Pools, Pots en Geisers in Yellowstone.

Hiermee kunt u een planning maken van de te ondernemen activiteiten en de Geisers in Yellowstone te bekijken. In het eerste Nationale Park ter wereld vind u de wereldberoemde Geyser Old Faithfull. De overige vele trails in Yellowstone hebben we besproken in een apart artikel. Vergeet niet ook even de andere artikelen over Yellowstone te lezen om uw bezoek aan dit nationale park compleet te maken.

Upper Geyser Basin (incl. Old Faithful)

De Upper Geyser Basin beslaat een gebied van 5 km², en bevat bijna een kwart van alle geisers in de wereld; een grotere concentratie is nergens anders te vinden. In dit gebied zijn de volgende voorzieningen aangebracht: een Visitor Center, een Ranger Station, twee tankstations, een medische kliniek, twee hotels met restaurant, en een postkantoor. De voetpaden die hier nabij de thermische bezienswaardigheden zijn aangelegd, hebben een totale lengte van 11 kilometer. En net buiten de Upper Geyser Basin liggen nog diverse wandelpaden die naar in de buurt gelegen watervallen, meertjes ed. gaan.

Wie bij het Visitor Center staat, kan een groot deel van het Upper Geyser Basin overzien. Links en rechts ziet men stoomwolken. Men heeft dan de neiging om maar gelijk het gebied in te lopen. Dit is echter helemaal fout. Juist hier is het erg verstandig om een goede planning te maken. De mooiste geisers kennen namelijk een rustperiode tussen twee erupties in van vele uren. Loop je zonder planning door het gebied dan heb je de kans dat achter je rug de mooiste geisers uitbarsten, terwijl de geiser waarnaar jij op weg bent, net toevallig een half uurtje eerder is uitgebarsten.

Visitor Center

In het Visitor Center staat aangegeven wanneer de bekendste en mooiste geisers in Yellowstone worden geacht uit te barsten. Uiteraard zijn het schattingen, maar het geeft wel enige houvast voor een planning. Hou bij het maken van de planning overigens wel rekening met de tijd die je nodig hebt om naar de geiser van je voorkeur heen te lopen. Zo ligt b.v. de Riverside Geyser op ongeveer 2 km lopen van het Visitor Center.

Voor gedetailleerde informatie over de trails in dit gebied kan je informatie krijgen bij het Visitor Center; op deze site beperken we ons tot het benoemen van de voornaamste geisers en bronnen. De Upper Geyser Basin wordt verdeeld in een zuidelijk en een noordelijk gedeelte.

Old Faithful Geyser

Old Faithful is een van de bekendste geisers in Yellowstone en heeft z’n naam in 1870 gekregen omdat de erupties steeds precies op tijd gebeurden. De gemiddelde tijd tussen de erupties is in de loop van de tijd wel iets langer geworden, als gevolg van aardbevingen en vandalisme, maar toch is het nog steeds een zeer betrouwbare geiser. De erupties vinden gemiddeld 1x per 91 minuten plaats. Elke uitbarsting duurt 1,5 tot 5 minuten; er wordt dan 14.000 tot 32.000 liter kokend water omhoog gespoten tot een hoogte die varieert van 30 tot 55 meter.

Giantess Geyser

Dit is een geiser die maar twee tot zes keer per jaar uitbarst, maar dan wel bijzonder heftig. Net voor een uitbarsting kan je de omgeving voelen trillen als gevolg van ondergrondse stoomexplosies. Bij sommige erupties, die wel 12 tot 43 uur kunnen duren, bereikt het water een hoogte van 30 tot 60 meter. Het eerste uur is het meest spectaculair.

Yellowstone - Old Faithfull

Doublet Pool

Twee hete bronnen vormen samen een saffierblauwe poel, die zeer geliefd is bij fotografen. Er zitten diverse complex gevormde randen op verschillende hoogten, waaruit kan worden opgemaakt dat het waterniveau vroeger lager moet zijn geweest. Zo nu en dan produceert de poel onhoorbare maar wel voelbare bonzen; je kan hierdoor ook het water in beweging zien komen. Dit is waarschijnlijk het resultaat van gas- en stoombellen die diep onder de grond vrijkomen.

