel materialen kopen zoals landkaarten, trail guides, video’s, posters enz. Er is een expositie met uiteraard veel aandacht voor de uitbarstingen van Lassen Peak, en ook voor geschiedenis van de vroegere Indiaanse bewoners van dit gebied. Het museum is vernoemd naar Benjamin F. Loomis, die hier veel foto’s heeft gemaakt in de periode 1914 – 1917.

Manzanita Lake Camper Store

In deze winkel kan je levensmiddelen kopen. Er is ook een giftshop.

Southwest Information Center

Hier kan je veel informatie krijgen in de vorm van landkaarten, trail guides ed.

Park Headquarters

Het Park Headquarters is gevestigd buiten het park, in het zuidelijk gelegen plaatsje Mineral. Het is het hele jaar geopend (behalve op feestdagen) van 08.00 tot 16.30 uur

 

Meer InfoLassen Volcanic – Californië – Kristalheldere meren, watervallen en een vulkaan!

Leestijd: 10 min