Arches - Matthijs Bettman - USA4ALLHet Arches National Park is een tamelijk klein nationaal park bij Moab in het oosten van de Amerikaanse staat Utah. Er zijn diverse wandelingen (trails) in het park. Ook is er een bezoekerscentrum.

Arches is beroemd vanwege de vele indrukwekkende rotsformaties en balancerende rotsen zoals de Courthouse Towers, Windows Section, Fiery Furnace, Devils Garden, Klondike Bluffs en de Balanced Rock. Er zijn meer dan 2000 gedocumenteerde natuurlijke bruggen (Arches), waaronder de Landscape Arch, Double Arch, Double O Arch en Delicate Arch. Hieronder vindt u een uitgebreide beschrijving van de Arches Nationaal Park Wandeltrails.

De kleinste bogen hebben een opening van amper één meter, terwijl de afstand tussen de steunpunten van de grootste boog (de Landscape Arch) 88,4 meter is. In 1991 is er van de Landscape Arch een stuk afgebroken met de afmetingen van 20m bij 3,66m bij 1,33m. In het noorden van het park ligt een gebied dat de Devil’s Garden wordt genoemd. Hier ligt een 11 kilometer lang wandelpad waarlangs een aantal bogen te bereiken zijn.

 

Direct bij de ingang ligt het Visitor Center. Ongeveer 1500 meter verder kom je bij het eerste uitkijkpunt, vanwaar je een erg mooi uitzicht hebt op het stadje Moab en op Moab Canyon. Nog eens 1500 meter verder ligt de parkeerplaats waar de eerste trail begint.

Arches Nationaal Park Wandeltrails

Park Avenue Trail

Deze gemiddeld zware trail loopt door een 1500 meter lange canyon met hoog oprijzende steile rotswanden van roodzandsteen. De imposante rotsen aan het einde van deze wandeling heten de Courthouse Towers. De trail heeft haar naam te danken aan Park Avenue in New York City, de torens en spitsen die op de rotswanden staan doen denken aan de wolkenkrabbers in die stad.

 • Beginpunt: Park Avenue Viewpoint
 • Eindpunt: Courthouse Towers Viewpoint
 • Lengte: 1600 meter (enkel)
 • Hoogteverschil: 98 meter (dalend van Park Avenue tot Courthouse Towers)
 • Duur: 30 tot 60 minuten (enkel)

 

Vijfhonderd meter voorbij Park Avenue Viewpoint begint aan de rechterkant van de weg een kort zandpad, dat naar het La Sal Mountains Viewpoint voert. De toppen van dit gebergte zijn meestal met sneeuw bedekt. Nog eens 1500 meter verder ligt aan de linkerkant van de weg een parkeerplaats bij het Courthouse Towers Viewpoint. Dit is ook het eindpunt van de eerder genoemde Park Avenue Trail. De rotsformaties die in dit gebied liggen dragen namen zoals The Organ, Three Gossips, Sheep Rock en Tower of Babel. Je kan hier ook Baby Arch zien, een stenen boog die nog in het beginstadium van zijn ontwikkeling verkeert. Voorbij Courthouse Towers Viewpoint zie je het riviertje Courthouse Wash.

Je kan direct voorbij het riviertje stoppen, en even teruglopen via de brug. Met een verrekijker kan je hier op zo’n 1500 meter afstand Ring Arch zien, een mooie boog die door watererosie is gevormd. Vier kilometer voorbij Courhouse Towers Viewpoint ligt aan de rechterkant van de weg het Petrified Dunes Viewpoint. Je ziet hier een uitgestrekt heuvelachtig gebied dat bestaat uit Navajo-zandsteen.

Arches - Matthijs Bettman - USA4ALL

Balanced Rock Trail

Op een voetstuk van zacht zandsteen balanceert een enorm rotsblok met een gewicht van 3 miljoen kilogram! dat uit een hardere zandsteensoort bestaat. De totale hoogte bedraagt 39 meter. Deze aparte rotsformatie is goed vanaf de weg te zien, maar je kan er ook omheen lopen. De wandeling is ongeveer 500 meter lang.

Net voorbij Balanced Rock ligt een afslag naar rechts, die naar de Windows Section gaat. Aan deze zijweg ligt, na 1500 meter, aan de linkerkant een kort zandpad. Aan het einde van dat zandpad kan je de Garden of Eden zien.

Arches - Matthijs Bettman - USA4ALL

Ruim 1500 meter voorbij het zandpad ligt rechts een parkeerplaats. Vlak daarbij is een wat hoger gelegen uitkijkplaats met uitzicht op Cove Arch en een deel van Double Arch. Het einde van de zijweg ligt nog eens 500 meter verder. Vanaf de hier gelegen parkeerplaats kunnen twee wandelingen worden gemaakt naar Double Arch & North Window, South Window en Turret Arch.

