North Cascades National Park bestaat uit twee delen, de North Unit en de South Unit. Beide delen van het park zijn wildernisgebieden, en dus niet toegankelijk voor auto’s. Rondom het park liggen zogenaamde Forest Service Trails die toegang geven tot de wildernis. Ook zijn diverse wandelpaden bereikbaar via State Highway 20 in Ross Lake National Recreation Area. Er zijn meer dan 200 backcountry campgrounds in het park, om daarvan gebruik te mogen maken heb je een (gratis) permit nodig. De meeste wandelpaden zijn goed onderhouden, en vrijwel alle trails die lager liggen dan ongeveer 900 meter (3.000 feet) zijn toegankelijk vanaf midden april of begin mei. Op de hoger gelegen trails kan nog tot in juli sneeuw voorkomen. Het North Cascades Visitor Center ligt niet in het park zelf, maar in Ross Lake National Recreation Area, in de plaats Newhalem.

De beste tijd om North Cascades te bezoeken is van midden juni tot eind september. Er komen dan wel incidenteel flinke buien voor. De meeste wandelpaden zijn sneeuwvrij vanaf juli (al kan dit van jaar tot jaar flink verschillen). Tijdens de herfst, winter en lente komen heftige sneeuw- en regenbuien voor (afhankelijk van de hoogte). Soms gaat dit gepaard met lawines.

Aan de oostzijde van de Cascade Mountains (in Lake Chelan) is het droger en – tijdens de zomer – ook warmer dan aan de westzijde (in Ross Lake National Recreation Area, rondom de North Cascades Highway).

North Cascades

Foto: Antwan Janssen

 

De 1125 meter lange bergketen Cascade Range strekt zich uit vanuit de Canadese provincie British Columbia tot in het noorden van Californië. Het is hiermee een van de grootste bergketens ter wereld. Veel van de hoogste bergen zijn vulkaankegels die zijn overdekt met sneeuwvelden en gletsjers.

Het North Cascades National Park Service Complex bestaat uit vier delen met een totale grootte van 2.769 vierkante kilometer:

  1. North Cascades National Park North Unit
  2. North Cascades National Park South Unit
  3. Ross Lake National Recreational Area 478 KM2
  4. Lake Chelan National Recreational Area:251 KM2

 

In 1968 werd het North Cascades National Park opgericht, met als doel een van de mooiste gedeeltes van deze bergketen te beschermen. Het grootste deel van het park wordt geheel als wildernis beheerd, dat houdt in dat er geen wegen en geen bezoekersfaciliteiten zijn aangelegd. Hierdoor is het park niet goed toegankelijk voor de gemiddelde toerist, en het is dan ook een van de meest onbedorven natuurgebieden in de Verenigde Staten.

De ruige natuur bestaat uit talloze scherpe en hoge bergtoppen, meer dan 300 gletsjers, gigantische ijsvelden, door gletsjers uitgeslepen canyons; dalen, ravijnen, wouden, alpenweiden, watervallen, rivieren en bergmeren. Enkele van de hoogste bergen zijn Mount Shuksan (2.783 meter), Mount Challenger (2.512 meter), Goode Mountain (2.806 meter) en Mount Logan (2.771 meter).

Behalve het Nationale Park, dat uit twee delen bestaat, vinden bezoekers hier ook twee recreatiegebieden waar wel bezoekersfaciliteiten aanwezig zijn.

The most scenic mountain drive in Washington

North Cascades ligt in het uiterste noorden van de staat Washington. De enige belangrijke weg in deze omgeving is de State Highway 20, die over een afstand van ongeveer 28 mijl van west naar oost door de Ross Lake National Recreational Area loopt. Deze weg wordt ook wel ooit “the most scenic mountain drive in Washington” genoemd. Houd er rekening mee dat de maximum snelheden op deze route vaak lager liggen dan elders.De weg is tijdens de winter afgesloten tussen mijlpaal 134 en 171. Bij slechte weersomstandigheden kan de weg ook in andere periodes worden gesloten.

Ross lake north cascades

Ross Lake National Recreational Area

Van de verschillende delen van het North Cascades National Park Service Complex is Ross Lake National Recreation Area het meest toegankelijk. State Highway 20 doorkruist dit gebied over een afstand van ongeveer 28 mijl van west naar oost.