Solitary Geyser

Deze geiser werkt erg vaak, namelijk elke 4 tot 8 minuten. Een uitbarsting duurt ongeveer 1 minuut. Het water komt niet hoger dan 1,8 meter.

Observation Point

Boven op een heuvel ligt Observation Point, vanwaar je een compleet beeld hebt van de Upper Geyser Basin. Je bevindt je hier 76 meter boven Old Faithful.

Plume Geyser

Bij deze geiser kan je elke 20 tot 40 minuten 3 tot 5 korte uitbarstingen zien, waarbij het water ongeveer 8 meter hoog komt. Dit is een vrij jonge geiser, die ontstaan is door een stoomexplosie in 1922. Plume Geyser ligt dicht bij de boardwalk, zodat je de erupties goed van dichtbij kan bekijken.

Anemone Geyser

Van alle geisers is dit, zover je daarvan kan spreken, de “liefste” geiser. De Amerikanen zouden hem omschrijven met het woordje ‘cute’. De Anemone Geyser is een heel klein geiser dat prachtig het hele eruptie-proces van een geiser weer geeft. Hij barst om de zeven minuten uit. Eerst zie je het water de kegel van de geiser vullen, waarna het water over de rand stroomt. Dan pruttelt en sputtert het geisertje gedurende zo’n 2 à 3 minuten, waarbij het water zo’n 1 à 3 meter omhoog spuit. Vervolgens eindigt de eruptie weer en stroomt het water terug in de kegel van de geiser, waarbij je een “familair gurgling sound” hoort.

Beehive Geyser

Dit is een van de meest spectaculaire geisers. Het water wordt tijdens 4 tot 5 minuten durende eruptie omhoog geperst door een nauwe kegel, waardoor het soms wel een hoogte bereikt van 40 tot 55 meter. De uitbarstingen vinden niet regelmatig plaats, soms kan er 7 uur tussen zitten, soms ook een hele dag. En er zijn ook tijden dat de geiser enkele weken of maanden slapend is. Een kleine opening net ten oosten van de geiser wordt ook wel eens de Beehive Indicator genoemd. Als hier een kleine eruptie plaatsvindt, dan volgt de uitbarsting van Beehive Geyser meestal 10 tot 20 minuten later.

Heart Spring

De geoloog George Marler vond dat de vorm van deze bron op een menselijk hart lijkt. Vandaar dat hij de bron in 1959 de naam Heart Spring gaf. De bron is aan de oppervlakte 2 bij 3 meter groot, en 4,5 meter diep. Heart Spring onderscheidt zich van de vele andere bronnen in het park door z’n heldere kleuren.

Lion Group of Geysers

Dit is een groep van vier geisers, die ondergronds met elkaar verbonden zijn. De namen zijn: Lion, Lioness, Big Cub en Little Cub. Een eruptie wordt meestal vooraf gegaan door het plotselinge uitstoten van stoom, dat gepaard gaat met een diep brullend geluid. De erupties vinden plaats op onregelmatige tijden, de groep is soms niet actief.

Sawmill Geyser

Het is erg onvoorspelbaar hoe lang een eruptie van deze geiser duurt, dat kan enkele minuten zijn, maar ook 4 uur! Meestal bedraagt de interval tussen twee uitbarstingen 1 tot 3 uur. Het water draait in de krater, en daaraan heeft de geiser haar naam te danken.

Grand Geyser

Dit is de grootste min of meer voorspelbare geiser ter wereld. Erupties vinden plaats met een interval van 7 tot 15 uur. Het water komt vanuit een grote poel omhoog, en heeft daardoor een heel ander effect dan bij Old Faithful. Daar zie je een rechte kolom, hier gaat het om een veel bredere uitbarsting. Als de geiser in werking treedt, zie je 1 tot 4 uitbarstingen die samen 9 tot 12 minuten duren. Het water kan 60 meter hoog komen.

Crested Pool

Deze poel is 13 meter diep. Soms zakt de temperatuur zodanig dat het water alleen maar zachtjes pruttelt, maar vaak staat het ook volop te koken. Op zo’n momenten kan het water een meter of drie omhoog spatten. Nabij de bodem is ooit een temperatuur van 114° C gemeten.

