“Barney”

1995 was het jaar van de internationale doorbraak voor Raymond van Barneveld, bijnaam: Barney. Hij werd Nederlands kampioen en dwong voor de tweede keer deelname af aan de Embassy wereldkampioenschappen. Hoewel hij dat jaar als finalist verloor van Richie Burnett, wist hij daarmee de Britse overheersing in de dart wereld, te doorbreken. Drie jaar later won Barney het wereldkampioenschap van de BDO. Ook dat jaar was Richie Burnett zijn opponent.

1995 was niet alleen het jaar van Barney maar ook het jaar waarin darten een enorme boost in populariteit kreeg in Nederland. Dit had uiteraard niet in de laatste plaats te maken met de populariteit van Barney. Nederland ging darten als nooit tevoren en de naam van Raymond van Barneveld was gevestigd. Inmiddels is Barney al sinds jaren een van de beste professionele darters in het circuit. Met tientallen titels op zijn naam, zowel nationaal als internationaal, is hij een begrip geworden in de dartsport.

Raymond van Barneveld-Fan van Amerika

Wereldkampioen

Van Barneveld is tot op heden (2017) de enige speler die het wereldkampioenschap van de BDO (Lakeside), de WDF (World Cup Singles) en de PDC (Ladbrokes) heeft gewonnen. Zijn grootste rivaal in het darten is zeer waarschijnlijk Phil Taylor: Zij hebben 57 wedstrijden tegen elkaar gespeeld en twaalf daarvan werden gewonnen door Barney.

Fan van Amerika

Het blijkt dat Raymond van Barneveld niet alleen een van de beste darters ter wereld is. Hij is daarnaast ook fan van Amerika en komt er al sinds jaren. Enerzijds vanwege zijn loopbaan als darter, maar ook om vakantie te vieren met zijn gezin. Onlangs sprak USA4ALL met Raymond en stond hij het toe een aantal vragen aan hem te stellen met betrekking tot Amerika, darten en zijn liefde voor het land.

Raymond van Barneveld – Fan van Amerika!

Darttoernooien in Amerika

In Engeland en Nederland is het darten enorm populair, hoe zit dat in Amerika? “Niet erg populair helaas. Enkele jaren geleden waren er nog toernooien zoals de Las Vegas Desert Classic. Helaas zijn die ter ziele gegaan. Inmiddels zijn we echter terug in Las Vegas en dit werd een gigantisch succes ook met televisie erbij en dit toernooi is gespeeld in juli dit jaar.”

Speel je dart toernooien in Amerika en zo ja, in welke staten? “Niet meer, maar vroeger wel in Connecticut en Las Vegas.” Antwoord Raymond. Zijn er initiatieven om het darten in Amerika meer populair te maken? “Jazeker, Barry Hearn de grote man van de PDC bond is weer flink bezig in USA. Het laatste toernooi in Las Vegas was een groot succes.”

Amerikaanse darters

Zijn er Amerikaanse darters op de Europese toernooien te vinden? “Ja, die zijn er, echter het reizen is voor hen zonder sponsors bijna niet te doen. John Part (Canadees) drievoudig WK kampioen probeert het nog steeds en vliegt wekelijks naar toernooien.”

Amerika als vakantieland

Raymond bezocht Amerika vele malen als dartsspeler, maar daarnaast is de USA zijn favoriete vakantiebestemming: “Ik hou van het land en o.a. de themaparken vind ik geweldig. Daar ben ik dus ook geweest met mijn familie. Orlando, Miami en Memphis heb ik bezocht met mijn moeder. Ik wilde haar droom verwezenlijken met een bezoek aan Elvis en ze was dolblij.”, vertelt Raymond.

Hoeveel staten heb je bezocht en welke is het meest populair bij je? “Ik denk een stuk of vier als je alle stops niet meerekent. Las Vegas (Nevada), California en Florida zijn mijn favoriet, maar ik wil absoluut nog een rondreis maken naar Yellowstone en andere Nationale Parken!”

Raymond van Barneveld – Fan van Amerika!Tips voor lezers

Heb je naar aanleiding van je vele Amerika reizen tips voor onze lezers? “Jazeker, meer voor de telefoon: als ik erheen ga koop ik altijd een data simkaart je blijft zo bereikbaar via whats app en je kunt hele dag gebruik maken van internet. Dit is ook handig om je route te bepalen als je Google maps gebruikt.”, adviseert Raymond. Een nadeel: je bent op je eigen nummer even niet bereikbaar. Maar wat een rust haha!” vult hij lachend aan.

Wat is je favoriete eten in Amerika en welk restaurant mag je niet missen op je Amerika trip? “Oef, dat zijn er velen, maar ik hou voornamelijk van Aziatisch en Mexicaans eten. In Las Vegas is er genoeg keuze.”

Verzameling

Neem je Amerikaanse producten mee naar Nederland aan het einde van je trip? ”Alleen voor mijn verzameling. Ik spaar funky pop en collectibles van hot toys en sideshow. Die koop ik vaak daar en soms hebben ze producten zoals bepaalde smaken M&M’s. Die neem ik voor mijn dochter mee. En speciale oogdruppels bij Walgreens. (Noot red: drogist)”

Koffie

Kom je ooit in de staat Missouri, en zo ja, mogen wij jou dan een kopje koffie van Starbucks aanbieden? “Dit lijkt me een goed idee! Na mijn carrière zal ik veel in Amerika zijn. Ik vind het bij uitstek mijn vakantieland! Een droom is nog van oost naar west met een paar leuke mensen in een camper.”

Johan Christians

Johan Christians

Eigenaar / Oprichter

Johan is de oprichter en mede-eigenaar van USA4ALL. In 2010 vertrok Johan naar de Verenigde Staten om zich definitief te vestigen. Hij heeft daarmee unieke kennis van het land opgedaan, die hij graag met anderen deelt. In de jaren daarvoor reisde hij naar meer dan 45 verschillende staten over een periode van 15 jaar. Inmiddels woont en werkt Johan in Missouri, nadat hij eerst een aantal jaren in Florida woonde. Zijn inbreng is informatief, functioneel en kritisch. Amerika is een land van uitersten in veel opzichten. Iets wat toeristen veelal niet realiseren en zeker de moeite van het bekijken waard.Raymond van Barneveld – Fan van Amerika!

Leestijd: 5 min