Het is de grootste stad van de Verenigde Staten en één van de grootste, belangrijkste, steden ter wereld, New York! De veel bezongen stad van de vele wolkenkrabbers, gele taxi’s, Lady Liberty, Times Square en Broadway. We hebben het natuurlijk over New York City, die 24/7 leeft en waar altijd wat te doen is. Vaak beschreven als dé financiële, culturele en media hoofdstad van de wereld. De geweldige aantrekkingskracht zorgt ervoor dat er tientallen miljoenen toeristen per jaar deze wereldstad bezoeken.

New York City ligt in de staat New York, in het noordoosten van de V.S. In de agglomeratie New York City wonen maar liefst 23,7 miljoen mensen. In de stad zelf hebben we het over ongeveer 8,5 miljoen inwoners, onderverdeeld in vijf boroughs: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx en Staten Island.

New York Sky Line

Korte geschiedenis

In 1626 werd Manhattan van de indianen gekocht door de Nederlander Peter Minuit. Manhattan zou toentertijd gekocht zijn met goederen ter waarde van 60 gulden. Peter Minuit noemde de nieuwe nederzetting: Nieuw-Amsterdam. Na de verovering van Nieuw-Amsterdam door de Engelsen, werd de nederzetting in 1664 hernoemd naar New York.  Aan het eind van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog moesten de Engelsen op hun beurt de stad weer af staan. Tussen 1785 en 1790 was New York City de hoofdstad van de V.S.

In de 19de eeuw werd New York City één van de belangrijkste havens ter wereld, waardoor de stad een enorme groei doormaakte. In 1898 werden Manhattan en de vier omringende gemeenten samengevoegd, waardoor de op één na grootste stad ter wereld ontstond. De stad ontwikkelde zich tot hét cultureel en economisch centrum van Amerika.

Na de Amerikaanse Burgeroorlog kwamen veel Europeanen naar Amerika voor een beter leven. Veel Europeanen kwamen via Ellis Island Amerika binnen. Tussen 1892 en 1954 kwamen alleen al via Ellis Island 12 miljoen immigranten het land binnen.

Na de Tweede Wereldoorlog had New York City haar ups-and-downs. In de jaren 70 was de stad bijna failliet. In de jaren 80 bereikte Wall Street haar hoogtepunt, maar werd snel gevolgd door de ergste krach sinds 1929.

De misdaadcijfers waren sky-high in de jaren 80 tot begin jaren 90. In 1990 werden 2245 moorden gepleegd, een negatief record. In 2017 werden “maar” 290 moorden gepleegd, een positief record. Vanaf midden jaren 90 nam de NYPD (New York Police Department) nieuwe strategieën aan, waardoor de misdaadcijfers bleven dalen tot op de dag van vandaag. Hierdoor is New York City onder de grote steden de veiligste stad van de V.S. geworden.

Het klimaat

New York City heeft een gematigd zeeklimaat. Toch komt het regelmatig voor dat de stad, door de invloed van verschillende stromingen, te maken krijgt met weerextremen. Zo kan het in de wintermaanden behoorlijk koud worden en kunnen er sneeuwstormen voorkomen. In de winter valt er gemiddeld 70 tot 100 centimeter sneeuw per jaar. Gedurende het jaar kan de temperatuur flink schommelen. Zomers kunnen heel warm zijn. 30 graden Celsius is hierbij geen uitzondering. Gemiddeld valt er 100 millimeter regen per maand.

Vervoer vanaf de vliegvelden naar Manhattan

In 8 tot 8,5 uur vlieg je naar The Big Apple. Je komt waarschijnlijk aan op John F. Kennedy international airport (JFK) of Newark Liberty international airport (EWR). Dit zijn de twee grootste vliegvelden van de stad New York. Daarbij heb je ook nog het kleinere La Guardia airport.

JFK

JFK is het drukste vliegveld van New York City en ligt op zo’n 30 km ten zuidoosten van Manhattan, in Queens. Met een taxi, bus, shuttle service, metro of trein kun je naar Manhattan reizen.