Castle Geyser

Deze geiser heeft de grootste kegel (3,6 meter) en is waarschijnlijk de oudste geyser in het basin. Het patroon van de erupties is vaak veranderd, tegenwoordig vinden uitbarstingen plaats met intervallen van 10 tot 12 uur. Het water kan een hoogte van 27 meter bereiken. Een uitbarsting duurt 20 minuten, en wordt gevolgd door een lawaaierige stoomfase die nog eens een half uur duurt.

Het noordelijke deel van de Upper Geyser Basin

Beauty Pool en Chromatic Spring

Dit zijn twee van de meest kleurrijke warmwaterbronnen in het park. In het midden is het water diepblauw, naar de randen toe gaat de blauwe kleur over in geel, oranje en rood. De mooie kleuren zijn onstaan door de aanwezigheid van specifieke bacteriën. Beide bronnen zijn met elkaar verbonden, als het water in de ene bron stijgt, daalt het in de andere.

Giant Geyser

In de jaren na 1955 was deze geiser niet actief. Daarna is er langzaam steeds meer activiteit ontstaan, er vindt nu elke 3 tot 10 dagen een eruptie plaats. Het zijn spectaculaire erupties, waarbij het water een hoogte bereikt tussen 55 en 76 meter. Giant Geyser heeft een indrukwekkende kegel die 3,5 meter groot is, met een aan de binnenzijde gemeten diameter van bijna 2 meter. De kegel is aan één zijde gebroken.

The Daisy Group

Comet Geyser heeft van de drie geisers uit deze groep de grootste kegel, maar veruit de kleinste uitbarsting. Het water spettert bijna constant omhoog, maar komt daarbij meestal niet hoger dan 2 meter. Daisy Geyser is vrij betrouwbaar, je kan hier elke 2 tot 4 uur een eruptie zien. Het water gaat omhoog in een hoek van 70°, en bereikt een hoogte van 23 meter. De nabijgelegen Splendid Geyser is veel minder voorspelbaar. Het water komt hier soms wel 60 meter hoog.

Punch Bowl Spring

Rondom deze krater, die gevuld is met kokend water, heeft zich een ruim 70 centimeter hoge rand gevormd. De bron heeft een diameter van 3,6 meter, en is 9 meter diep.

Grotto Geyser

De 2,5 meter hoge kegel van Grotto Geyser heeft een opvallend grillige vorm. Tussen twee erupties kunnen enkele uren zitten, maar ook wel ooit enkele dagen. Ze duren vaak wel erg lang, tot meer dan 10 uur. Uit de opening hoor je constant gorgelende geluiden komen.

Riverside Geyser

Zoals uit de naam al opgemaakt kan worden, ligt deze geiser aan de oever van de Firehole River. Het is een van de meest pitoreske geisers; tijdens een uitbarsting kromt het water zich in een sierlijke boog over het water. De interval tussen twee uitbarstingen bedraagt ongeveer 7 uur; een uitbarsting kan worden voorzien doordat ongeveer 50 minuten van te voren het water in de krater begint te koken. Tijdens de eerste vijf minuten is de uitbarsting het meest heftig, daarna wordt de activiteit minder, en volgt er nog een periode waarin stoom wordt uitgeblazen.

Fan & Mortar Geysers

Deze twee dicht bij elkaar liggende geisers barsten meestal gelijktijdig uit. De erupties vinden zeer onregelmatig plaats, soms kunnen er wel enkele maanden tussen zitten. Het water van Mortar Geyser komt maximaal 24 meter hoog, terwijl dat van Fan Geyser een hoogte van 38 meter kan bereiken.

Morning Glory Pool

Dit is lang een van de favoriete bezienswaardigheden van de toeristen geweest. Helaas heeft de bron veel te lijden gehad van vandalisme; bezoekers hebben letterlijk tonnen aan keien, munten, hout en ander afval in de bron gegooid. Hierdoor is de watercirculatie ernstig verstoord, waardoor de thermische activiteit verloren ging, en de temperatuur is gedaald.

