Hoewel de Verenigde Staten uitermate geschikt zijn om zelf uw reis te plannen en uit te voeren, is het natuurlijk ook mogelijk om deel te nemen aan een georganiseerde groepsreis. Het voordeel van een georganiseerde groepsreis is dat veel zaken reeds voor u geregeld zijn en dat u naar alle hoogtepunten geleid wordt. Dit is echter ook wel weer een nadeel want zijn de hoogtepunten zoals de touroperator ze benoemt wel uw hoogtepunten?

Daarnaast is het grote nadeel van een georganiseerde groepsreis dat er vaak sprake is van een zeer strak reisschema, en dat u niet altijd de gelegenheid heeft om tijd te besteden aan die zaken die u graag zou willen zien en/of doen. Aan de andere kant kunnen wij ons voorstellen, dat als u de eerste keer naar de Verenigde Staten gaat en verder geen ervaring heeft met rondreizen, u kiest voor een georganiseerde reis.

Georganiseerde groepsreis

Mogelijkheden

Indien u gekozen heeft om georganiseerd op reis te gaan, moet u nog kiezen hoe dit wilt doen. Er zijn namelijk diverse mogelijkheden. Zo zijn er de zogenaamde individuele georganiseerde rondreizen, maar ook de groepsreizen. Uiteraard kunnen wij voor u niet uw keuze maken en weten wat het beste bij u past, maar wij kunnen u wel een beetje helpen door u een idee te geven van de mogelijkheden en wat zij inhouden.

Individuele georganiseerde rondreizen

Als we het hebben over de individuele georganiseerde rondreizen moet u denken aan een reis waarbij u een reis koopt waarbij u zelf een auto of een camper bestuurt maar waarbij u een route op krijgt van de touroperator die u moet volgen. Er zijn hier twee mogelijkheden. De ene mogelijkheid is dat de touroperator u vouchers geeft die u het recht geven om bij bepaalde hotelketens te overnachten; u dient dan echter vaak wel nog contact op te nemen met het hotel waar u wenst te slapen om te informeren of zij ruimte hebben voor de nacht dat u daar denkt te gaan overnachten.

De andere mogelijkheid is dat al uw hotelovernachtingen (of een groot deel hiervan) geheel door de touroperator vastgelegd worden. Dit heeft wel als nadeel dat u dus moeilijk kunt afwijken van de aan u verstrekte route en dat u zich ook aan het reisschema dient te houden. Dit houdt dus in dat als in het schema staat dat het bezoek aan de Grand Canyon b.v. maar 1 dag duurt u niet in staat bent om dit zelf aan te passen naar 2 nachten. Immers u moet op tijd gaan rijden om op tijd bij uw volgende hotel te zijn.

Groepsreizen

Dan hebben we ook nog de groepsreizen. Deze zijn uiteraard uitermate geschikt voor hen die alleen zijn, maar niet alleen willen reizen. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden. Ten eerste zijn er touroperators die u een rondreis per auto aanbieden, echter u reist wel in een groep. Dat wil zeggen overdag reist u alleen met uw eigen auto, maar ‘s avonds komt u met de groep wel weer bij elkaar. U kunt dan ook bijvoorbeeld afspraken maken om gezamenlijk ergens naar toe te gaan. Er zijn ook klassieke rondreizen met de bus. Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden. De meeste busreizen die aangeboden worden bestaan uit een internationaal reisgezelschap.

Er zijn diverse touroperators die dergelijke reizen aanbieden. Zij reizen met een grote touringcar en met een internationale groep door de Verenigde Staten. Zij richten zich overigens over het algemeen op het wat jongere publiek. Informeer vooraf wel wat voor soort reis het wordt en wat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers is, daar veel rondreizen op deze wijze gemaakt worden door een gemiddeld wat ouder publiek. Over het algemeen zal men bij dergelijke reizen overnachten in hotels.

Kampeerreizen

Naast deze vorm van groepsreizen is er nog een andere n.l. de rondreizen die met een kleiner, internationaal, reisgezelschap rondreizen en over het algemeen kampeerreizen aanbieden. Er zijn verschillende reisorganisaties die dergelijke reizen aanbieden. Je reist dan met een mini van met maximaal 12 personen rond, waarbij elke nacht kamp gemaakt zal moeten worden. Dit zal de ene keer op een luxe camping zijn, maar kan ook op een camping in een natuurpark zijn, zonder enige vorm van luxe. Dit soort reizen is met name in trek bij jongeren, daar dit relatief goedkoop is. Vaak is er bij deze reizen het toegangsgeld voor een aantal hoogtepunten opgenomen, en daarnaast zal er zelf gekookt worden. De benodigdheden voor deze maaltijd(en) zullen betaald worden uit een zogenaamde foodkit. Dit is een gezamenlijke pot waarbij alle deelnemers een bepaald bedrag storten om de dagelijkse boodschappen te doen.

Het leuke van deze laatste vorm van rondreizen is dat je leuke contacten opdoet en dat het vaak erg gezellig is. Dit komt mede doordat het een kleine groep is, en doordat je goed met elkaar moet samenwerken om het kamp elke dag weer op te bouwen en elke nacht een slaapplaats te hebben. Alhoewel deze reizen vaak een vaste route hebben staat de dagindeling allerminst vast. Meestal wordt er elke avond even een korte briefing gehouden over wat de volgende dag de route is, en wat de verschillende mogelijkheden zijn. In gezamenlijk overleg wordt dan het programma voor de volgende dag samengesteld. Al hoewel dit soort reizen door diverse maatschappijen aangeboden wordt zijn de grootste twee Suntrek en Trek America. Bij Trek America overigens gelden er leeftijdslimieten bij Suntrek niet. Tevens biedt Suntrek naast kampeerreizen op dezelfde wijze ook hoteltochten aan.

In ieder geval geldt dat u ongeacht uw keuze u er van moet vergewissen dat u ook daadwerkelijk kiest wat u wenst. U zult niet de eerste zijn die een reis boekt en vervolgens er pas in de Verenigde Staten er achterkomt dat u gaat kamperen.Georganiseerde groepsreis – alleen is ook maar alleen!

Leestijd: 5 min