Arches ligt in het zuidoosten van de staat Utah. De belangrijkste kenmerken van dit National Park zijn stenen bogen (Arches), spitse voetstukken en meer verschillende sculpturen. De kleur van deze formaties verandert naar gelang de zon aan de hemel staat. De naam heeft het park te danken aan de het feit dat het de meeste natuurlijke rotsbogen ter wereld op zijn grondgebied heeft, het zijn er méér dan 2000! Door de voetpaden te volgen maakt de bezoeker op een indrukwekkende wijze kennis met dit fenomeen. Door het park loopt ook een verharde weg dus een groot deel van het park is goed te bereiken, echter om de bezienswaardigheden te kunnen zien zul je toch uit de auto moeten. Oorspronkelijk was dit gebied een uitgestrekte woestijn. Er vormden zich hier, door de wind, dikke zandlagen.

Arches - Matthijs Bettman - USA4ALL

Arches – Matthijs Bettman

Let op!

Vanaf begin april tot en met eind oktober zal Arches getimed toegangssysteem hanteren om het verkeer te helpen beheren en de bezoekerservaring te verbeteren. U heeft dus een ticket nodig om Arches te kunnen bezoeken! Uiteraard beschikt u ook over de nationale parkpas.

  • Voor alle laatste updates omtrent Arches national park bezoek dan deze link -> Plan your visit
  • Info over het toegangssysteem vindt u hier.

 

Zandlagen

Doordat er constant nieuwe zandlagen bijkwamen, kreeg het zand de kans te verharden. Door tektonische krachten werd het zandsteen omhoog gedrukt en geplooid. Hierdoor ontstonden grote scheuren in de bodem. Door erosie werd de bovenste laag van het zandsteen verwijderd met als gevolg dat de Entrada Sandstone (het rode zandsteen) bloot kwam te liggen waardoor de verwering kon beginnen. Hieraan hebben de Arches hun uiterlijke kenmerken te danken.

Door water wat in de scheurtjes en spleten in het zand terecht kwam vormden zich smalle canyons in dit gebied. De canyons zijn gescheiden door bruggen van hard materiaal. De uitholling van het zachte materiaal in de grond zorgde uiteindelijk voor sierlijke bogen. Dit gehele proces gaat nu nog steeds door met als gevolg dat uiteindelijk ook de bogen een keer zullen instorten.

Arches National Park

Het park heeft maar één ingang, in het zuiden van het park. Deze ingang ligt aan de UT-191, op 8 kilometer ten noorden van Moab. Door Arches Nationaal Park loopt één parkweg met een lengte van 29 kilometer, met daaraan twee korte zijwegen. Je mag met de eigen auto het park in. Wel zijn er in 2003 initiatieven genomen om een shuttlebus systeem op te gaan zetten, dus misschien is het over enige tijd niet meer toegestaan de eigen auto te gebruiken. De temperatuur kan soms binnen een kort tijdsbestek sterk wisselen. De meest aangename temperaturen komen voor in de lente en in de herfst. In de zomer is het vaak zo warm en droog, dat wandelingen daardoor behoorlijk inspannend worden. Gedurende de winter sneeuwt het maar nauwelijks, maar zelfs een klein beetje sneeuw of ijs kan er al voor zorgen dat trails en wegen onbegaanbaar worden.

Arches - Matthijs Bettman - USA4ALL

Accommodatie

Devils Garden Campground (52 plaatsen) ligt aan het einde van de parkweg, 29 kilometer voorbij de ingang. Er zijn tafels, grills en flush toilets aanwezig. Er is ook water beschikbaar, maar er zijn geen douches. Er kan niet worden gereserveerd. Van half maart tot eind oktober moet je je voordat je naar de camping gaat, laten registreren bij het Visitor Center. Meestal zijn alle plaatsen al bezet vanaf ongeveer 10.00 uur ’s ochtends. Gedurende de wintermaanden is registratie in het Visitor Center niet nodig. Er zijn ook twee plaatsen speciaal voor groepen. Juniper Basin Campsite is geschikt voor groepen van 11 tot 55 personen, en Canyon Wren Campsite voor groepen van 11 tot 35 personen. Reserveren is noodzakelijk (minstens twee weken van te voren). In Arches National Park zijn geen hotels aanwezig.

Visitor Center

Het Visitor Center ligt net voorbij de ingang, en is het gehele jaar geopend (behalve op 25 december). Gedurende de wintermaanden is het Visitor Center geopend van 08.00 uur tot 16.30 uur. Tijdens de overige seizoenen worden de openingstijden verlengd. Elk half uur wordt er een kort oriënterend programma over het park getoond. Verder is er een museum, een tentoonstelling, en zijn er boeken en kaarten te koop.

Arches - Matthijs Bettman - USA4ALL

 

Meer infoArches Nationaal Park – Utah – Bezoek Delicate Arch!

Leestijd: 4 min