Het idee om gebieden met buitengewone natuurlijke schoonheid te beschermen, ontstond gedurende de 19e eeuw. In 1872 wees het Amerikaanse congres Yellowstone in de staat Wyoming aan als het allereerste nationale park van Amerika en de wereld. Tegenwoordig telt het land meer dan 50 nationale parken, waarvan het merendeel zich in het westen bevindt. Om toegang te verkrijgen tot deze prachtige natuurgebieden, is er de America the Beautiful Pass, ook wel bekend als de Nationale Parkpas.

Nationale parkenpas 2024

**America the Beautiful Pass**

Het doel van het Nationale Parken systeem omvat twee essentiële aspecten. Ten eerste streeft men naar het behoud van de oorspronkelijke staat van het gebied, onder andere door industrie, landbouw, en bewoning te beperken en stroperij tegen te gaan. Daarnaast wil men het publiek de gelegenheid bieden om maximaal te genieten van de natuurpracht. Veel parken hebben diverse faciliteiten en recreatieve mogelijkheden voor bezoekers. Sommige parken, die druk bezocht worden, kunnen echter het risico lopen op aantasting van de natuurlijke omgeving.

De National Park Service, verantwoordelijk voor het beheer van de Nationale Parken, is ook belast met de zorg voor honderden andere opmerkelijke gebieden en gebouwen, zoals National Monuments, National Historic Sites, National Forests, enzovoort. In de meeste parken zijn er parkwachters, bekend als Rangers, die informatie verstrekken, lezingen houden, rondleidingen organiseren en educatieve programma’s verzorgen. Vaak zijn er speciale activiteiten voor kinderen.

Entree

Voor de meeste Nationale Parken wordt entreegeld gevraagd, doorgaans variërend van $10 tot $30 voor één auto met inzittenden. Entreebewijzen zijn meestal geldig voor meerdere dagen en kunnen vaak ook gebruikt worden voor nabijgelegen parken. Betaling kan direct bij binnenkomst vereist zijn in sommige parken, terwijl je bij andere parken mogelijk naar een Visitor Center moet gaan om een entreekaartje te kopen. Als je van plan bent meerdere parken te bezoeken tijdens je reis, is het voordeliger om een Nationale parkpas (America the Beautiful pass) aan te schaffen. Op deze pagina kunt u vinden bij welk nationale park u een parkpas kunt aanschaffen (bij de ingang van het park)

Kosten Nationale Parkpas

Een Nationale parkpas kost $80 (2024) en is een jaar geldig voor één auto met inzittenden. Je kunt de pas aanschaffen bij elk Nationaal Park waar entreegeld wordt gevraagd. Houd er rekening mee dat niet overal creditcards worden geaccepteerd, dus zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt. Bijkomende kosten, zoals parkeerkosten, kampeergelden, en kosten voor rondleidingen, worden niet gedekt door de National Parks Pass of de Golden Eagle Pass. Meer dan 80% van de entreegelden wordt gebruikt voor het aanleggen van wandelpaden, het opzetten van educatieve programma’s, de bescherming van het dierenleven, en andere initiatieven ter behoud van deze prachtige natuurgebieden.

Best_of_USA

Foto: Marcel Wagenaar

 

Mag je een Nationale Parkpas (door)verkopen?

Nee, de America the Beautiful Pass, ook bekend als de Nationale Parkpas, is niet overdraagbaar en mag niet worden doorverkocht. De pas is strikt bedoeld voor gebruik door de persoon wiens naam is vermeld op de pas, samen met inzittenden van het voertuig. Het is niet toegestaan om de pas door te geven of te verkopen aan anderen.

Bij aanschaf wordt meestal de naam van de hoofdgebruiker op de pas vermeld, en deze persoon moet aanwezig zijn bij het gebruik van de pas. Parkwachters kunnen vragen om identificatie om ervoor te zorgen dat de pas op legitieme wijze wordt gebruikt.

Als je van plan bent de parken te bezoeken met een groep waarin meerdere mensen de pas willen gebruiken, kan het verstandig zijn om afzonderlijke passen aan te schaffen of de reguliere toegangsprijzen te betalen. Op die manier voorkom je problemen met de naleving van de regels en voorschriften met betrekking tot het gebruik van de pas.

 

Aanschaf

  • Klik hier voor meer informatie aangaande de Nationale parkpas op de site van de National Park Service (NPS)
  • klik hier om een Nationale parkpas te bestellen.
  • Op deze pagina kunt u vinden bij welk nationale park u een pas kunt aanschaffen (bij de ingang van het park)
  • Passen worden niet terugbetaald, zijn niet overdraagbaar en kunnen niet worden vervangen als ze verloren of gestolen zijn.


Nationale parkenpas – America the Beautiful

Leestijd: 4 min