De San Antonio River Walk, ook bekend als Paseo del Rio, is een stadspark met looppaden langs de oevers van de rivier de San Antonio. De River Walk, die wordt omringd door bars, winkels, restaurants, natuur, openbare kunst en de vijf historische missies, is een belangrijk onderdeel van de stad en een toeristische attractie op zich. Wandel, winkel en eet langs het kronkelende pad van de River Walk voor een unieke San Antonio-ervaring. Op de rivier is er voor elk wat wils. Kom en ervaar wat oud is en ontdek wat er nieuw is.

The River Walk

The River Walk

The River Walk ligt een niveau lager dan de autostraat. The Walk slingert en loopt onder bruggen door als twee parallelle voetpaden. Deze belangrijke toeristische trekpleisters verbind de winkels van het  Rivercenter met andere trekpleisters zoals het Arneson River Theatre, het Marriage Island, La Villita, HemisFair Park, de Tower Life Building, het San Antonio Museum of Art, de Pearl en de vijf Spaanse koloniale missies, waaronder The Alamo, die een Werelderfgoedlocatie zijn geworden. Tijdens de jaarlijkse lente Fiesta San Antonio, heeft de River Parade bloemrijke drijvers die over de rivier drijven.

Geschiedenis

In september 1921 kostte een rampzalige overstroming langs de San Antonio-rivier 50 levens. Vervolgens werden plannen ontwikkeld voor de beheersing van de overstroming van de rivier. Een van de plannen was om een ​​stroomopwaartse dam (Olmos Dam) te bouwen en een prominente bocht van de rivier in het centrum te omzeilen (tussen het huidige Houston Street en Villita Parkway). Om de bocht te effenen, besloot men deze t e overdekken met tegelwerk en zo  een riool te maken. In 1926 begon het werk aan de Olmos-dam en het omleidingskanaal.

Het San Antonio Conservation Society protesteerde met succes en tot 1929 gebeurde er weinig. Totdat inwoner van San Antonio en architect Robert Hugman zijn plannen, voor wat uiteindelijk River Walk zou worden, had ingediend. Het leiderschap van de voormalige burgemeester Jack White was van groot belang: Hij zorgde voor een obligatie-uitgifte die geld inzamelde om het ‘San Antonio River Beautification Project’ uit 1938 kracht bij te zetten, waarmee de ontwikkeling van de plannen van Hugman leidde naar de huidige 2,5 mijl lange (4 km) River Walk.

The River Walk

Hugman’s was aanvankelijk niet goed ontvangen – het gebied stond bekend als gevaarlijk. Op een gegeven moment was het verboden terrein voor militair personeel. Mensen werden gewaarschuwd voor de dreiging “te verdrinken als een rat” als de rivier zou overstromen. Hugman’s doorzettingsvermogen heeft zijn vruchten afgeworpen; hij werd tot projectarchitect benoemd. Casa Rio, een bekend RiverWalk-restaurant, werd in 1946 het eerste restaurant in het gebied dat naast het kantoor van Hugman werd geopend.

In de daaropvolgende decennia is het netwerk verbeterd en uitgebreid. Uitbreiding verlengde de Walk voorbij zijn natuurlijke oevers bij de hoefijzer-bocht naar het nieuwe congrescentrum en het theater. Hilton Palacio del Rio werd gebouwd, de eerste van vele hotels in de binnenstad die gebruik maken van hun deel van het stedelijke “rivierfront”. Een volgende grote uitbreiding was de Rivercenter Mall en het Marriott Rivercenter Hotel. In 1981 opende het Hyatt Regency San Antonio met een nieuwe voetgangersverbinding die Alamo Plaza met de River Walk verbond. Voorzien van watervallen en landschapsarchitectuur.

Verken zelf!

Het ligt rustig onder het straatniveau en op slechts een steenworp afstand van The Alamo. Het biedt een serene en aangename manier om door de stad te navigeren. Verken te voet  het wandelpad langs  de rivier of spring aan boord van een rivierboot voor een rit en een rondleiding. In het hart van de stad kunt u bezienswaardigheden in de buurt verkennen, zoals dus the Alamo, het King William Historic District en meer.  Basketbal club San Antonio Spurs maken gretig gebruik van de RiverWalk bij overwinningsparades , zij vierden hun vijf NBA kampioenschappen met cruises op de rivier.

The Alamo

Inspiratie

The RiverWalk heeft soortgelijke projecten in andere steden geïnspireerd, zoals de Little Sugar Creek Greenway in Charlotte, North Carolina, de Cherry Creek Greenway in Denver, Colorado, het Bricktown Canal in Oklahoma City, Oklahoma en de Santa Lucía Riverwalk in Monterrey, Mexico.


The River Walk – Trekpleister in San Antonio!

Leestijd: 5 min