Wall is een plaats in de Amerikaanse staat South Dakota, op de rand van het nationale park Badlands. Het inwonertal schommelt al jaren rond de 800 personen. De dichtstbijzijnde grote stad is Rapid City. Wall wordt gekenmerkt als een “Tourist trap” hoewel u er zeker eens geweest moet zijn als u in de buurt bent.

De Wall Drug Store, is een toeristische attractie gelegen in de stad Wall. Het is een winkelcentrum bestaande uit een drogisterij, een cadeauwinkel, restaurants en diverse andere winkels. In tegenstelling tot een traditioneel winkelcentrum, opereren alle winkels op Wall Drug onder een enkele entiteit in plaats van individuele winkels. De New York Times beschrijft Wall Drug als “een uitgestrekte toeristische attractie van internationale faam dat zo’n twee miljoen bezoekers per jaar naar een afgelegen dorp trekt”

Ver voordat je het stadje benaderd staan de reclame borden al langs de I-90. Omdat je hier al ver van te voren mee geconfronteerd wordt moet je deze “stad”wel bezoeken. The Wall Drugstore (hier is het allemaal om begonnen) is de bekendste winkel, met talloze souvenirs en gratis ijswater en stickers voor elke bezoeker. Populaire bumper stickers zijn “Where the heck is Wall Drug?”, “How many miles to Wall Drug?”, en “Where in the world is Wall Drug?”. Wall Drug besteedt een geschatte $400.000 aan billboards per jaar.

Wall Drug Sign

Geschiedenis

De drugstore maakte zijn eerste stap naar roem toen het werd gekocht door Ted Hustead in 1931. Hustead kwam uit Nebraska en was een apotheker die op zoek was naar een kleine stad met een katholieke kerk om zijn bedrijf op te richten. Hij kocht Wall Drug, gevestigd in een stad met slechts 231 inwoners. Hij noemde het letterlijk “the middle of nowhere ‘. Zijn doel was wel om hier een leven op de bouwen. Het liep echter niet zo voorspoedig met zijn bedrijf totdat zijn vrouw het idee kreeg om met gratis ijswater te adverteren, hopende op uitgedroogde reizigers die op weg naar het pas geopende Mount Rushmore 60 mijl (97 km) verderop in het westen. Wall Drug groeide uit tot een cowboy-thema winkelcentrum / warenhuis. Wall Drug bevat een westers kunst museum, een kapel gebaseerd op de New Melleray abdij in de buurt van Dubuque, Iowa, en een 80-voet (24 m) grootte Apatosaurus. Deze zie je al rechts staan aan de Interstate 90. De Apatosaurus werd ontworpen door Emmet Sulli die ook de dinosaurussen creëerde die je bij de pretparken van Dinosaur World ziet.

De marketing campagne van Wall Drug verdient een groot deel van zijn roem door zijn zelf-promotie. Billboards met reclame vind je over al Zuid-Dakota en de naastgelegen staten. Meer dan 1000 kilometer voor dat je Wall benaderd vind je al billboards. Bovendien verwijzen veel internationale wegwijzers naar Wall met de daarbij behorende afstand. Zo vind je deze in Parijs, Londen of bijvoorbeeld Kenya. Maar ook in Amsterdam is zo’n wegwijzer te zien. (vlakbij het Centraal Station) van daar is het slechts 4502 miles (7250 kilometer) naar Wall! In 1981 beweerde Wall Drug 20.000 kopjes water van Memorial Day tot Labor Day, weg te geven.

Amsterdam - Wall Drug.jpg

Vandaag de dag

Wall Drug deelt nog steeds gratis koffie en een donut uit aan honeymooners, veteranen, priesters, jagers, vrachtwagenchauffeurs en andere reizigers. Ted Hustead overleed in 1999. De volgende dag, werd hij direct herdacht door de gouverneur van South Dakota, die begon zijn jaarlijkse State of the State toespraak Hustead te herdenken als “een man die ontdekte dat gratis ijswater je kon veranderen in een fenomenaal succes in het midden van een onvruchtbaar gebied in “the middle of nowwhere. “Wall Drug werd gekenmerkt in Time magazine als een van de grootste toeristische attracties in het noorden. In zijn boek The Lost Continent uit 1989 schreef Bill Bryson: “Het is een vreselijke plaats, een van ‘s werelds slechtste “toerist traps” maar ik vond het geweldig en dat zal ik ook niet tegenspreken.”

 

Wall DrugWall – South Dakota – Wereldberoemd in Amsterdam!

Leestijd: 4 min