Double Arch Trail

Double Arch bestaat uit twee aan elkaar vastzittende bogen. De grootste is 44 meter breed en 34 meter hoog, de kleinste is 26 meter breed en 19 meter hoog. Dit is op een na de grootste rotsopening van het park.

 • Lengte: 1200 meter (heen en terug)
 • Hoogteverschil: weinig
 • Duur: 15 tot 30 minuten

 

Windows Trail

Deze trail gaat langs drie grote bogen, die North Window, South Window en Turret Arch heten. De meeste bogen zijn breder dan dat ze hoog zijn, maar bij Turret Arch is dat andersom. Deze boog is 19,5 meter hoog en 12 meter breed. North Window 15,5 meter hoog en 28 meter breed. En South Window is 20 meter hoog en 32 meter breed.

Het gaat hier om een loop trail, je gaat eerst, licht stijgend, via een gravelpad omhoog, en vervolgens ga je via de achterzijde van de twee Windows weer naar de parkeerplaats terug.

 • Lengte: 1600 meter (heen en terug)
 • Duur: 30 tot 60 minuten

 

Turret Arch

Op de hoofdweg ga je, vanaf de afslag naar de Windows Section, weer 2,5 kilometer verder naar het noorden. Aan de rechterkant van de weg ligt daar een korte zandweg naar de uitkijkplaats Panorama Point. Je ziet hier een langgerekte vallei, Salt Valley genaamd. Vroeger is hier een dikke zoutlaag door regen- en grondwater opgelost, met als gevolg dat het fundament van de bovenliggende rotsformaties verdween. Je ziet in deze vallei dan ook veel omgevallen rotspartijen.

1500 meter voorbij dit zandpad kan je de afslag naar een 3500 meter lange weg nemen. Ongeveer halverwege ligt Wolfe Ranch. Hier woonde van 1888 tot 1910 de invalide Burgeroorlog-veteraan John Wesley Wolfe met zijn familie. Je kan hier o.a. nog een blokhut zien die Wolfe in 1906 samen met zijn zoon bouwde.

Delicate Arch Trail

Delicate Arch, bijna 14 meter hoog en ruim 10 meter breed, is de bekendste boog in het park. De wandeling naar deze boog is erg zwaar omdat er onderweg geen schaduw is, en omdat je moet rekenen op flink wat hoogteverschil. Neem minstens 1 liter water per persoon mee! In het begin ga je via een houten hangbrug het riviertje Salt Wash over, de trail is hier goed aangegeven. Daarna kom je in meer rotsachtig gebied, en wordt de trail aangeduid met kleine stapeltjes losse stenen. Je moet flink omhoog, en loopt aan het einde over een bijna 200 meter lange smalle richel. Pas aan het einde daarvan krijg je Delicate Arch te zien, samen met een van de mooiste uitzichten van het hele park. Op de terugweg kan je vlak voor de hangbrug rechtsaf gaan, je komt dan via een zandpad bij een aantal rotstekeningen van Ute-Indianen.

 • Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 146 meter
 • Duur: 2 tot 3 uur

 

Vanaf Wolfe Ranch kan je de zijweg nog zo’n 1600 meter verder volgen. Aan het eind van de weg kan je parkeren, en vanaf de parkeerplaats een korte maar wel vrij pittige wandeling maken naar het Delicate Arch Viewpoint. Vanaf deze uitkijkplaats kan je Delicate Arch vanaf grote afstand zien. Op de hoofdweg liggen, enkele kilometers voorbij de afslag naar Wolfe Ranch, twee uitkijkpunten. De eerste is de Salt Valley Overlook, met een goed uitzicht op de gelijknamige vallei. De tweede is het Fiery Furnace Viewpoint.

Wandeling in het Fiery Furnace gebied

In Fiery Furnace staan de rotswanden van Entrada-zandsteen dicht op elkaar, en ze vormen zo een doolhof waarin men makkelijk kan verdwalen. In de maanden april tot en met oktober wordt twee maal per dag een wandeling voor maximaal 10 personen georganiseerd. Je wordt daarbij begeleid door een ranger. Om aan deze wandeling deel te kunnen nemen moet je tijdig reserveren bij het Visitor Center (maximaal zeven dagen van te voren), en de kosten bedragen $ 6,- per volwassene. Een wandeling duurt 2 tot 3 uur, en vergt behoorlijk wat inspanning. Zo zal je bijvoorbeeld op handen en voeten door nauwe doorgangen moeten kruipen.

Drie kilometer voorbij Fiery Furnace liggen aan de rechterkant van de weg twee bogen:

Sand Dune Arch Trail

Dit is een kleine boog die gedurende een groot deel van de dag in de schaduw ligt. Er ligt hier veel los zand, en vooral kinderen vinden dit vaak een erg leuke trail.

