De originele inwoners van Alabama waren de indianen behorende tot de Mississippi cultuur. Nabij de stad Florence kan men een museum bezoeken dat de historie van deze indianen herbergt. De Spanjaarden waren de eerste Europeanen die dit gebied verkenden. Dit was omstreeks het jaar 1519. Op 14 december 1819 trad Alabama als tweeëntwintigste staat toe tot de Verenigde Staten. De hoofdstad werd in 1846 de plaats Montgomery. Alabama wordt ook de “Cotton State” genoemd. Het verbouwen van katoen leverde Alabama in de 19e eeuw grote welvaart en rijkdom. De staat had zijn rijkdom mede te danken aan slaven, want deze werden ingezet om de katoen te verbouwen.

Rond het jaar 1861 sloot Alabama zich aan bij de Confederatie van Zuidelijke Staten die zich losmaakte van de ‘Union’ met als direct gevolg de Amerikaanse burgeroorlog, die duurde van 1861 t/m 1865. Alabama leverde veel soldaten voor de oorlog, ongeveer honderdduizend. Er werden op het grondgebied van Alabama geen grote veldslagen gestreden. Het duurde jaren voordat de economie enigszins was hersteld na de burgeroorlog. In de laatste jaren van de negentiende eeuw ontwikkelde Alabama zich tot één van de grootste productiegebieden voor ijzer en staal. Na de tweede wereldoorlog kwam er steeds meer industrialisering op het grondgebied. Fabrieken voor auto-onderdelen, papierfabrieken en elektrotechnische bedrijven kwamen als paddestoelen uit de grond.

De staat heeft 4 belangrijke luchthavens: in Birmingham, Huntsville, Mobile en Montgomery. De ‘Amtrak’ (trein) onderhoudt verbindingen met New Orleans en New York. In Birmingham is de opstapplaats voor de Amtrak.

De museumliefhebber kan terecht in de stad Birmingham. Het Red Mountain Museum en het Birmingham Museum of Art vindt men hier. Deze staat heeft geen National Parks maar wel een aantal National Forests. Afgezien van de National Forests is er weinig natuurschoon in Alabama te vinden.

U.S. Space & Rocket Center

In Huntsville vindt men het U.S. Space & Rocket Center waarvan men zegt dat het het grootste museum is op het gebied van ruimtevaart en -onderzoek. In ieder geval vinden er opleidingen plaats voor de toekomstige generatie astronauten. Na de tweede wereldoorlog vestigde raketdeskundige Wernher von Braun uit nazi Duitsland zich in Huntsville. In het Rocket Center kan men raketten en meer van dat soort zaken bewonderen. Ook kan men zich opgeven voor een rondleiding op het Raket centrum waar Von Braun jarenlang research heeft gepleegd.

De vlag van Alabama

Vlag-Alabama-USA4ALL

 

De oorspronkelijke vlag (1861 – 1865) was blauw en had een gele ster. Het was de vlag waarmee de staat zijn separatie van de Unie duidelijk maakte. Na de burgeroorlog wilde men een rustige en niet veelzeggende vlag. Het werd deze die in 1895 als vlag werd erkend voor de staat. Ondanks het feit dat nooit is verteld dat de vlag een betekenis zou hebben vermoedt men wel dat ook deze vlag een stille verwijzing is naar de burgeroorlog.

Extra informatie

  • Staatsleus: The Heart of Dixie
  • Lid van de unie sinds: 12 december 1819
  • De oppervlakte is 133.667 vierkante kilometers.
  • Staatsbloem Camellia
  • Staatsboom Southern longleaf pine
  • Staatsvogel Yellowhammer
  • Staatsinsect Monarch Butterfly

 Alabama – The Heart of Dixie!

Leestijd: 3 min