Langs de weg stroomt de Skagit River, waarin drie dammen zijn aangelegd ten behoeve van de electriciteitsvoorziening van Seattle. In het westelijke deel van de Skagit River liggen geen dammen. Dit gedeelte is erg geschikt voor wildwaterraften De rafttrips beginnen in de omgeving van Goodell Creek Campground.Bij mijlpaal 117 begint de smalle onverharde Thornton Lakes Road (niet geschikt voor trailers). Je mag alleen van deze weg gebruik maken als je in het bezit bent van een Northwest Forest Pass (o.a. verkrijgbaar bij de National Park Service Stations).

Vanaf de parkeerplaats aan het einde van deze weg kan je te voet verder via de 8,5 kilometer lange (enkele afstand) Thornton Lakes Trail. Het pad is eerst vrij vlak maar wordt later aanmerkelijk steiler. Aan het einde van het pad bereik je Lower Thornton Lake, het eerste van drie meren in de North Unit van het National Park. Je kan alleen via dezelfde weg terug naar State Highway 20.

Newhalem

Ongeveer 9 mijl voorbij de westelijke ingang bereik je het plaatsje Newhalem. Je bevindt je hier in de groene Skagit River Valley, die wordt omringd door ruige bergtoppen. In Newhalem liggen diverse toeristische voorzieningen, waaronder een winkel, een Ranger Station, het Seattle City Light Info Center, twee campings en het North Cascades Visitor Center. Het Visitor Center is tijdens de wintermaanden alleen gedurende de weekenden geopend, tijdens de zomer kan je elke dag terecht.

Trails

Dicht bij het Visitor Center liggen diverse wandelpaden. (Voor alle afstanden geldt: heen en terug.)

To Know a Tree Nature Trail,  800 meter

Het gravelpad loopt langs de Newhalem Creek Campground, volgt de rivier en slingert tussen hoge bomen door.

Sterling Munro Trail,  200 meter

Aan het einde van het houten wandelpad heb je een geweldig uitzicht over de bergketen Southern Picket Range.

River Loop Trail,  1,6 kilometer of 3 kilometer (afhankelijk van het beginpunt)

Dit is een eenvoudige wandeling door een bosrijk gebied naar Skagit River.

Rock Shelter Trail,  500 meter

Deze eenvoudige wandeling over een houten pad gaat naar een plaats die 1400 jaar geleden werd gebruikt door de oorspronkelijke bewoners Upper Skagit People, die hier leefden van de jacht en van het verzamelen van voedsel. Via een zijpad kan je ook een open plaats in een oud bos nabij de Newhalem Creek bereiken.

Trail of the Cedars,  500 meter

De trail begint bij een brug vlak bij de winkel in Newhalem. Het pad loopt langs een aantal oude, hoge bomen (Western Red Cedar en Douglas fir-tree), die dichtbij Skagit River staan.

Ladder Creek Falls Trail,  600 meter

Dit pad ligt in het oostelijke deel van Newhalem. Steek de brug over naar Gorge Power House, en volg de borden die de route aangeven. In de zomer zie je kleurrijke bloemen, en mooie kleine meertjes en watervalletjes. Op sommige gedeeltes is het pad vrij steil.

Gorge Lake

Als je Newhalem verlaat, en in oostelijke richting verder rijdt, begint de weg te stijgen. Na drie mijl bereik je de eerste van de drie dammen in de Skagit River. Gorge Dam is 91 meter hoog, en is daarmee de kleinste van de drie. Bij mijlpaal 123 begint de:

Gorge Overlook Trail,  1300 meter  (heen en terug)

Het begin van het wandelpad is verhard, en redelijk vlak. Het tweede deel bestaat uit gravel, en is iets steiler. Onderweg heb je uitzicht op de dam, het meer en de 74 meter hoge waterval Gorge Creek Falls. Onderweg staan borden waarop uitleg over de omgeving wordt gegeven.

Diablo Lake

Kort voor je de 118 meter hoge Diablo Dam bereikt, kruist de weg de Skagit River. Als je aan de noordzijde van de rivier een korte onverharde weg blijft volgen, dan kom je uit bij het Skagit Tour Center, vanwaar boottochten over Diablo Lake worden georganiseerd. De voornaamste watertoevoer komt via Thunder Creek, de van gletsjers afkomstige sedimenten die in dit water zitten zorgen voor de mooie turquoise kleur van dit meer.State Highway 20 buigt ter hoogte van Diablo Lake om de zijarm Thunder Arm heen.

