De vakantie in Amerika is elke keer weer een verademing. Door de ruimte en de sfeer is het voor de toerist een genot om er te verblijven. De normale toeristische attracties zijn al een bijzonderheid maar wij genieten eigenlijk meer van de kleine maar toch bijzondere plekjes die er overal op deze aarde zijn. Plekjes die eigenlijk niets voorstellen maar waarvan je later kunt zeggen dat je het gezien hebt en er geweest bent.

Buddy Holly

Aangezien ik een muziek liefhebber ben zijn er plekjes zat om te bezoeken. Veel van de overleden Amerikaanse artiesten leven op diverse plaatsen in Amerika nog steeds voort. Een bezoek aan het graf van je idool is voor de echte fan dan ook een must, ook al is een mooi graf eigenlijk ook maar een graf. Graag zou ik een bezoek willen brengen aan het graf van mijn grootte idool Buddy Holly, maar om tijdens onze vakantie honderden kilometers om te rijden naar een plaats waar verder niets bijzonders te doen valt is iets teveel van het goede. Maar daarom niet getreurd.

Idool

Het graf van een van mijn ander idolen is voorzien van meer spektakel. Alleen de naam van het landgoed waarop hij woonde alleen al. Paul Simon song er over “Graceland Graceland Memphis Tennesee I”am going to Graceland“. Voor mij is Graceland geen bedevaartsoord daar ben ik te nuchter voor. Het bezoek aan Graceland was voor mij dan ook hetzelfde al het brengen van een bezoek aan Disneyland. Alles is er van begin tot einde strak georganiseerd en er mogen beslist geen foto’s met flitslicht worden gemaakt.

Om even de volgorde van de organisatie te schetsen: Nadat je het toegangsbewijs aangeschaft, word het wachten op de bus die je naar Graceland gaat brengen. Als het zover is krijg je een iPad met koptelefoon mee en stap je in de bus die de weg over steekt, de oprijlaan van Graceland op. Deze zet voor de deur van het beroemde huis af. Je schuifelt een beetje door de begane grond van het huis, luistert naar de Ipad,  die je dan het een en ander vertelt over het in de etalage staande attribuut.

Graf

Bij de uitgang vind je dan eindelijk waar je voor gekomen bent, het graf van Elvis Presley. Langzaam schuifel je dan naar het met bloemen bedekte graf van de King. Hier en daar wordt een traantje weggepinkt en er zijn er mensen die wel erg lang in gedachten verzonken voor het graf staan. Ondanks dat ik erg graag naar zijn muziek luister is het bezoek aan het graf voor mij een eenmalige zaak. We zijn er geweest, hebben het gezien en kunnen er over vertellen.

Yankeetown

Bij terugkomst in het Visitor Center word er dan nog de gebruikelijke foto van je gemaakt. Ook ik sta op de foto voor wat op de poort van Graceland lijkt, maar in werkelijkheid een achtergrond is die suggereert dat je voor de poort van Graceland staat. Nee op Graceland zien ze mij niet meer.

Wel zullen ze mij nog wel eens in Yankeetown zien. Yankeetown is een klein stadje het licht 160KM van Orlando even boven Crystal River aan de Golf van Mexico. Niet dat er veel te zien is, maar toch. Als ik er in de buurt ben ga ik er even langs. Bij het binnenrijden van het stadje, wordt de reden van mijn verblijf hier en daar al met borden aangegeven.

Follow That Dream

Dit is namelijk de plek waar Elvis ooit de film “Follow That Dream” opnam. Het kleine strandje stelt niets voor en in wezen is het nog minder dan Graceland. Als ik de klapstoeltjes uit de auto pak en op het kleine strandje, dat uitkijkt over de Golf van Mexico, zit denk ik toch meer aan de King dan wanneer ik door zijn landhuis schuifel.

Ik sluit mijn ogen en hoor de stem van de King in mijn hoofd en ik neurie zacht mee. “Well, you gotta follow that dream wherever that dream may lead. You gotta follow that dream to find the love you need  It’s now or never, Come hold me tight“. Als na enige tijd zijn gezang verstomd, gaan de zetels weer in de kofferbak en verlaat ik de filmset. Bij het wegrijden kijk ik nog even achterom. Het strandje ligt er verlaten bij maar helaas, ik moet weer verder met het volgen van mijn eigen droom. “Follow that dream“,  op naar de volgende belevenis. Ik weet het nu zeker:  “Elvis is still Alive”.

Follow that dream - Elvis is still Alive!

Follow that dream – Elvis is still Alive!
Harm de Weert

Harm de Weert

Redacteur / Verhalenverteller

Zijn vakanties, samen met zijn gezin, bestonden vooral uit het bezoeken van grote delen van Europa en Noord Afrika. Harm wilde wel eens wat anders. De keuze is uiteindelijk gevallen op Noord Amerika. Na een eerste rondreis, door het reisbureau georganiseerd, hebben er meerdere zelf geregelde trips naar Amerika plaatsgevonden. De laatste jaren heeft de staat Florida de voorkeur. Als er door Harm over vakanties word gesproken, is Amerika vaak het onderwerp.Follow that dream – Elvis is still Alive!

Leestijd: 4 min
%d bloggers liken dit: