Donald Trump heeft zoals verwacht ook de tweede Republikeinse voorverkiezing gewonnen. In de staat New Hampshire bleek dat na het tellen van 90% van de stemmen dat de oud-president 54% van de stemmen krijgt. Zijn enige overgebleven tegenstander Nikki Haley haalde slechts 43% van de stemmen. Met de winst in de noordoostelijke zet Trump een grote stap om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Het is voor Haley een gevoelige nederlaag, omdat zij veel geld had uitgegeven aan campagnes en ook had ze haar zinnen gezet om in New Hampshire de overwinning te behalen. Ondanks haar nederlaag blijft ze strijdbaar en weigert ze het bijltje er bij neer te leggen.

Witte Huis






Alles is mogelijk

Niet alleen de Republikeinen hielden een voorverkiezing in de staat. De inwoners van de staat ‘waar alles mogelijk is,’ zoals vele deskundigen New Hampshire omschrijven, konden stemmen op welke Democraat zij als presidentskandidaat wilden. Hier zat nog wel een addertje onder het gras. De zittende president, Joe Biden, leed de afgelopen de afgelopen presidentsverkiezingen in dezelfde staat een nederlaag. Daarom wilde hij, om gezichtsverlies te voorkomen, de voorverkiezing in South Carolina houden. Er werd echter toch gekozen voor de noordoostelijke staat en Biden wilde daarom niet op het biljet komen te staan. Door een handig trucje door partijgenoten werd een leeg vakje op een stembiljet gezet, waar stemmers zelf een naam mochten invullen. Hierdoor wist de zittende president alsnog de meerderheid van de stemmen te halen.

Ron DeSantis

De aanloop naar de tweede voorverkiezing van de Republikeinse presidentskandidaat nam een rare wending. Ron DeSantis, oud-governeur van Florida, besloot zich terug te trekken als presidentskandidaat. Hij plaatste op X ( het voormalige Twitter) een verklaring: “Er is voor mij geen realistische route naar de winst, en het is duidelijk dat de meerderheid van de Republikeinen Donald Trump nog een termijn gunt.” Ook zegt hij in zijn verklaring dat hij de oud-president steunt. Als laatste plaatste hij een bericht die doet denken aan Winston Churchill: “Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts”. Dit wordt echt tegengesproken door de International Churchill Society die zegt zich niet te herkennen in de uitspraak.

Bedrieger

Enkele minuten nadat uit de exitpolls bleek dat Trump de winnaar is in New Hampshire klom hij op een podium een hield een overwinningstoespraak. In stad Manchester, niet te verwarren met dezelfde plaats in Engeland, haalde hij uit naar zijn enige overgebleven rivaal: “Wie was in vredesnaam die bedrieger die net het podium op kwam en de overwinning opeiste?”. Ook vindt hij het “krankzinnig” dat ze niet de handdoek in de ring gooit. De oud-president weet zich gesteund door de voormalige tegenkandidaten Ron DeSantis en Vivek Ramaswamy. Daarnaast is hij van mening dat de partij zich achter hem moet gaan scharen. Hierdoor kan Trump zijn tijd en geld beter gebruiken in de strijd tegen Joe Biden, dan campagne blijven voeren tegen de voormalige Ambassadeur van de Verenigde Naties.

Nikki Haley

Als Nikki Haley nog zogenoemde ‘momentum’ wilde laten keren dan had dat in New Hampshire gemoeten. Volgens velen was het een ‘must winstate’ voor haar. Dat komt doordat de staat vele gematigde onafhankelijke kiezers heeft die wel eens de doorslag had kunnen geven. Ondanks haar gevoelige nederlaag blijft ze door vechten en stelt dat Trump het moeilijker gaat krijgen in haar thuisstaat South Carolina. Daar worden volgende maand voorverkiezingen gehouden. Echter staat de oud-president daar ook ruim voor in de peilingen en deskundigen vragen zich hardop af of zij al dan niet gedwongen de handdoek in de ring zal gooien. Ook is maar zeer de vraag hoelang geldschieters haar zullen blijven steunen.

Trump verslaan

De huidige president, Joe Biden, bekeek alles rustig vanaf een afstandje. In een verklaring zegt hij dat de verwachting is dat Trump de presidentskandidaat namens de Republikeinen zal worden. De top van de Democratische partij heeft zich al achter Biden geschaard. In de webshop van Bidens campagne verschenen ook meteen T-shirts met de opdruk “Samen zullen we Trump verslaan. Nogmaals“. Volgens statistici is de kans ook zeer groot dat het deze tweestrijd zal worden. In de Amerikaanse geschiedenis is het nooit eerder voorgekomen dat een kandidaat die de eerste twee voorverkiezingen won, uiteindelijk niet als winnaar eindigde.






Yorick van Teeseling

Yorick van Teeseling

Politiek redacteur

"It is nice to see you again in our great country." Vrienden van ons heten ons hartelijk welkom in hun huis in Los Angeles, Californië. Na een vlucht van meer dan tien uur betreed ik samen met mijn ouders het optrekje in het altijd zonnige Los Angeles. Met een zwembad in de tuin mag ik mij een gelukkige jongen prijzen dat mijn vader een tijdje in Amerika heeft gestudeerd en gewerkt. Een derde bezoek aan het bekende adres van hem voelt altijd goed. Met mijn ouders en broertjes heb ik vele mooie tripjes gemaakt in en door het land. Ook het bezoek aan familieleden in Milwaukee, Wisconsin gebeurde geregeld. Een stad en omgeving die totaal anders is dan Los Angeles, maar zeker de moeite waard is. Net zoals bij de vrienden in Californië werd er geregeld een bbq georganiseerd, honkbalwedstrijden bezocht en gediscussieerd over het verschil tussen Europa en Amerika. Dat er een heel groot verschil zit tussen beide continenten bleek wel toen ik verslag van de verkiezingen in 2016. Lopend in New York keek ik mijn ogen uit en snapte er zelf vrij weinig. Tijdens mijn opleiding tot journalist heb ik ook een televisieuitzending gemaakt over de verkiezingen in 2020. Op deze website hoop ik jullie te voorzien van leuke verhalen en sprankelende beelden.


De verwachte tweestrijd; Biden – Trump beiden pakken winst in New Hampshire

Leestijd: 5 min