Op basis van hun archeologische, culturele, historische, natuurlijke, recreatieve en schilderachtige kwaliteiten wordt een weg in Verenigde Staten bestempeld als Scenic Byway.

De natuur rondom Moab is gezegend met drie State Scenic Byways.  Scenic Byway U-128, U-279 & U- 313. Als u naar Moab reist, zou  u tenminste een van de Scenic Byways moeten rijden,  hoewel het rijden van alle drie de Byway’s een geweldige manier is om ontspannen de dag door te brengen.

Twee mijl ten noorden van Moab, vind je Scenic Byway U-128. Naast het prachtige landschap, is deze byway een verbindingsroute voor automobilisten die naar of vanuit Moab naar de nabijgelegen nationale parken (Arches, Canyonlands Islands in the Sky  & Canyonlands The Needles)  gaan. De spectaculaire route begint bij de Colorado River Bridge in het noorden van Moab. Voor de eerste 13 mijl (20,9 km) loopt de weg nagenoeg paralel aan de Colorado river Gorge.

Scenic Byway U-128

Negro Bill Canyon

Gelegen op een kleine vijf kilometer  van Moab, kan Negro Bill Canyon worden verkent.  Via een drie kilometer  lang wandelpad,wat  leidt naar de Morning Glory Natural Bridge (plan vier uur wandelen in voor deze trip). Op ongeveer zes kilometer  van Negro Bill Canyon, passeert de byway de Big Bend Campground en picknickplaats met zijn witte zandstrand.

Moab Monument Valley Film Commission

De kloof breidt zich uit uit als de Scenic Byway U-128 voorbij ‘Castle and Professor Valleys’ loopt.  Die je wellicht herkent uit vele western films, waaronder Wagon Master en Rio Grande. Talloze tv-reclames zijn ier opgenomen. De Moab Monument Valley Film Commission heeft een museum gelegen nabij Mile Marker 14. De toegang is gratis.

Na ongeveer veertig kilometer  passeert de byway  een van de mooiste uitzichten in het westen: de rode rotssporen van de Fisher Towers die tegen de vaak sneeuw bedekte toppen van het La Sal-gebergte liggen.

Cisco

Na het verlaten van de vallei, kom je na 48 km op de plaats van de historische Dewey Bridge. Helaas is Dewey Bridge in april 2008 door een vuur vernietigd. De weg volgt dan de noordelijke oever van de Colorado River Gorge. Een paar kilometer,  voordat de weg afstand neemt van de Colorado River Gorge,  gaat deze over de open woestijn.  Je komt langs de spookstad Cisco (na 70,8 km). Cisco werd opgericht als een water-opvulling-station voor stoomlocomotieven langs de hoofdlijn van de Denver en Rio Grande Western Railroad.

cisco-usa4all

Na acht kilometer kruist de route de Interstate 70. Deze zeventig kilometer  lange weg (één weg) kan binnen ruim een uur worden gereden. (Enkele reis) Uiteraard kunt u deze ook vanaf Cisco, naar het noorden rijden.Scenic Byway U-128 – Een van de mooiste wegen van Utah!

Leestijd: 3 min