 • Lengte: 600 meter (heen en terug)
 • Duur: 15 tot 30 minuten

 

Skyline Arch Trail

In 1940 viel een groot rotsblok uit het gat van Skyline Arch naar beneden, waardoor de grootte van dat gat bijna verdubbelde. Skyline Arch is bijna 14 meter hoog en ruim 21 meter breed.

 • Lengte: 600 meter (heen en terug)
 • Hoogteverschil: weinig
 • Duur: 10 tot 20 minuten

 

Ruim anderhalve kilometer verder kom je bij het einde van de parkweg. Er gaat daar een zandpad naar een camping die Devils Garden Campground heet. Het einde van dat zandpad sluit aan op de eerder genoemde loop die rondom Broken Arch voert. Vanaf het grote parkeerterrein kan je in noordwestelijke richting lopen, je kan daarbij kiezen uit een aantal deels gelijke routes. Die routes beginnen allemaal bij Devils Garden Trailhead. Er zijn daar ook omschrijvingen van de wandelingen verkrijgbaar.

Landscape Arch Trail

Deze zeer populaire trail (het is hier meestal erg druk) gaat over een vrij vlak gravelpad. Je loopt eerst door een smalle canyon met links en rechts steile rotswanden. Na 500 meter kan je rechts een zijweggetje nemen. Dat weggetje splitst zich in twee paden die naar Tunnel Arch en Pine Tree Arch gaan. 800 meter verder kan je linksaf gaan. Je komt dan uit bij een van de grootste bogen ter wereld, Landscape Arch genaamd. Landscape Arch is ruim 93 meter breed en ruim 32 meter hoog. Je gaat daarna via dezelfde weg weer terug.

 • Lengte: 3,2 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: weinig
 • Duur: 30 tot 60 minuten

 

Arches - Matthijs Bettman - USA4ALL

Double O Arch

Je loopt eerst naar Landscape Arch (zie de omschrijving hierboven). Voorbij Landscape Arch wordt het wandelpad smaller en moeilijker begaanbaar. Een zijpad linksaf gaat naar weer twee aparte paden, aan het eind daarvan staan respectievelijk Partition Arch en Navajo Arch. Je moet daarna via datzelfde zijpad weer terug naar het hoofdpad, dat naar Double O Arch gaat. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat deze boog uit twee openingen. Je gaat daarna via dezelfde weg weer terug.

 • Lengte: 6,4 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2 tot 3 uur

 

Devils Garden Trail

Je loopt eerst naar Double O Arch (zie de omschrijving hierboven). Je kan nog 800 meter verder rechtdoor lopen, voor een uitzicht op de opmerkelijk spitse rotsformatie Dark Angel. Terug bij Double O Arch neem je niet dezelfde weg terug naar de parkeerplaats, maar kies je voor een zijpad. Dit is een vrij moeilijk begaanbaar pad, dat wordt afgeraden als het regenachtig is, of sneeuwt. Een kort zijweggetje naar rechts gaat naar Private Arch. Uiteindelijk kom je uit vlak bij de zijweg die naar Landscape Arch loopt. Je kan van daaruit weer teruglopen naar de parkeerplaats.

Behalve de hierboven beschreven parkweg, lopen er ook nog een aantal onverharde wegen door Arches National Park. Je kan hiervan gebruik maken als je een auto met vierwielaandrijving hebt. De best begaanbare onverharde weg begint tussen Sand Dune Arch en Skyline Arch. Deze weg loopt door Salt Valley, en is 12,4 kilometer lang. Je komt uit in het Klondike Bluffs gebied, waar ook nog enkele mooie bezienswaardigheden te vinden zijn. Er komen hier maar weinig toeristen. Na 12,4 kilometer liggen, heel kort bij elkaar, twee zijwegen naar links. De tweede weg, 2,1 kilometer lang, gaat naar het beginpunt van een trail naar Tower Arch Trail.

Tower Arch Trail

In het begin van de trail maak je een korte, steile klim. Vervolgens loop je door een vallei en door een gebied met zandduinen. Onderweg zie je de rotsformatie Marching Men, en de 10 meter hoge en 28 meter brede Tower Arch.

 • Lengte: 5,5 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2 tot 3 uur

 

Er is nog een tweede mogelijkheid om Tower Arch te bekijken. Je neemt dan, vanaf de 12,4 kilometer lange onverharde weg, niet de tweede zijweg, maar de eerste. Na 5 kilometer kom je dan bij het eindpunt van de trail, vanwaar het nog 500 meter lopen is (enkel) naar Tower Arch. Vervolgens rijd je weer 2,3 kilometer terug via dezelfde weg. Je kan daar rechtsaf gaan, en via een 14,5 kilometer lange weg terugrijden naar de verharde parkweg. Je komt dan uit in de buurt van Balanced Rock. In verband met los zand en steile hellingen wordt het aangeraden dit pad alleen van noord naar zuid te berijden.

 Arches Nationaal Park Wandeltrails

Leestijd: 9 min