Morning Glory - Geisers in Yellowstone

 

Van Upper Geyser Basin naar Madison

Voorbij de Upper Geyser Basin buigt de Grand Loop Road naar het noorden, richting Madison. Onderweg kom je diverse bezienswaardigheden tegen:

Black Sand Basin Trail

Lengte: 800 meter

Beginpunt: 1 kilometer ten noorden van Old Faithful

Dit is een basin met een kleine collectie fluweelachtige geisers en kleurrijke heetwaterbronnen. Daarvan is de diepe Emerald Pool de bekendste. Ook Opalescent Pool is erg mooi. Hier zijn enkele bomen gedood door overstromend heet water; het dode hout wordt nu langzaam geïmpregneerd en mogelijk zullen hier in de loop der tijd versteende bomen ontstaan. Andere bezienswaardigheden in dit gebied zijn: Spouter Geyser, Cliff Geyser, Rainbow Pool en Sunset Lake.

Biscuit Basin Trail

Lengte: 800 meter

Beginpunt: 5 kilometer ten noorden van Old Faithful

Vijf kilometer ten noorden van Old Faithful ligt een geïsoleerde thermische groep, die deel uitmaakt van de Upper Geyser Basin. Biscuit Basin wordt doorsneden door de Firehole River en door de weg richting Madison. Via een houten wandelpad kan je de kleine geisers en poelen bekijken. De voornaamste bezienswaardigheden zijn: de kleine maar wel erg actieve Rusty Geyser; de kristalhelder Sapphire Pool; Jewel Geyser, die regelmatig in een serie van 1 tot 5 erupties uitbarst; de zeer onregelmatige Shell Geyser; Avoca Spring, waar tijdens een eruptie het water diverse kanten tegelijk op spuit; en twee vlak bij elkaar gelegen bronnen die samen de Mustard Springs worden genoemd.

Lower Geyser Basin beslaat een oppervlakte van 31 km², verdeeld over verschillende kleine groepen. De eerste groep daarvan wordt ook vaak “Midway Geyser Basin” genoemd:

Midway Geyser Basin Trail

Lengte: 800 meter (loop)

Beginpunt: 10 kilometer ten noorden van Old Faithful

Ook dit is een geïsoleerde thermische groep, die officieel deel uitmaakt van verder naar het noorden gelegen Lower Geyser Basin. Via een houten wandelpad kan je een aantal erg grote heetwaterbronnen bekijken. Grand Prismatic Spring heeft een diameter van 110 meter, en is daarmee op twee na de grootste heetwaterbron ter wereld (de grootste ligt in Nieuw-Zeeland). De kleur van het water varieert van diep blauw in het midden, naar licht blauw, groen, geel en oranje. Excelcior Geyser was ooit de grootste geiser ter wereld, maar meer dan 100 jaar geleden hebben een aantal zeer krachtige erupties een gaslekkage veroorzaakt, waardoor veel van de thermische energie verloren ging. Door het kokende water binnenin de bron gaat Excelcior Geyser gehuld in een dikke laag stoom. Een andere mooie bron in dit gebied is Turquoise Pool, met een opvallende melkachtige witte bodem. Kleine mineralendeeltjes in het water zorgen voor een apart kleurenspel.

De tweede groep van Lower Geyser Basin kan worden bereikt via een korte zijweg. Via die weg bereik je een van de weinige plaatsen waar je geisers in Yellowstone vanuit je auto kan bekijken. Al is het ook hier natuurlijk de moeite waard om uit te stappen.

Firehole Lake Drive

Op deze weg geldt eenrichtingverkeer, je mag alleen in noordelijke richting rijden. De weg eindigt weer aan de Grand Loop Road. Langs de Firehole Lake Drive liggen veel geisers en heetwaterbronnen. Hier ligt o.a. de zeer spectaculaire Great Fountain Geyser. Dit is een grote geiser die ongeveer 1x per 10 uur uitbarst, waarbij het water dan 30 tot 60 meter hoog kan komen. De geiser is omgeven door circelvormige plateaus, die lijken op kleine vijvers. Bij de uitbarstingen overstromen deze plateaus. De Firehole Lake Drive wordt veel minder druk bezocht dan de Old Faithful Area, zodat je hier alle kans hebt om de natuur ongestoord op je in te laten werken. Tijdens de lente en het begin van de zomer wordt de weg soms afgesloten, om de beren die hier dan kunnen voorkomen te beschermen.