De taxi kost $52, maar kan oplopen tot $70+ (tol, spitstoeslag en fooi). De rit duurt buiten de spits ongeveer 50 minuten. De bus stopt op drie plaatsen in Manhattan: Port Authority Bus Terminal, Bryant Park en Grand Central Station. Een enkeltje kost $19 en een retour kost $36. De reistijd bedraagt ongeveer 90 minuten. De shuttle service is een service waarbij je met meerdere personen in een busje vervoert wordt. De reistijd kan hierdoor toenemen, omdat iedereen bij zijn/haar verblijfplaats afgezet moet worden. De metro is te bereiken middels een AirTrain, die je naar de metrostations Jamaica of Howard Beach brengt. De kosten om met een AirTrain te reizen zijn $5. Vanaf de metrostations Jamaica en Howard Beach reis je vervolgens met de metro voor ongeveer $8 in 60 minuten naar Manhattan (Penn station). Vanaf metrostation Jamaica kan je ook voor de trein kiezen. Deze is in 40 minuten in Manhatten (Penn station) en kost $10.

Newark Liberty international airport

Deze ligt tussen de steden Newark en Elizabeth in de staat New Jersey, zo’n 21 km ten zuidwesten van Manhattan. Met taxi, bus, shuttle service en trein kun je naar Manhattan reizen.

De taxi kosten kunnen oplopen tot $100. De reistijd kan zo’n 60 minuten in beslag nemen. De bus stopt op drie plaatsen in Manhattan: Port Authority Bus Terminal, Bryant Park en Grand Central Station. Een enkeltje kost $17 en een retour kost $29. De reistijd bedraagt ongeveer 60 minuten tot de eerste stop. De shuttle service is een service waarbij je met meerdere personen in een busje vervoert wordt. De reistijd kan hierdoor toenemen, omdat iedereen bij zijn/haar verblijfplaats afgezet moet worden. Via een AirTrain op het vliegveld kom je bij het treinstation. In ongeveer 45 minuten reis je per trein naar Manhattan (Penn station). De trein en AirTrain kosten ongeveer $13 samen.

Vervoer in New York City

Met 469 metrostations heeft New York City een gigantisch metronetwerk. De metro is een geweldig vervoermiddel, die je overal naartoe brengt. Mocht je hiervan gebruik willen maken is een Pay-Per-Ride MetroCard een uitkomst. De MetroCard kost $1 en moet worden opgewaard om de reizen te bekostigen. Er kunnen maximaal 4 personen per MetroCard reizen. Als je van plan bent om veel met de metro te reizen is de Unlimited Ride MetroCard een optie. Voor $33 kunt u 7 dagen met deze card reizen.

De bekende gele taxi’s zijn een ander uitstekend middel om je naar een andere bestemming te brengen. Om een taxi te kunnen gebruiken hoef je simpel naar één taxi te zwaaien en hij pikt je op. Let hierbij wel op dat de lamp op de taxi aan is. Dit geeft namelijk aan dat de taxi vrij is. Bedenk hierbij dat het gebruikelijk is om achterin de taxi plaats te nemen en niet op de passagiersstoel naast de bestuurder. Gebruikelijke fooi is +/- 15%.

In New York City rijden ook “Hop on Hop off” bussen. Deze rode bussen met de bekende open dak zitplaatsen rijden langs vele bezienswaardigheden. Bij USA4ALL kunt u tickets met korting bestellen!

 

Bezienswaardigheden

Er is zoveel te zien en doen dat je eigenlijk New York City niet even in een paar dagen hebt gezien. In een paar dagen zie je de toppunt van de ijsberg. Vaker terugkomen is hierbij het advies om deze stad goed te leren kennen. Veel mensen kiezen voor een weekend New York , Echter je kan je er wel een paar weken vermaken!

Ice Car New York

Central Park

In het wereldberoemde Central Park is altijd wat te beleven. Om even aan de drukke stad te ontsnappen, komt de New Yorker in dit grote 341 ha park tot rust. Bezienswaardigheden in het park zijn o.a. het Belvedere Castle, Central Park Zoo en Strawberry Fields.