Je komt uit bij de Colonial Creek Campground, waar de weg weer teruggaat in noordelijke richting. Een erg mooie stopplaats is de Diablo Lake Overlook, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het meer, de Sourdough Mountain, Davis Peak, Colonial Peak, Pyramid Peak en de Skagit River Drainage.

In de omgeving van Diablo Lake liggen o.a. de volgende wandelpaden (alle afstanden zijn heen en terug):

Diablo Lake Trail,  12 kilometer

De trail begint vanaf de Sourdough Creek Parking Area, 1 mijl voorbij de dam aan de onverharde Diablo Dam Road. Je loopt aan de noordzijde van Diablo Lake, en komt na iets meer dan 6 kilometer uit bij Ross Dam.

Pyramid Lake Trail,  7 kilometer

De trail begint bij het einde van een korte onverharde weg bij mijlpaal 127. Om van de parkeerplaats gebruik te mogen maken, heb je een Northwest Forest Pass nodig (o.a. verkrijgbaar bij de National Park Service Stations). Via een steil pad loop je naar het kleine Pyramid Lake, waar zeldzame planten groeien op ronddrijvend hout.

Thunder Knob Trail,  6 kilometer

Deze eenvoudige trail begint bij Colonial Creek Campground, nabij mijlpaal 130. Je loopt via Thunder Arm (een zijarm van het meer) naar Diablo Lake.

Thunder Creek Trail, van 2600 meter tot ruim 60 kilometer

Het wandelpad begint nabij Colonial Creek Campground. Je loopt naar het zuiden in een bosrijk gebied, naast Thunder Creek. De eerste 1300 meter van de trail, tot aan een hangbrug, zijn makkelijk. Hikers die in het park willen overnachten kunnen het pad blijven volgen tot diep in de South Unit van het Nationale Park.

Ross Lake

Ross Dam is met 164 meter hoogte de grootste van de drie. Deze dam ligt op ruim 6 mijl rijden van de Diablo Dam. Ross Lake is veruit het grootste van de drie reservoirs. Het meer strekt zich vanaf de dam 25 mijl uit naar het noorden, tot aan de Canadese grens. Het zuidelijke deel van het meer kan alleen te voet worden bereikt via de Diablo Lake Trail, de Ross Dam Trail of de East Bank Trail.

Het uiterste noorden van het meer, en het daar gelegen plaatsje Hozomeen, zijn tijdens de zomer bereikbaar vanuit Canada via de 40 mijl lange gravelweg Silver-Skagit Road. Deze weg begint bij de Canadese plaats Hope. Aan het meer ligt het Ross Lake Resort (kijk voor meer informatie onder “Accomodatie”). Hier worden kano’s, kayaks en kleine gemotoriseerde boten verhuurd, en wordt ook een watertaxi-service verleend waarmee je naar diverse trailheads en backgroundcampings kan worden gebracht.

Een mooie plek om Ross Lake vanaf de weg te bekijken, is Ross Lake Overlook, kort voorbij de parkeerplaats van de Ross Dam Trail.

De voornaamste trails is dit gebied zijn (de genoemde afstanden zijn heen en terug):

Ross Dam Trail, 2400 meter

Ter hoogte van mijlpaal 134 ligt een parkeerplaats. Om hiervan gebruik te mogen maken, heb je een Northwest Forest Pass nodig. Het pad gaat via een aantal switchbacks (bochten) ongeveer 150 meter naar beneden, je komt dan uit bij de dam. Je kan ook over de dam wandelen.

Happy Creek Forest Walk,  500 meter

Het houten wandelpad begint ter hoogte van mijlpaal 134,5. Borden naast het pad geveninformatie over de omgeving.

East Bank Trail,  van 800 meter tot 100 kilometer

Dit lange maar wel eenvoudige begaanbaar pad loopt aan de oostzijde van Ross Lake in noordelijke richting. Voor deze trail heb je een Northwest Forest Pass nodig.

