De hoofdstad van Wyoming is Cheyenne, het is de grootste stad van de staat. Op de plaats van de huidige stad werd op 4 juli 1867 een tentenkamp neergezet als onderkomen voor de bouwers aan de Union Pacific Railroad. Dit was het begin van een nederzetting die uitgroeide tot de huidige stad. Wyoming werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. Daarna was de regio lang in Franse handen. Het grootste gedeelte van de staat werd in 1803 door de Verenigde Staten verworven via een transactie die de Louisiana Purchase is gaan heten.

Op 10 juli 1890 werd Wyoming formeel, als 44ste, een staat van de Verenigde Staten. De staat is vernoemd naar de Wyoming Valley in Noord-Oost Pennsylvania, waar naar verluidt de eerste kolonisten in de staat vandaan kwamen.  In 1869 was Wyoming de allereerste regio in de Verenigde Staten die het vrouwenkiesrecht invoerde.

Grand Teton National Park

In de staat Wyoming ligt Grand Teton National Park. Men moet daarvoor naar de noordwestelijke zijde van de staat. Het park kreeg zijn status in 1929 en was toen een stuk kleiner als heden. Het toenmalige park bestond uit wat bergen en een strook laagland. In 1950 werd het Jackson Hole National Monument aan het park toegevoegd en daarmee kreeg het een oppervlakte van 1256 vierkante kilometer. Het park begint 11 km ten zuiden van Yellowstone National Park en de Grand Teton Mountains zijn voor het overgrote deel in het park gesitueerd. In het park liggen een achttal grote meren en diverse bergmeertjes, sneeuwvelden, gletsjers en naaldbossen. Verder ligt er een dal wat bekend staat als Jackson Hole met een prachtige natuur. De Grand Teton Mountains behoren tot de jongste bergen van de Verenigde Staten. Verder loopt de Snake River ook door het gebied. Het gebied is erg in trek bij alpinisten vanwege de zeer uiteenlopende klimmogelijkheden die men hier kan beoefenen.

Het gebied loopt langs een breuklijn in de aardkorst. In mei en juni zijn de temperaturen behoorlijk laag terwijl maar twee maanden later het in het park soms bloedheet kan worden. De daarop volgende maanden daalt de temperatuur weer aanzienlijk dus het spreekt voor zich dat juli en augustus de drukst bezochte maanden zijn in het park. In september zal men geen moeite hebben met het vinden van een plaats om te slapen. De Amerikaanse pelsjager John Colter is begin 19de eeuw waarschijnlijk de eerste blanke geweest die dit gebied verkende. De eerste kolonisten volgde pas in 1884 en het stadje Jackson was daarmee een feit in 1897.

Grand Teton National Park

Yellowstone National Park

Yellowstone National Park heeft een naam hoog te houden, alhoewel het daar niet veel moeite voor hoef te doen want het is namelijk het allereerste National Park ter wereld. Het werd in 1872 gecreëerd. Met een oppervlakte van 8987 vierkante kilometer is het ook nog een flink park en verder is het één van de drukst bezochte parken in de Verenigde Staten. Het grootste deel van het park is gesitueerd in de staat Wyoming maar Montana en Idaho hebben ook de eer een stuk van het park op hun grondgebied te hebben. Het gebied maakt deel uit van de Rocky Mountains.

Het centrale deel van dit grote park is een vulkanische hoogvlakte die wordt omzoomd door bergketens aan de zuidnoord- en noordwestzijde. De voornaamste trekpleisters in het park zijn de hete fonteinen die samen de grootste geiserbassin van de wereld vormen. Deze fonteinen spuiten om de tijd gloeiend heet water naar boven. Er zijn trouwens ook fonteinen die alleen wat borrelen en pruttelen.

De allergrootste trekpleister is één van de fonteinen met de naam Old Faithful. Deze fontein spuit trouw om de achtenzeventig minuten zijn water omhoog met een hoogte van 45 meter. In vier minuten produceert deze fontein ongeveer 40.000 tot 50.000 liter heet water. In totaal zijn er in het gehele park tienduizend warme bronnen en tweehonderd geisers. Verder heeft het park ook nog zogenaamde vents en hotmud pots wat niets anders betekend dan warme modderputten. Verder zijn er ook versteende bomen in het park te vinden. Deze bomen zijn trouwens in verticale stand versteend en dit deel van het park staat bekend als Obsidian Cliff. Verder is er het imposante Yellowstone Lake en een aantal prachtige watervallen zijn te bewonderen. Door het gebied loopt ook nog de machtige Yellowstone River.

De vlag van Wyoming

Wyoming-vlag-US4ALL

 

Extra  informatie

  • Staatsbloem: Indian paintbrush
  • Staatsboom: Plains cottonwood
  • Staatsvogel: Western Meadowlark
  • Staatsinsect: Western swallowtail butterfly
  • Staatsleus Wyoming: The Equality State
  • Lid van de unie sinds: 10 juli 1890

 

Sommige passages zijn tot stand gekomen i.s.m wikipedia


Wyoming – The Equality State

Leestijd: 4 min