Firehole Canyon Drive

De Firehole Canyon Drive is een zijweg, net ten zuiden van Madison, die parallel loopt aan de Grand Loop Road. Je mag alleen in zuidelijke richting rijden. De weg volgt de Firehole River, en daarin kan je mooie stroomversnelling “Cascades of the Firehole” zien. Andere bezienswaardigheden zijn een 240 meter dikke laag lava, en 12 meter hoge waterval Firehole Falls. Tijdens warme dagen is het toegestaan in de Firehole River te zwemmen.

MADISON en NORRIS AREA

Dit gebied is niet per auto bereikbaar van oktober/november tot april/mei. Op de rand van de Yellowstone Caldera bereik je de splitsing Madison Junction. Hier vind je: een camping, een Ranger Station en een informatiecentrum. Dit informatiecentrum is gebouwd in 1929/1930, en is uitgeroepen tot National Historic Landmark. Madison Valley is een rustig gebied, waar de Firehole River en de Gibbon River samenkomen en samen verder gaan als de Madison River.

Van Madison naar West Entrance

Vanaf een kleine verkeershaven, 3 kilometer ten westen van Madison Junction, heb je een uitzicht over Madison River. Direct daar tegenover ligt het slecht aangegeven begin van de:

Harlequin Lake Trail

Lengte: 1 kilometer (heen en terug))

Hoogteverschil: 36 meter

Dit is een rustige, eenvoudige wandeling door een bosgebied dat werd getroffen door de grote branden van 1988. Het pad daalt langzaam af naar een lieflijk klein meer, dat werd vernoemd naar de eendensoort Harlequin Duck, die hier vroeger veel voorkwam.Zo’n 15 kilometer ten westen van Madison Junction ligt nog een slecht aangegeven houten wandelpad. Langs het pad staan enkele borden met uitleg over de omgeving, je kan die borden zien vanaf een grote verkeershaven.

Two Ribbons Trail

Lengte: 2 kilometer (heen en terug))

Dit gebied is zwaar getroffen door de grote branden van 1988.

Van Madison naar Norris

De Grand Loop Road gaat vanaf Madison Junction verder in noordoostelijke richting, en loopt parallel aan de Gibbon River. Een paar honderd meter ten noorden van Madison Junction ligt een kleine parkeerplaats. Daar begint de:

Purple Mountain Trail

Lengte: ruim 8 kilometer (heen en terug))

Hoogteverschil: 500 meter

De wandeling begint aan de westelijke rand van de vochtige Gibbon River Meadow (weide). Als je eenmaal tussen de bomen komt, begint een steile klim op 2.570 meter hoge Purple Mountain. Als je die klim ongeveer half hebt afgelegd, heb je tussen de bomen door een schitterend uitzicht over omgeving. De gevolgen van de Northfork Fire (1988) zijn hier nog goed zichtbaar. Vanaf een kleine parkeerplaats kan je de 26 meter hoge Gibbon Falls zien. Verder naar het noorden ligt de blauw-groene Beryl Spring, een van de heetste bronnen in Yellowstone.

Monument Geyser Basin Trail

Lengte: 3,2 kilometer (heen en terug))

Hoogteverschil: ruim 200 meter

Beginpunt: 14 kilometer voorbij Madison Junction, bij de Gibbon River Bridge De trail volgt de voet van een berg, stroomopwaarts langs de Gibbon River. Na ongeveer 1 kilometer begint het pad plotseling sterk te stijgen; voor deze zware klim heb je een goede conditie nodig. Het geiser basin bestaat uit een interessante collectie van slapende kegels in diverse maten en vormen.

Artist Paint Pots Trail

Lengte: 1200 meter (loop)

Hoogteverschil: 17 meter

Beginpunt: 16 kilometer voorbij Madison Junction

De Artists Paint Pots vormen samen een groep geïsoleerd liggende modderpoelen, die hun naam te danken hebben aan het feit dat ze allerlei pastelkleuren hebben. In de lente en de herfst is de modder erg dun, en zie je het volop borrelen. Gedurende de zomer wordt de modder dikker, en de modderspetters vliegen dan 3 tot 4 meter hoog de lucht in. Er worden daardoor ook modderkegels gevormd, die weer in de modderpoelen verdwijnen als het weer vochtiger wordt. De Artists Paints Pots zijn onderdeel van het Gibbon Geyser Basin.

 

Pools, Pots en Geisers in Yellowstone

Artist Paint PotsPools, Pots en Geisers in Yellowstone

Leestijd: 13 min