De een houdt er van de ander gruwelt er van! Waarom het wel lekker (en voedzaam!) is lees je hier! Beef jerky bestaat uit kleine stukken rundvlees in reepjes gesneden, die gerookt, gedroogd en gekruid worden en wordt veel gegeten in Amerika. Dit lekkernij is van origine een uitvinding van de Zuid-Amerikaanse indianen. Spaanse conquistadores zagen tijdens hun ontdekkingsreizen dat de Inca’s het vlees van lama’s droogden, op deze manier konden zij het lang bewaren. De Inca’s bewaarden het vlees in de tambo’s (herbergen) langs hun wegennetwerk, zodat voorbijgangers het konden eten tijdens het reizen tussen de grote steden. Waar komt de naam Jerky vandaan? Spanjaarden noemden het gedroogde vlees charqui, naar het Quechua woord ch’arki, ruilden het met de indianen, en namen het dan zelf mee op hun tochten. Later is het woord verbasterd, zoals het wij het nu kennen.

Beef Jerky

 

Vijf redenen waarom Beef Jerky wel lekker is!

  1. Het vlees is calorie-arm, bevat bijna geen vet en bevat veel eiwitten. Om 100 gram beef te maken heb je ongeveer het dubbele aan gewicht biefstuk nodig.
  2. Het blijft lang goed, zonder dat het gekoeld hoeft te worden. Het blijft onder normale omstandigheden zeker een half jaar houdbaar.
  3. Vanwege de houdbaarheid is het ideaal voor ruimtevaarders. Beef jerky werd gegeten aan boord van de Atlantis STS-79, het ruimtestation Mir, het internationale ruimtestation ISS en het Sojoez-ruimtevaartuig.
  4. Kamperen? Neem Jerky mee! Het is klein, weegt niet veel, het hoeft niet bereid te worden en het is heel voedzaam.
  5. Voor Weight Watchers en aanhangers van het Atkins-dieet is dit een uitstekend tussendoortje. Het is hartig, bevat bijna geen vet en is van nature arm aan koolhydraten. Spieren kweken? Ook bodybuilders eten het, omdat het veel eiwitten bevat.

 

In Nederland (en België) te verkrijgen bij de betere Nederlandse supermarkt. Online kunt u het bijvoorbeeld bestellen bij USfoodz.Vijf redenen waarom Beef Jerky wel lekker is!

Leestijd: 3 min