Lake Chelan National Recreation Area

Lake Chelan is een 83 kilometer lang, maar slechts 3 kilometer breed meer dat zich uitstrekt van het aan het zuidelijk uiteinde gelegen plaatsje Chelan tot aan het gehucht Stehekin in het noorden. Lake Chelan is ongeveer 450 meter diep, en het is daarmee een van de diepste meren in Amerika. Alleen het meest noordelijke deel van het meer (ruim 6 kilometer) behoort tot het National Recreation Area. Dit gedeelte ligt in het door een gletsjer gevormde Stehekin Valley. Door zijn vorm en door de omgeving vertoont het meer veel gelijkenis met een fjord.

In het plaatsje Stehekin zijn beperkte bezoekersfaciliteiten aanwezig. Stehekin is niet per auto bereikbaar. Je kan het plaatsje bereiken per boot, watervliegtuig, te voet of per paard. De ferry vertrekt in het uiterste zuiden van het meer vanuit het plaatsje Chelan, gelegen aan de State Highway 97, op 180 mijl ten oosten van Seattle. Je moet vandaar dus nog 83 kilometer varen voordat je Stehekin bereikt.

North Cascades

Foto: Antwan Janssen

Stehekin

In Stehekin vind je een restaurant, een kleine campingwinkel, en een haven. Je kan overnachten in de North Cascades Stehekin Lodge. Verder bevinden zich hier het Golden West Visitor Center, waarin een kunstgalerie is gevestigd, en het Purple Point Information Center. Vanaf Stehekin loopt een 23 mijl lange weg naar het noorden, tot in de South Unit van het Nationale Park. De eerste vier mijlen zijn verhard, het overige deel van de weg bestaat uit gravel. Aan deze weg liggen diverse campings.

In Stehekin worden fietsen en boten verhuurd. Ook worden er paardenritten in de wildernis georganiseerd, en begeleide rafttrips over de Stehekin River. Hikers worden met shuttlebussen naar de beginpunten van de diverse trails gebracht. Bij meerdaagse tochten, waarbij je overnacht op de backcountry campgrounds, wordt ook vaak het eten verzorgd. Een populaire tour is die naar de 95 meter hoge waterval Rainbow Falls. De meeste activiteiten worden alleen gedurende de zomermaanden georganiseerd.

Activiteiten

Fietsen / Mountainbiken

De North Cascades Highway en de Mount Baker Scenic Byway worden gebruikt door fietsers. Het zijn zware tochten. Op de trails is fietsen niet toegestaan.

In Stehekin worden  mountainbikes verhuurd. De geschikte paden hebben een totale lengte van 23 mijl.

Hiking

De wandelpaden in het park hebben samen een lengte van meer dan 600 kilometer. De laag gelegen paden zijn over het algemeen toegankelijk van begin april tot midden oktober; de paden in de hoog gelegen gebieden zijn open van midden juli tot eind september.

Watersport

Je kan kano’s, kayaks en kleine gemotoriseerde boten  huren bij het Ross Lake Resort en in Stehekin. Er worden rafttrips georganiseerd over de Skagit River en over de  Stehekin River.

Paardrijden

Vanuit Stehekin worden twee maal daags  paardrijtochten gemaakt, die ongeveer 2,5 uur duren.

Campings

Er zijn vier campings aanwezig. Goodell Creek Campground (bij Newhalem) is het hele jaar geopend. De drie andere campings, Newhalem Creek Campground, Colonial Creek Campground en Hozomeen Campground, zijn enkele maanden per jaar geopend. Reserveren is niet mogelijk (behalve in beperkte mate voor Newhalem Creek Campground). Buiten het park liggen aan State Highway 20 nog diverse andere campings.  In de wildernis liggen meer dan 200 kleine backcountry campgrounds. Om hiervan gebruik te mogen maken, heb je een (gratis) permit nodig.

Hotels

Ross Lake Resort verhuurt diverse soorten cabins, elk met eigen badkamer, met elektriciteit, warm en koud water, en met kookgelegenheid (compleet met keukengerei). Er is geen winkel en geen restaurant, je moet dus je eigen etenswaar meenemen. De accommodatie is open van midden juni tot oktober.

Je kan deze accommodatie niet met de auto bereiken, maar alleen te voet, of met achtereenvolgens een boot en een truck. North Cascades Stehekin Lodge is niet per auto bereikbaar. De accommodatie is het hele jaar door geopend, maar tijdens de wintermaanden zijn de faciliteiten maar beperkt beschikbaar. In Stehekin Valley liggen ook diverse door privé-personen aangeboden accommodaties.

Meer info

 North Cascades National Park – Washington

Leestijd: 11 min