Het Badlands National Park is het grootste grasland met gemengde prairie in de Verenigde Staten. Er zijn 60 verschillende soorten grassen die 410 andere individuele plantensoorten verstrengelen om een ​​complex ecosysteem te creëren dat leefgebied, voedselbronnen en watervoorziening biedt aan prairiedieren, insecten en vogels. Ooit besloeg dit grote delen naar Noord-Amerika, maar tegenwoordig is dit nog maar zo’n 2%. Het gebied heeft de naam te danken aan de eerste bewoners de Lakota Indianen, die het gebied ‘Mako Sica’ noemden. De eerste Franse pioniers die eeuwen later volgden gaven het een soortgelijke naam ‘mauvaises terres a traverser’ wat in beiden gevallen neerkomt op ‘bad lands’.

Badlands

Er zijn veel redenen waarom dit park een van de mooiste van de National Parken is. De uitgestrektheid van het prairiegrasland dat het echte Amerikaanse landschap symboliseert, is op zichzelf al een attractie, en vervolgens lijkt de aarde vanuit het niets wijd open te gaan om kleurrijke gebogen formaties te onthullen – spitsen, canyons, buttes – die zich uitstrekken zover het oog kan zien. De verweerde badlands zijn volgens velen net zo spectaculair als de Grand Canyon en absoluut de moeite waard te bezoeken!

Ontstaan Badlands

Het park lijkt een beetje op een vreemd land, in die zin dat het overblijfselen heeft van een oud verleden. De tientallen miljoenen jaren oude fossielen die continu worden blootgesteld aan de omstandigheden tot ze door de weersomstandigheden weer zichtbaar worden. De onderste lagen van het park zijn ongeveer 70 miljoen jaar oud. De meest ‘recente’ lagen dateren zo’n 25 miljoen jaar terug. De aparte vormen zijn vergelijkbaar met de Grand Canyon, ontstaan door watererosie. Het bijzondere is dat de Badlands ooit weer zullen verdwijnen. Doordat het erosieproces doorgaat, met de snelheid van 3-4 centimer per jaar, zullen de Badlands over zo’n 500.000 jaar weer zijn weggesleten.

Tussen donkere nachthemels, ingewikkelde landschappen, wilde dieren in de prairie en grootse formaties kunnen (amateur) fotografen zich uitleven. De Amerikaanse Indianen uit de Lakota Nation leren parkbezoekers over hun cultureel erfgoed in het zuidelijke Stronghold District van het park, dat ze samen beheren met de National Park Service, en verhalen van hun voorouders doorgeven die al 11.000 jaar in het gebied hebben gewoond . Het park zelf is overigens nog geen 40 jaar oud, maar in 1929 was het reeds tot national monument uitgeroepen. In 1978 is het her-ontworpen en benoemd tot National Park.

Badlands National Park

Geologie

Door de grote open vlakten worden telkens wanneer de snelle wind waait, verschillende tijdperken onthuld door de kleurenbanden die over rotswanden strepen. De grootste attractie in het park staat bekend als “The Wall”, een stuk van 100 KM van tientallen miljoenen jaren oude rotsformatie die fungeert als een barrière tussen de bovenste en onderste prairies. Dichtbij ‘The Wall’ komen is mogelijk in de noordelijke unit via verschillende trails (‘Door’- en ‘Window’trails) – welke een panoramisch uitzicht op de Badlands en de graslanden op de prairie die bovenop hen liggen. Deze zijn te vinden aan de Badlands Loop Road.

Badlands National Park

De Badlands hebben een van de meest geconcentreerde fossiele zoogdierenbedden ter wereld, waar goed bewaarde fosielen worden opgegraven door de natuurkrachten. Cedar Pass is een van de gebieden die naar verluidt de meest onthullende zijn voor fossielenzoekers in het park. De ‘Fossil Exhibit Trail’ is een van de loops dit zelf te ervaren als je wilt. (Let op: als je iets herkent, raak het dan niet aan, en neem het zeker niet mee. Laat het zien aan de park rangers voor verder onderzoek)

‘Wildlife’

Het lijkt soms uitgestorven in het Badlands landschap, maar overal is er leven. Wanneer je de uitgestrekte open ruimte betreedt zul je een wildernis van dieren en insecten in het wild voor je zien opengaan. Het grootste zoogdier in het park is de Amerikaanse bizon, het iconische symbool van de Amerikaanse natuur. Verschillende soorten hoefdieren waaronder de antilope, bighornschapen en berggeiten. Wat moeilijker te vinden, maar zeker aanwezig zijn coyotes die altijd rondtrekken op zoek naar een prooi. De prairiehond komt in grote aantallen voortdurend uit hun holen tevoorschijn en waarschuwen hun soortgenoten wanneer buitenstaanders komen. Vele vogelsoorten (totaal 211) waaronder de bald-eagle, havikken en slechtvalken. Langs ‘Sage Creek Rim Road’, zou er een grotere kans op een ontmoeting met wilde dieren zijn; dit gebied is de bighornsheeps en bizons in grote getallen aanwezig.

‘Scenic Driving Roads’

De wegen in en rond het Badlands National Park zijn goed begaanbaar! De Badlands Loop Road is de belangrijkste verkeersader in het park en biedt volop mogelijkheden om mooie foto’s te maken, terwijl ze toegang bieden tot bezoekerscentra, wandelgebieden en bijna 30 uitkijkpunten die uitkijken op de Badlands.

Leuke Landmarks

South Dakota is een van de Staten in Amerika die het ‘echte’ Amerika laten zien en benadrukken wanneer je op zoek bent naar het gevoel van het ‘Wilde Westen’. De meest populaire plaatsen en bezienswaardigheden in de staat, genaamd The Great 8 zijn: Deadwood (klein stadje), Crazy Horse Memorial, Jewel Cave National Monument, Custer State Park, Mount Rushmore National Memorial, de Missouri River National Recreational River, Wind Cave National Park, en natuurlijk het Badlands National Park. Ook in de buurt is de beroemdste winkel van het land – Wall Drug – waar men spelletjes, speelgoed, traktaties, geschiedenis en uiteraard Amerikaanse kitsch kunt kopen.

Leuk en bijzonder is ook het Minuteman Missile National Park. De Minuteman Missile National Historic Site zijn twee lanceer faciliteiten in originele staat. Totaal waren er 15 lanceersites en 150 missile silo’s onderdeel van deze lanceerinstallatie. Tijdens de Koude Oorlog is deze lanceerinstallatie aangelegd en wist een groot deel van de lokale bevolking niet van de nabijheid van nucleaire wapens.

 Badlands National Park – Het grootste grasland met gemengde prairie!

Leestijd: 5 min