In Februari maken wij een rondreis in Florida we hebben inmiddels vier dagen pretparken achter de rug in Orlando en gaan dus door naar Crystal River om met Mannatees te zwemmen.

Ik heb vaak de vraag gekregen waarom met Mannatees en waarom niet met dolfijnen. Ik ben dus een grote voorstander van dat dieren in de vrije natuur moeten kunnen leven en niet in gevangenschap tenzij niet anders mogelijk, ik wil dus ook niet promoten door met dieren in gevangenschap te zwemmen. Toen ik zag dat je met manatees kon zwemmen in de vrije natuur leek me dit gelijk geweldig.

In het voorjaar Februari / Maart blijkt het de beste periode te zijn om deze lieve dieren te ontmoeten dan komen ze daar namelijk allemaal overwinteren. 26 Februari 2015 was het dan zover op naar Crystal River. We verbleven op de Plantation on Crystal River een heerlijk Rustig en Luxe hotel met een heerlijk zwembad en whirlpool erbij. Het was voor Florida een beetje koud en de mensen klaagden er ook over, maar wij Nederlanders vinden het wel meevallen en gaan gewoon lekker in het verwarmde zwembad zwemmen.

Zwemmen met manatees-01Dezelfde dag reserveren we nog bij het naastgelegen duikwinkeltje een mannatee tour. Het was druk en we konden alleen nog een plekje voor 7.00 uur in de ochtend krijgen gelukkig zaten we nog een beetje in het ritme van Nederland dus vroeg opstaan was geen probleem en we konden in het hotel ook gewoon vroeg ontbijten. Tip probeer vooraf te reserveren via het hotel of de duikshop !!!

De volgende dag gaan we om 6.45 naar de duikshop hier krijgen we allemaal een wetsuit aan en we krijgen een instructie film te zien van wat allemaal wel mag en niet mag. Zo zijn er gebieden waar je wel mag snorkelen en achter de touwen mag je niet komen, daar hebben de dieren rust. Je moet toch wel redelijk goed kunnen zwemmen want je mag je voeten niet gebruiken dus je moet op de kracht van alleen je armen zwemmen. Manatees met baby’s mag je nooit uit elkaar drijven en als ze op de bodem slapen of eten mag je ze ook niet storen.

Zwemmen met mannatees

Het is echt heel leuk om met deze dieren te zwemmen, de mannatees lijken van deze aandacht te genieten en ze rollen dan ook heel vaak op hun rug zodat je ze kan aanhalen op hun buik daar genieten ze van.  Je zou ze zo een kusje willen geven helaas zit het masker en je snorkel ervoor.

Mijn kinderen waren 6 en 9 en zij vonden het helemaal geweldig om het mee te maken dus ook voor kinderen is dit ontzettend leuk om te doen. De mannatees zijn heel groot maar ze zijn echt heel zachtaardig ze eten alleen groen van de bodem en totaal ongevaarlijk. Mijn dochter kreeg ondanks haar zwemdiploma’s wel een zwemvest aan, Amerikanen vinden dat betreft veiligheid wel belangrijk denk ik.

Zwemmen met mannatees

Dit is echt een ervaring die je nooit meer vergeet het is zo ontzettend leuk als je wilt zwemmen met dieren raad ik je dit echt aan ze leven in de vrije natuur en wat is mooier om in hun vrije natuur kennis te maken met deze prachtige grote lieve reuzen. Als je in Crystal River bent mag je dit gewoon niet missen. Ik ben echt van deze dieren gaan houden.

Op de terug weg naar de duikshop krijg je een heerlijk bakkie koffie of thee of warme chocomel en dan kan je rustig uitkleden en douchen bij de duikshop. Daarna kan je een video kopen (niet goedkoop) maar dat is de hele tour ook niet maar ik vond het het zeker waard en de video hebben we ook gekocht en ben blij dat we die hebben. Wel is het zo dat zij een ander video systeem hebben (NTSC) op de computer kan die goed afgespeeld worden maar de cd kan niet op een dvd speler.

Zwemmen met mannatees

Ik hoop dat iedereen ook een beetje kan meegenieten van mijn verhaal en dat jullie deze mooie ervaring ook eens een keer gaan meemaken.

Sonja Fischer (& familie)

Zwemmen met Mannatees

Zwemmen met manateesZwemmen met Manatees – Een unieke ervaring!

Leestijd: 4 min