Strawberry Fields is zichtbaar vanuit de Dakota Apartments, waar John Lennon het laatste deel van zijn leven woonde en waar hij is vermoord. Strawberry Fields is in 1985 geopend als gedenkplaats door zijn weduwe Yoko Ono.

central Park - New York

American Museum of Natural History

Dit is één van ‘s werelds grootste natuurwetenschappelijke musea ter wereld. Er zijn meer dan 30 miljoen opgezette dieren, dierenmodellen en andere artefacten. De dinosaurussen zijn het populairs.

Rockefeller Center

Een complex van 19 gebouwen, gebouwd in art deco-stijl. In de gebouwen vind je o.a. Radio City Music Hall, NBC, Nintendo World Store en een uitkijkpunt over de stad. Het uitkijkpunt, genaamd “Top of the Rock”, is gevestigd in het Comcast gebouw. Vanaf “Top of the Rock” heb je een prachtig uitzicht over Central Park en Midtown Manhattan. Sinds 1933 wordt elk jaar rond eind november/begin december een grote kerstboom, met daarnaast een ijsbaan, in het Rockefeller Center neergezet.

Times Square

Wie kent Times Square niet van de vele elektronische billboards?! Er zijn er wel meer dan 50! Een bruisende plaats voor theaterbezoekers en toeristen. Op Broadway, bij Times Square, zijn vele theaters te vinden. Op oudejaarsavond valt tegen klokslag middernacht een grote bal naar beneden. Elk jaar is dit een groot feest waar honderd duizenden mensen op afkomen.

Empire State Building

Van 1931 tot de bouw van de Twin Towers was dit het hoogste gebouw van de stad. Na de verwoesting van de Twin Towers door de verschrikkelijke aanslag in 2001 was het wederom het hoogste gebouw van de stad. Dit bleef zo totdat het gebouw One World Trade Center in 2012 deze titel weer overnam. Het Empire State Building is 381 meter hoog en is op dit moment het op twee na hoogste gebouw van New York City. Het Empire State Building is o.a. bekend van de film King Kong, waarbij de gorilla Kong het gebouw beklimd. Op de 86ste verdieping is een uitzichtpunt.

Chrysler Building

Het Chrysler building is een bekende wolkenkrabber uit 1930 en is maar liefst 319 meter hoog. Het is een gebouw dat meteen in het oog springt als je het ziet. De spits is van roestvrijstaal, in de vorm van het radiatorscherm van een auto, en is in art deco-stijl. Het trapsgewijze gebouw is verder versierd met gestileerde voorstellingen van gevleugelde radiatorkappen, wielen en auto’s. Ook zijn er waterspuwers in de vorm van decoratie, die de motorkap van de Chrysler Plymouth uit 1929 droeg.

Grand Central Terminal

Ook wel Grand Central Station genoemd, werd geopend in 1913. Het is het grootste treinstation ter wereld. Het heeft een prachtige, gigantische hal  In Grand Central Terminal zijn diverse winkels en restaurants gevestigd.

Brooklyn Bridge

Deze prachtige brug van 1825 meter lang werd gebouwd tussen 1869 en 1883. De brug verbindt Brooklyn met Manhattan. Je hebt een geweldig uitzicht op de skyline als je vanaf Brooklyn over de brug naar Manhattan loopt. Op de brug zit een stadszegel van Nederlands afkomst. Op deze stadszegel uit 1834 staat:“Eendraght Maakt Magt”.

New York Map

9/11 Memorial-Museum

Na de aanslag op de Twin Towers in 2001 werd er nagedacht over een herdenkingsmonument. Uiteindelijk werd 10 jaar later, op 11 september 2011, het 9/11 Memorial-Museum voor publiek geopend. Het monument bevindt zicht op de oorspronkelijke plaats van de Twin Towers. Rondom twee enorme waterbakken staan de namen van de slachtoffers in brons gegraveerd.

