Graceland is het landgoed van Elvis Presley in Memphis, Tennessee waar hij van 1957 (Elvis, 22 jaar) tot aan zijn dood in 1977 woonde. Aanvankelijk was het de bedoeling om enkel intrek te nemen met zijn ouders in het huis op het landgoed. Later hielden ook veel vrienden een slaapkamer bezet. Zijn vader (Vernon) verhuisde in de jaren zeventig naar een aangrenzend huis met zijn nieuwe vrouw Dee.

Graceland

Na het Witte Huis in Washington D.C. is deze woning het meest bezochte woonhuis van de Verenigde Staten. In 1991 werd Graceland toegevoegd in het register van het National register of Historic Places. Op 27 maart 2006 werd het bovendien een National Historic Landmark. Graceland is vernoemd naar Grace Toof, dochter van de oprichter van SC Toof & Co, een commerciële drukkerij in Memphis. Het was Grace Toofs nichtje, Ruth Moore, die in 1939 samen met haar echtgenoot dr. Thomas Moore een Amerikaanse herenhuis bouwde in een “koloniale” stijl. De woning bestaat uit drieëntwintig kamers, waaronder acht slaapkamers en badkamers. De badkamer waar het ontzielde lichaam van Elvis werd gevonden is pal boven de entree.

Elvis heeft na de aankoop van het landgoed aardig in de buidel getast. Er kwam een muur om het terrein, een zwembad, een tennisbaan en de beroemde “Jungle Room”, die beschikt over een overdekte waterval. De “Jungleroom” werd in februari en oktober 1976 omgebouwd tot een opnamestudio, waar Elvis bijna alle nummers opnam van zijn laatste twee albums: van Elvis Presley Boulevard Memphis Tennessee en Moody Blue.

Elvis liet Meditatie Garden bouwen om een plek te creëren waar hij rust kon hebben. Na zijn overlijden werd Elvis in de Meditatie Garden begraven net als zijn ouders Gladys en Vernon, en zijn grootmoeder. Het is bij het graf van Elvis verboden te spreken.

Graceland

Het landhuis werd officieel geopend voor het publiek op 7 juni 1982. Op Graceland kunnen de bezoekers alleen de begane grond bezichtigen. De bovenverdieping niet is opengesteld voor publiek. De slaapkamer en de badkamer van Elvis zien er nog precies zou uit, als ten tijde van zijn overlijden. Ondergoed, kousen, pyjama’s, truien en andere dingen liggen nog steeds in de lades van de kasten. In de badkamer hangen nog steeds handdoeken die Elvis gebruikt heeft.

Het complex heeft een grootte van 1630,6 m2. Het bestaat uit een hotel (Heartbreak Hotel), het Graceland winkelcentrum, Graceland Plaza met winkels, een bioscoop, diverse tentoonstellingen en een Elvis’ Automuseum.

Graceland ligt op tien minuten rijden vanaf het centrum van Memphis. Het trekt jaarlijks 700.000 bezoekers. Vanaf het bezoekerscentrum wordt u per bus langs de oprijlaan naar het huis gebracht voor een bezichtinging van de voorkamers, de Jungle Room, Memorial (Meditation) Gardens waar Elvis ligt begraven. Aan de overkant van de straat kunt u een verzameling auto’s bezichtigen. Bovendien is Elvis’ privévliegtuig, de Lisa Marie, er te bewonderen.

In de talloze (niet-officiele) winkels langs de Elvis Presley Boulevard kunt u allerlei souvenirs kopen. Van nagelknippers tot badlakens.

3734 Elvis Presley Blvd.
Open Ma- Za 0900 – 1700, Zo 1000 – 1600

Gesloten 25-12, 01-01, en Thanksgiving.

Wist u dat

  • In Orlando, Florida staat een exacte replica van Graceland. Het is een prive woning.
  • In 2009 is er ook in Breda in Nederland een replica te zien.
  • De film 3000 miles to Graceland gaat over een groep criminelen (Als Elvis verklede imitators) die van plan is een casino te beroven tijdens een internationale Elvis week.
  • In de film Lilo en Stitch, bezoeken Lilo, Stitch, Nani en David Graceland.
  • In de documentaire Rattle and Hum uit 1988, brengt U2 een bezoek aan Graceland.
  • In de komedie This is Spinal Tap David uit 1984 bezoeken Michael McKean, Christopher Guest en Harry Shearer Graceland.
  • Paul Simon won met zijn album Graceland. de Grammy Award voor Record of the Year.
  • Op 12 januari 2023, een dag nadat ze aanwezig was geweest bij de Golden Globe Awards, werd  Lisa Marie Presley (Elvis zijn dochter) met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles nadat ze thuis in Calabasas een hartstilstand had gekregen. Daar overleed ze op 54-jarige leeftijd. Lisa Marie zal worden bijgezet bij het graf van haar vader op Graceland.

 

Bezoek de website: http://www.graceland.com

 Graceland – Is Elvis still Alive?

Leestijd: 4 min