De Grand Canyon is een van de meest bekende natuurparken ter wereld. De Grand Canyon maakt deel uit van het Colorado Plateau, een omhoog gedrukt deel van de aardkorst. Het ravijn is vooral gevormd door watererosie, waarbij de Colorado River de voornaamste factor is geweest. Vooral gedurende het voorjaar, wanneer veel smeltwater wordt aangevoerd, heeft de Colorado River een enorme kracht. Op sommige plaatsen is ze 70 meter diep en 90 meter breed.

De verschillende rotslagen in de canyon reageren allemaal anders op de eroderende krachten, waardoor vele verschillende vormen zijn ontstaan. De levendige kleuren, die vooral erg mooi zijn tijdens zonsopgang en zonsondergang, zijn het gevolg van de aanwezigheid van mineralen.Veel lagen hebben subtiele rode, gele en groene tinten. Het nationaal park omvat de hele loop van de Colorado River door de Grand Canyon en het aangrenzende heuvelland. Dit vanaf de zuidgrens van de Glen Canyon National Recreation Area tot aan de oostgrens van Lake Mead National Recreation Area.

Amazing Grand Canyon van Ilya Korzelius

Foto: Ilya Korzelius

Ligging

Het Nationale Park ligt in het noordwesten van de staat Arizona.  De Canyon is 446 km lang, 6,4 tot 29 km breed en 1857 meter diep. Grand Canyon National Park heeft drie toegangen. Vanuit het zuiden en vanuit het oosten is de (het hele jaar door) South Rim bereiken. De North Entrance geeft toegang tot de North Rim.

Afstanden naar Grand Canyon National Park

       South Rim
– Flagstaff
79 mijl
127 km  -1.40 uur
– Phoenix
226 mijl
364 km – 4.00 uur
– Las Vegas
278 mijl
447 km – 5.10 uur
– Kayenta
155 mijl
249 km – 3.10 uur
– Page
138 mijl
222 km – 2.50 uur
– Kanab
212 mijl
341 km – 4.20 uur
– Grand Canyon North Rim
196 mijl
315 km – 4.50 uur
North Rim
– Kanab
64 mijl
103 km – 2.00 uur
– Page
106 mijl
170 km – 3.00 uur
– Zion National Park
106 mijl
170 km – 3.00 uur
– Bryce Canyon National Park
142 mijl
229 km – 3.45 uur
– Las Vegas
248 mijl
399 km – 5.40 uur
– Grand Canyon South Rim
196 mijl
315 km – 4.50 uur

Klimaat

Er kunnen grote verschillen optreden in de temperaturen aan de South Rim, de North Rim, en beneden in de canyon. In de zomer zijn de temperaturen aan de South Rim meestal erg aangenaam, maar beneden in de canyon kan het extreem warm worden. Omdat de North Rim hoger ligt, is het daar koeler dan aan de South Rim.

Bezienswaardigheden

De drukbezochte South Rim bestaat uit drie delen, namelijk Grand Canyon Village (centraal), Hermits Rest Route (in het oosten) en Desert View Drive (in het westen). Bij de North Rim vindt je Bright Angel Point, Point Imperial, Cape Royal en Trails Inner Canyon.  Via verschillende paden is het mogelijk om in de Grand Canyon af te dalen, te voet of per muilezel.

Accomodaties & Voorzieningen

Binnen het Nationaal Park zijn verschillende campings en hotels beschikbaar. Wil je in het park verblijven, dan is het aan te raden om ongeveer zes maanden van te voren te reserveren. Tevens zijn er information centers en winkels te vinden.

Riviertochten

Deze tochten zijn vaak zeer lang van te voren volgeboekt. Een riviertocht begint vaak bij Lee’s Ferry (10 kilometer ten noorden van Marble Canyon, in het uiterste noordoosten van het park). De lengte van deze tochten varieert van drie dagen tot drie weken. Op de site Grand Canyon River Running is veel informatie te vinden, en ook links naar de maatschappijen die deze tochten organiseren.

Historische stoomtrein

Vanuit het stadje Williams (aan de I-40) rijdt dagelijks een historische stoomtrein tot aan de South Rim van de Canyon. De trein vertrekt ’s ochtend uit Williams, en arriveert vroeg in de middag in Grand Canyon Village. De terugreis begint om 15.30 uur. Onderweg wordt gezorgd voor entertainment in de vorm van een ‘treinoverval’ ed. De eerste trip via de Grand Canyon Railway werd gemaakt op 17 september 1901.

Shuttlebussen

Hermits Rest Route (rood)
Deze route is 13 kilometer lang (enkel), en gaat van het westen van Grand Canyon Village naar het westelijk gelegen Hermits Rest. De totale rit (heen en terug) duurt 90 minuten (als je nergens uitstapt).

Op de heenweg stopt de bus op acht verschillende uitkijkpunten, op de terugweg stopt de bus alleen bij Mohave Point en bij Hopi Point. De bus rijdt van 1 maart tot 30 november.

Village Route (blauw)
Deze bus rijdt tussen Canyon View Information Plaza, Yavapai Point, hotels, restaurants, campings, parkeerplaatsen en andere faciliteiten in Grand Canyon Village. De totale rit duurt 60 minuten. De bus rijdt het hele jaar.

Kaibab Trail Route (groen)
Deze bus rijdt tussen Canyon View Information Plaza, South Kaibab Trailhead en Yaki Point. Dit is de kortste busroute (20 minuten). De bus rijdt het hele jaar.

Behalve de hierboven beschreven shuttlebusroutes, is er ook nog een Rim-to-Rim bus, die dagelijks het vervoer tussen de South Rim en de North Rim verzorgt (van mei tot november). Ook is er een bus voor vroege wandelaars, de Hikers Shuttle. Deze bus pikt je in de vroege ochtend op bij Bright Angel Lodge of bij het Backcountry Information Center (of de Maswik Lodge), en brengt je naar de South Kaibab Trailhead.

Vliegtuig / helikoptervlucht

Er worden veel rondvluchten boven de Grand Canyon georganiseerd, zowel met kleine vliegtuigen als met helicopters. Net ten zuiden van Tusayan ligt Grand Canyon Airport, van waar de volgende maatschappijen vluchten verzorgen:

 

Ook vanuit andere plaatsen in de staten Arizona, Utah, Nevada, New Mexico en Californië, worden rondvluchten boven de Grand Canyon aangeboden.

Muilezel

Een trip van de South Rim naar de Colorado River en weer terug duurt twee dagen. Je logeert in de Phantom Ranch. Je kan ook een tocht van één dag boeken, je gaat dan tot aan Plateau Point aan de Bright Angel Trail. Je kan 23 maanden (!) van te voren boeken en de meeste tochten zijn al snel volgeboekt. Ook aan de North Rim worden muilezeltochten aangeboden, maar die gaan niet tot aan de Colorado River. Er zijn tochten van één uur (alleen langs de rim) of van een halve dag (langs de rim of naar beneden). Tochten van een hele dag gaan de canyon in, er is dan een lunch inbegrepen.

Tips

De Grand Canyon is het mooist tijdens zonsopgang en zonsondergang. De tijden daarvan staan vermeld in The Guide, het blad dat je krijgt als je het park binnenkomt. Het is meestal erg druk op de meest populaire plaatsen, veel mensen zijn al een uur van te voren aanwezig.

Aan de South Rim kan je gratis gebruik maken van de shuttlebussen in het park. Er zijn drie verschillende routes, die met kleuren worden aangegeven. De bussen rijden, zeker tijdens de drukste tijden, zeer frequent. Er is ook een Hikers Shuttlebus.

Net buiten het Grand Canyon Nationaal Park ligt het Havasupai Indian Reservation. In het hart van dit reservaat ligt een erg mooi zijravijn van de Grand Canyon, Havasu Canyon genaamd. Hier leeft al eeuwenlang een kleine groep Indianen, voor wie toerisme een belangrijke inkomstenbron is.Grand Canyon Nationaal Park – Arizona

Leestijd: 5 min