911 Memorial Museum

One World Trade Center

Naast de oude plaats van de Twin Towers, staat One World Trade Center. Eind 2014 werd One World Trade Center voltooid en werd daarmee het hoogste gebouw van het westelijk halfrond. One World Trade Center is 546 meter hoog. De zogenaamde architectonische hoogte bedraagt 541 meter, of ook wel 1776 voet. 1776 staat symbool voor het jaartal dat Amerika onafhankelijk werd. Het dak bevindt zich, net als bij de Twin Towers, op 417 meter hoogte. Er is een uitzichtpunt op de 100 t/m 102de verdieping.

Vrijheidsbeeld

Het vrijheidsbeeld, ook wel Lady Liberty genaamd, was een geschenk van de Fransen in de 19e eeuw. Op 28 oktober 1986 werd het 93 meter hoge beeld onthuld. De vlam van de toorts is bedekt met 24-karaats bladgoud.

Ellis Island

Tussen 1892 en 1954 deed Ellis Island dienst als immigratiedepot. Bijna 12 miljoen mensen zijn in die tijd het depot gepasseerd. In het museum kun je op computers in de immigratie-archieven speuren naar mogelijke voorouders, die Ellis Island hebben gepasseerd. Vanaf Battery Park gaat een veerboot naar Ellis Island. Vanaf deze veerboot heb je een mooi uitzicht op Lower Manhattan.

Wall Street

Het financiële hart van New York City en de wereld. De New York Stock Exchange is de grootste aandelenbeurs ter wereld, gevestigd in een gebouw aan Wall Street. Trinity Church is een kerk, gebouwd in 1846. Dit is de derde Trinity Church op die plaats. Door brand was de eerste Trinity Church verwoest en door sneeuwval werd de tweede Trinity Church verwoest.

St. Patrick’s Cathedral

Tussen 1858 en 1878 werd deze kathedraal gebouwd. De torens aan de voorzijde zijn meer dan 100 meter hoog. De kathedraal is 110 meter lang en 58 meter hoog.

Chinatown

Chinatown in New York City is met meer dan 300,000 inwoners de grootste Chinese wijk buiten China. Er zijn verschillende Chinese winkels en restaurants te vinden.

Little Italy

Vele Italiaanse immigranten kwamen vroeger naar Little Italy. Aan het begin van de twintigste eeuw was hier ook de Italiaanse maffia actief. Tegenwoordig zijn er verschillende Italiaanse winkels en restaurants te vinden.

New York City-Ams-Ave

Sports

New York City is niet alleen de stad van de theaters, winkels en restaurants. In de sporten is deze stad goed vertegenwoordigd. Het bekendste team van de stad is natuurlijk de New York Yankees. Dit honkbalteam is één van de beste franchises in de Noord-Amerikaanse sport met 27 titels. De Yankees spelen in het Yankee Stadium in the Bronx. Het andere honkbal team uit de stad is de New York Mets. De Mets spelen in het Citi Field stadion in Queens. De Mets hebben met 2 titels beduidend minder kampioenschappen binnengesleept dan hun grote broer in het noorden van de stad.

In de American Football competitie, de NFL, wordt New York City vertegenwoordigd door de New York Giants en de New York Jets. Beide spelen net over de grens in het MetLife Stadium in East Rutherford, New Jersey. De Giants hebben 4 Super Bowl titels binnengesleept. De Jets hebben maar één Super Bowl gewonnen.

In de Basketbal competitie, de NBA, wordt New York City wederom vertegenwoordigd door twee teams: De New York Knicks en de Brooklyn Nets. Ondanks de sterren die bij de Knicks hebben gespeeld, hebben zij voor het laatst een titel gewonnen in 1973. Dat was overigens de tweede en laatste titel in de NBA. De Nets hebben nooit een titel gewonnen.

In de ijshockey competitie, de NHL, spelen wederom twee teams uit New York City. Dit zijn de New York Rangers en de New York Islanders. De New York Rangers spelen net als de New York Knicks in het prachtige Madison Square Garden, in het hart van de stad. Beide teams wonnen de felbegeerde Stanley Cup 4 keer.New York City – The city that never sleeps!

Leestijd: 10 min