Pella, Iowa kent een groot aantal inwoners met Nederlandse voorouders. En dat is goed te zien als je dit stadje bezoekt!  America’s Dutch Treasure wordt het genoemd. Een ware trekpleister! De naam is afkomstig van de Palestijnse stad Pella, een toevluchtsoord voor christenen in de eerste eeuw. Er wordt Pella-Nederlands gesproken: gebaseerd op het Zuid-Gelders dialect.

Pella, Iowa

Zo’n 800 immigranten stichtte in 1847 deze stad. Deze stad in Iowa is gesticht door afstammelingen van de groep emigranten die onder leiding van de predikant Hendrik Scholte naar Amerika vertrokken. Scholte en de andere immigranten verkeerde in hongersnood en vertrokken om religieuze vervolging te ontvluchten van de kerk van Nederland. Voor het verlaten van Nederland, besloten de immigranten hun nieuwe onderkomen Pella, City of Refuge te noemen. We vinden het in de Prairie van Iowa. Het pittoreske stadje later bekend werd als de Garden City. Het is beroemd om Tulip Time, het  jaarlijkse lente tulp festival.

Wyatt Earp

In deze plaatst is ook het ouderlijk huis van Wyatt Earp te vinden. Wyatt’s vader, Nicholas Porter Earp, vestigde zich op een boerderij in de buurt van Pella. Wyatt’s broers, Warren en Morgan zijn hier ook geboren.

Pella, Iowa - Een stukje Nederland in de VS
Er is volop Nederlands lekkernij!

 

Pella, Iowa - Een stukje Nederland in de Verenigde Staten

Foto’s: Michel de Ligt

Link: http://www.cityofpella.comPella, Iowa – Een stukje Nederland in de Verenigde Staten

Leestijd: 2 min