Op 11 september 2001 werden de Verenigde staten getroffen door een van de grootste terroristische aanslagen uit de geschiedenis. Bijna 3000 onschuldige mensen vonden daarbij de dood. Amerika stortte in diepe rouw. Ook de sporten, wat voor de Amerikanen de fundering van hun bestaan is, werd stil gelegd.

Alle competities werden stilgelegd en de playoffs worden naar achter verschoven. De eerste wedstrijd die weer in New York gespeeld werd was een honkbalwedstrijd. New York Mets-Atlanta Braves. Op 21 september 2001. Amper tien dagen na de aanslagen. Twee brandweermannen, een arts en een politieagent gooide namens alle ‘First responders’ de first pitch tijdens de wedstrijd. Zij deden dit als eerbetoon aan alle hulpdiensten die gelijk naar het World Trade Center zijn toe gereden om hun eigen leven op het spel te zetten om andere te redden.

Baseball

Mike Piazza

Tot aan de 8e inning stond New York met 1-2 achter tot in de tweede helft van de Inning. Mike Piazza kwam aan slag. Hij sloeg met één loper op de honken een homerun waardoor de Mets voorkwamen met 3-2 en die stand bleef zo. New York had weer iets te vieren. Op de wedstrijd kwamen heel veel mensen af. Daardoor ontstond er ook angst of het wel veilig was. Niemand wist of er nog meer aanslagen kwamen dus als er zoveel mensen op een locatie waren is dat dan veilig.

Op 4 november 2001 werd in New York een marathon gelopen. Onder het motto ‘United we Ran’ was deze marathon bedoeld als vorm om de wereld te laten zien dat de Amerikanen niet neer te slaan waren. De ruim 30000 lopers die op de marathon afkwamen werden door miljoenen mensen aangemoedigd. De lopers liepen door een stad waar de wonden nog vers waren en het drama dat zich iets meer dan een maand daarvoor afspeelde nog duidelijk zichtbaar was.

Dat weerhield de hardlopers er niet van om toch te gaan lopen. De marathon zou het boegbeeld worden van de opstanding tegen geweld en haat en hoe de Amerikanen verder gingen met het herstel van de aanslagen. 

FDNY en NYPD

Het brandweerkorps en politiekorps van New York speelden ook competities tegen elkaar. Er werden American Football, ijshockey, honkbal en basketbal wedstrijden gespeeld. Achter op de speciale tenues stond bij de FDNY rugnummer 343 en NYPD rugnummer 23. Daarboven stond, waar normaal gesproken de achternaam van de speler staat, ‘Honor & Remember’. De tenues werden gemaakt ter ere van de overleden brandweerlieden en politie agenten. Het rugnummer staat voor het aantal overleden medewerkers. Honor en Remember is bedoeld om de mensen eraan te herinneren dat we de overledenen moeten eren en herinneren.

Comeback Season - Foto’s van 9:11 memorial museum

Foto’s van 9/11 memorial museum.

 

9/11 memorial museum expositie

Het 9/11 memorial museum is al een aanrader als je in New York bent. Maar sinds 11 september van dit jaar is er een expositie bij gekomen. Deze expositie laat alles zien wat met het comeback season te maken had. Iconische momenten als de First pitch die toenmalige president George W. Bush in Yankee stadium, de homerun van Mike Piazza tijdens de eerste professionele sportwedstrijd in New York na de aanslagen en nog veel meer.

Het was echt een comeback season, eentje die de stad en het land bij elkaar heeft gebracht.

Liam TollComeback Season – Sport na 11 september 2001

Leestijd: 3 min