Vier jaar Donald Trump zijn voorbij, in januari 2021 moet hij de Oval Office in de West Wing van het Witte Huis verlaten ten faveure  van Joseph Robinette Biden Jr. (Joe Biden). Bruce Springsteen bracht in 2006 het album We Shall Overcome: The Seeger Sessions uit. “ We shall overcome, we shall overcome. We shall overcome someday. Darling, here in my heart, I do believe We shall overcome someday.” De gevolgen van vier jaar Trump zijn nog niet zomaar overwonnen, maar met het aanstellen van Joe Biden denken de democraten een stap in de goede richting te zetten.



Joe Biden

 

Een lange politieke historie

Biden draait al vele decennia mee in de Amerikaanse politiek. Zijn gedachtes om president te worden dateren al terug tot de jaren 80 van de vorige eeuw. In 1980 dacht Biden voor het eerst om deel te nemen aan de presidentsrace. Daarnaast heeft Biden tussen 1973 en 2009 in de senaat gezeten voor de staat Delaware.

In Biden’s memoires “Promises to Keep” schrijft hij op dat hij twijfels had om in 1980 mee te doen aan de race toen hij net dacht aan deelname. “I have no business making a run for president”, herinnert hij zijn gedachte. “I was thirty seven-years old…am I flying too close to the sun?”

Zijn adviseurs steunde hem in de gedachte om het wel te doen maar zijn adviseur John Martilla bracht hem zo ver het toch niet te doen. Als hij twee vragen kon beantwoorden dan pas zou hij deel moeten nemen aan de race. “The questions you have to ask are why you’re running for president and what will you do when you are president”, zei Martilla tegen Biden. “You shouldn’t run until you know the answer to those question.” Vier jaar later trok hij zich ook vroegtijdig terug.

In 1988 kwam de eerste echte presidential run van Joe Biden. De datum om aan te kondigen dat hij deel ging nemen kwam steeds dichterbij en hij sprak met zijn vrouw Jill erover om toch maar te stoppen. Maar die zei dat dat niet meer kon. “You have to do this now. You have too many people’s lives on hold,” zo staat in zijn memoires. Maar na drie maanden campagne voeren kwam er toch een einde aan de droom. Verhalen over het plegen van plagiaat deden hem de das om.

Het zou 16 jaar stil blijven in kamp Biden maar in 2004 begon het weer te kriebelen. John Kerry was de favoriete kandidaat voor de democraten. In augustus 2003 besloot Biden om Kerry toch maar niet uit te dagen. Kerry verloor de verkiezingen in 2004 maar Biden keek al weer vooruit naar 2008.

Maar die 2008 campagne liep vanaf dag één al fout. Op de dag dat hij aankondigde, in januari 2007, dat hij ging proberen het kandidaatschap voor de democraten te bemachtigen moest al gelijk een grote blunder recht gaan proberen te zetten. Hij beschreef toenmalig rivaal en latere president Barack Obama als de “First mainstream African-American who is articulate and bright and clean and a nice-looking guy.”

De campagne van Biden kan na deze blunder geen momentum meer creëren en na de Iowa caucus in 2008 besloot biden zich terug te trekken. Zeven maanden later werd hij Obama’s running mate.

De 2020 presidentsrace

De verkiezingen van 2020 mogen in ieder geval bijzonder genoemd worden. Een pandemie, een nominatie voor het supreme court, een kandidaat die ziek wordt door de pandemie: de lijst is lang. Naast Joe Biden waren er nog 27 democraten die zich kandidaat hebben gesteld. En ook Trump had drie uitdagers.

Beginnend in Iowa, doorgaand naar super Tuesday en uiteindelijk aangekomen bij Election day werd de lijst met kandidaten korter en korter. Dat Trump er bij de republikeinen uit zou komen als kandidaat stond vooraf al vast. Biden en Harris, dat was een minder zekere zaak.

Tijdens de voorverkiezingen overleed ook Ruth Bader Ginsburg, rechter in het hooggerechtshof. Daardoor wilde Trump, en de republikeinen, snel nog een nieuwe aanstellen voor de verkiezingen. Dat werd uiteindelijk Amy Coney Barrett waarmee het conservatieve blok in het hooggerechtshof een meerderheid van 6-3 kreeg.

06 januari 2021

Op 6 januari 2021 ging het mis in Washington D.C., nadat pro-Trump aanhangers het Capitool in D.C. hadden bestormd. Zij waren het (nog steeds) niet eens met de aanstelling van Joe Biden als president. De verkiezingsuitslag werd op 7 januari om 4 uur ‘s nachts EST alsnog bekrachtigd door het Congres, onder voorzitterschap van de voormalige vicepresident Mike Pence. Biden is daardoor op 20 januari 2021 geïnaugureerd als 46e president van de Verenigde Staten

Opvallend in de 2020 verkiezingen

  • Arizona werd veroverd door Joe Biden. Deze staat in de woestijn geldt al decennia als een Republikeins bolwerk. Sinds 1952 heeft een Democratische presidentskandidaat slechts één keer Arizona gewonnen. (Bill Clinton in 1996)
  • Biden wist ook Georgia tot zich te winnen. Ook voor deze staat geldt dat deze over het algemeen “zo goed als zeker’ naar de republikeinen gaat.
  • De opkomst bij deze verkiezingen is decennia nog nooit zo groot geweest. Volgens de Universiteit van Florida, die de opkomst bijhoudt, heeft 66,9 procent van de kiesgerechtigden gestemd.
  • Het duurde meerdere dagen om de uitslag bekend te maken. Vanwege het Corona Virus konden mensen in verschillende staten per post stemmen. Deze stemmen werden met vertraging geteld en waren voornamelijk voor de democraten.
  • Joe Biden kreeg een recordaantal “overal” stemmen, de zogenaamde populair votes. Nooit kreeg een Amerikaanse presidentskandidaat zoveel stemmen als Joe Biden. Er is ruim 74 miljoen keer is gestemd op de Democraat. Dat is meer dan het vorige record van Barack Obama in 2008 (69,5 miljoen stemmen).
  • De tegenstander en rivaal van Joe Biden, Donald Trump toont  zich ten tijde van dit schrijven een slechte verliezer en claimt ongefundeerde fraude in de verkiezingen. Trump was ook niet aanwezig op de inauguratie van Joe Biden. 

 

 

 





Joe Biden – de 46e commander in chief

Leestijd: 5 min