Elke jaar medio februari staat de Super Bowl staat weer voor de deur. Naast de wedstrijd zelf, is de half time show met optredens van bekende artiesten een gegarandeerd succes. Toch is aanwezig zijn in het stadion niet een vereiste voor Amerikanen om plezier te beleven aan Super Bowl. Thuisblijvers kijken de kampioenswedstrijd van de National Football League samen met vrienden en eten meer dan tijdens Thanksgiving en Christmas. Belangrijker nog: ze kunnen genieten van de reclame blokken tussen de plays door. Want in plaats van irritant en overbodig, zijn de Super Bowl Commercials juist momenten waarop Amerikanen zich verheugen en volgens sommigen zelfs leuker dan de American Football-wedstrijd die gespeeld wordt.

Super Bowl Commercials - Welke is jouw favoriet?

Wat zijn Super Bowl Commercials?

Reclames die tijdens de Super Bowl worden getoond, zijn in feite net zoals andere reclames. In korte filmpjes prijzen bedrijven hun producten aan. Maar Super Bowl Commercials zijn uitgegroeid tot filmpjes met een hoge entertainment-waarde waarin die producten op een unieke manier worden aangeprezen. Een cultureel fenomeen dus, en voor 36% van de Amerikanen zelfs dé reden om naar de Super Bowl te kijken.

 

Eerste Super Bowl Commercial

De eerste Super Bowl commercial die als entertainment in plaats van ‘gewone’ reclame werd gezien, werd uitgezonden tijdens Super Bowl XVIII. Met de commercial ‘1984’ introduceerde Apple Computers de Macintosh personal computer. Het filmpje begint met het beeld van een koude fabriek waarin robot-achtige mensen zich bewegen naar een grote aula. Daar is op een groot scherm het gevaarlijke gezicht van Big Brother te zien die, net als in het boek 1984 van George Orwell, de ‘pure ideologie’ scandeert. Vervolgens komt een heroïsch figuur met hamer de aula in rennen. Er staat een afbeelding van Apple Macintosh op haar shirt, en ze gooit haar hamer tegen het scherm dat in stukken breekt. Dan volgt de geruststellende stem van de voice-over die zegt: “on January 24, Apple Computer will introduce the Macintosh. And you’ll see why 1984 won’t be like 1984”. Het werd een groot succes: het hele land had het over de reclame en nieuwsshows herhaalden de reclame meerdere keren. De commercial was volgens critici zelfs een cruciale stap om Macintosh het unieke en positieve imago te geven.

 

$ 5 miljoen voor 30 seconden

Om de 1984-commercial van 60 seconden te produceren, was $900.000 beschikbaar. Ondanks dat dit veel klinkt, helemaal voor die tijd, was het de investering dubbel en dwars waard. Consumenten renden naar de winkel om een Macintosh te kopen op 24 januari. Zij kochten in totaal voor 155 miljoen dollar aan producten van Macintosh, een bizar hoge omzet in drie maanden tijd. Dit wilden andere bedrijven ook bereiken, en daarom ontwierpen zij vanaf 1984 ook commercials speciaal voor de Super Bowl. De afgelopen 10 jaar, zo maakte NBC Sports in 2015 bekend, kostte 30 seconden zendtijd gemiddeld $5 miljoen. Forbes schrijft dat dit voor veel bedrijven een waardevolle investering is. Tegenwoordig leidt een advertentie tot een waardestijging van gemiddeld $10 miljoen.

Super Bowl Commercials

Elk jaar zullen Amerikaanse bedrijven zichzelf en hun concurrenten weer proberen te overtreffen met leuke reclames. Nu gaan ze alleen nog handiger om met de hype die ontstaat rond Super Bowl Commercials door alvast ‘teasers’ te tonen van hun filmpje. Daarbij zijn commercials een zeer welkome afwisseling van de wedstrijd. Wat vinden jullie van de commercials? En welke is favoriet?

American Football - Sporten in Amerika

 

Klik hier voor de tien beste commercials van 2018

Klik hier voor de tien beste commercials van 2019

Klik hier voor de tien beste commercials van 2020

Klik hier voor de tien beste commercials van 2021

Klik hier voor de tien beste commercials van 2022Super Bowl Commercials – Welke is jouw favoriet?

Leestijd: 4 min
%d bloggers liken dit: