Glacier National Park ligt in het noordwesten van de staat Montana in de USA. Het grenst aan het Canadese Waterton Lakes National Park, dat in het zuidwesten van de staat Alberta ligt. Samen vormen deze twee parken het Waterton-Glacier International Peace Park. In dit artikel bespreken wij de Glacier National Park Trials.

Meer info over Glacier National Park

Glacier Trails

Foto: Antwan Janssen

Glacier National Park Trails

McDonald Creek Trail

Dit is een geasfalteerd pad dat ook door fietsers mag worden gebruikt. McDonald Creek is de voornaamste watertoevoer naar Lake McDonald. Het bevat smeltwater van de sneeuw; het water is dan ook ijskoud en kristalhelder. Tijdens de lente groeit het beekje uit tot een wilde bergstroom.

 • Lengte: 2 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 9 meter
 • Beginpunt: 45 meter ten zuiden van het Apgar Visitor Center

 

Howe Lake Trail

 • Lengte: 6,5 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 73 meter
 • Beginpunt: 5 mijl voorbij Fish Creek Campground aan de onverharde Inside North Fork Road
 • Het wandelpad slingert naar het moerassige Howe Lake.

 

Huckleberry Nature Trail

Dit is een eenvoudige trail aan de voet van Huckleberry Mountain. En deze omgeving kan je goed zien hoe de natuur zich herstelt van bosbranden.

 • Lengte: 1,5 kilometer (loop)
 • Beginpunt: aan het einde van de 11 mijl lange Camas Road, aan de westzijde van het park.

 

De Going-to-the-Sun Road loopt langs de oostelijke oever van Lake McDonald naar het noorden; er zijn veel mogelijkheden om onderweg te stoppen, zodat je foto’s kan maken van het meer en de bergen op de achtergrond. Onderweg kom je de naast het meer gelegen Lake McDonald Lodge tegen.

Fish Lake Trail

Je loopt over een heuvelrug naar het rustige Fish Lake, waar soms ijsduikers worden gesignaleerd.

 • Lengte: 9,7 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 300 meter
 • Beginpunt: Sperry Trailhead tegenover Lake McDonald Lodge

 

 John’s Lake Loop Trail

Dit is een schaduwrijke wandeling rondom het kleine, ondiepe John’s Lake, dat ten oosten van de weg ligt. Aan de noordzijde van het meer begint de onverharde North Lake McDonald Road.

 • Lengte: 4,8 kilometer (loop)
 • Hoogteverschil: 50 meter
 • Beginpunt: aan de Going-to-the-Sun Road, ten noorden van Lake McDonald Lodge

 

McDonald Falls Trail

Je loopt over een houten voetpad, dat wordt omringd door een weelderige vegetatie. McDonald Falls is een 18 meter brede en ruim 7 meter hoge stroomversnelling.Rondom Lake McDonald liggen veel wandelpaden, we hebben hier alleen de trails vermeld die korter zijn dan 10 kilometer

 • Lengte: heel kort
 • Hoogteverschil: weinig
 • Beginpunt: ten noorden van Lake McDonald, aan de North Lake McDonald Road

 

Van Lake McDonald tot The Loop

Ten noorden van Lake McDonald volgt de Going-to-the-Sun Road de oever van McDonald Creek. De eerste twee mijlen lopen door een moerassig gebied, waar veel kleine dieren leven zoals bevers, kikkers en eenden. Ook komen hier elanden voor. De weg stijgt vervolgens naar Avalanche Creek. Ongeveer 16 mijl voorbij de West Entrance ligt, op een hoogte van ruim 1.000 meter, de Avalanche Creek Campground. Hier beginnen twee zeer druk bezochte trails.

Trail of the Cedars

 • Lengte: 640 meter (loop)
 • Hoogteverschil: geen
 • Beginpunt: tegenover het Avalance Campground Ranger Station
 • Je loopt tussen de cedar bomen en varens langs Avalanche Creek.

 

Avalanche Lake Trail

Een van de populaire Glacier National Park Trails is Avalanche trail. In het begin van deze wandeling loop je over een houten voetpad dat tussen hoge red cedarbomen ligt. Bij de splitsing die snel hierna volgt, neem je het linkerpad richting Avalanche Gorge. Je volgt nu Avalanche Creek, een beek die over met mos begroeide rotsen door een nauwe kloof stroomt.

Door de dichte begroeiing is het hier vrij donker, en vooral in de ochtend kan het erg vochtig zijn, waardoor een bijna spookachtige sfeer ontstaat. Er komen veel dieren voor in dit gebied, zoals herten en incidenteel ook grizzlyberen. De trail eindigt bij het aan drie zijden door kliffen omsloten Avalanche Lake. Als je hier begin mei komt, kort na de opening van het wandelpad, heb je kans om op de bergen de vele lawines (avalanches) waaraan het meer haar naam te danken heeft, te kunnen zien én horen. Later in de lente en tijdens de zomer veranderen de lawines in talrijke kleine watervallen.

Een mijl voorbij de camping kan je stoppen bij de Red Rock Point Pullover. Soms kan je hier berggeiten over de rotsen zien lopen. Je kan naar McDonald Creek lopen, het turquoise gekleurde water stroomt hier door rode rotsen. Een mijl voorbij deze stopplaats kan je voor het eerst de Garden Wall zien, en bij het eerstvolgende uitkijkpunt zie je in het westen de 2.739 meter hoge Heavens Peak liggen.

De weg buigt af naar het westen, om even verder weer scherp naar het oosten te draaien. Dit gedeelte van de weg wordt “The Loop” genoemd. Vanaf de verschillende stopplaatsen heb je adembenemend mooie uitzichten op het berglandschap rondom je.

 • Lengte: 7,4 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 170 meter
 • Beginpunt: ten zuiden van de Avalanche Gorge voetbrug aan de Trail of the Cedars

 

Van The Loop tot Logan Pass

De weg volgt nu de Garden Wall, met een stijging van 6% tot aan Logan Pass op de Continental Divide. Ongeveer twee mijl voorbij The Loop heb je, direct voorbij een bocht, een schitterend uitzicht op de Bird Woman Falls aan de overkant van de vallei. 600 meter beneden je kan je McDonalds Creek zien. Een mijl verder ligt Weeping Wall, waar in juni en juli water via verscheidene watervallen naar beneden stroomt, soms zelfs tot op de weg.

Voorbij Weeping Wall ligt een parkeerplaats, vanwaar je vaak berggeiten, dikhoornschapen en andere dieren kan zien. Alpine Meadow is vaak prachtig begroeid, vroeg in de zomer is de weide bezaaid met gele gletsjerlelies, later met andere kleurrijke wilde bloemen.

Logan Pass

Dit is het hoogste punt van de weg, je bevindt je hier 900 meter hoger dan bij Lake McDonald. In alle richtingen heb je een overweldigend uitzicht, op de valleien beneden je en de bergen rondom je. Precies op de Continental Divide ligt het Logan Pass Visitor Center, dat geopend is van begin juni tot midden oktober. Hoewel de parkeerplaats hier vrij groot is, valt het niet altijd mee een vrije plek te vinden. De tentoonstelling hier geeft informatie over het alpine landschap dat ongeveer 1/3 deel van het park beslaat.

Hidden Lake Nature Trail

Via een houten voetpad loop je door een weidegebied met veel wilde bloemen, door een sparren-woud en over rotsranden. Na 2,5 kilometer bereik je een platform vanwaar je uitzicht hebt op Hidden Lake. Je kan vervolgens nog eens 2,5 kilometer verder lopen tot het meer zelf. Onderweg heb je veel kans berggeiten te zien. Dit is ook een van de beste plaatsen waar je vooral in juli en augustus kans hebt om vanaf een veilige afstand grizzlyberen te zien.

 • Lengte: 5 kilometer (tot aan het uitkijkpunt van het meer, en terug)
 • 10 kilometer (tot aan het meer, en terug)
 • Hoogteverschil: 140 meter
 • Beginpunt: Logan Pass Visitor Center (Upper Level)

 

Highline Trail

Dit is een populaire trail, die zeker niet geschikt is voor mensen met hoogtevrees. Het pad is uitgehouwen in steile rotsen, en naast het pad bevinden zich diepe afgronden. De eerste vijf kilometers zijn echter vrij vlak, je kan er dus voor kiezen alleen dit gedeelte te lopen, en dan weer terug te keren.

 • Lengte: 10 kilometer (alleen het eerste gedeelte, en weer terug)
 • 12 kilometer (enkele afstand, tot aan Granite Park Chalet)
 • 18 kilometer (enkele afstand, tot aan The Loop)
 • Beginpunt: Logan Pass Visitor Center

 

Van Logan Pass tot St. Mary Lake

Aan de oostzijde van de Continental Divide gaat de Going-to-the-Sun Road weer naar beneden. Aan de noordzijde van de weg zie je het water van Lunch Creek naar beneden vallen. Je rijdt door een tunnel, en aan het einde daarvan zie je weer een andere waterval. Na een scherpe bocht, die Siyeh Bend heet, kom je in een dichtbegroeid bosgebied. In het midden en aan het eind van de zomer zie je hier veel wilde bloemen.

St. Mary Lake

Dit meer is net als Lake McDonald ongeveer 10 mijl lang, maar het is wel minder breed. Aan de westzijde van het meer ligt de 30 meter hoge waterval Virginia Falls, die goed te zien is vanaf een stopplaats langs de weg. Tussen de Virginia Falls Turnout en Sun Point beginnen diverse korte wandelpaden.

St. Mary Falls and Virginia Falls Trail

Je loopt naar het eind van St. Mary Lake. Vanaf een hoge plek heb je een geweldig goed uitzicht over het meer. Daarna kom je bij St. Mary Falls en – voorbij een brug – ook bij de uit twee delen bestaande Virginia Falls. Eerst zie je een ongeveer 10 meter hoge waterval waarvan het water terecht komt in een rotsachtige kleine poel. En 30 meter verder stroomafwaarts zie je nog een kleinere waterval die ook tot Virginia Falls wordt gerekend. (Je kan de wandeling ook beginnen vanaf de Sunrift Gorge Parking Area. Je komt dan eerst voorbij Baring Falls, en de totale traillengte is dan 6,4 kilometer.)

 • Lengte: 5,8 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: op de heenweg eerst 45 meter omlaag, daarna 30 meter omhoog
 • Beginpunt: St. Mary Falls Trailhead, net ten westen van Sunrift Gorge

 

Glacier national Park trails

Baring Falls Trail

De wandeling begint met een korte maar pittige klim. Baring Creek stroomt door de zeer smalle kloof Sunrift Gorge, voor het beste zicht hierop moet je even tot het uiteinde doorlopen. Voorbij de kloof stroomt Baring Creek verder, via een eenvoudig begaanbaar pad kan je de kreek volgen tot aan de 10 meter hoge waterval Baring Falls.

Met een beetje zoekwerk kan je hier nog een pad vinden dat je naar de bovenzijde van de waterval brengt.

 • Lengte: 1 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 30 meter (op de heenweg omlaag)
 • Beginpunt: Sunrift Gorge Parking Area, 10 mijl ten westen van St. Mary

 

Sun Point Nature Trail

Aan het begin van de trail is een brochure verkrijgbaar. Onderweg heb je een prima uitzicht op St. Mary Lake, en aan het eind kom je uit bij een mooie waterval.

Als je mooie foto’s van het meer wilt maken, stop dan in elk geval bij Sun Point en bij het anderhalve mijl verder gelegen Goose Island View. Dit is een van de meest gefotografeerde uitkijkpunten in het park. Bij The Narrows is het meer op z’n smalst, de overkant is hier slechts 400 meter verwijderd. Ook hier zijn de uitzichten over het meer erg mooi.

 

In het gebied ten noorden van het meer komen veel dieren voor, zoals elanden, herten, stinkdieren, grondeekhoorns en dassen. In de herfst kan je tijdens de avondschemering mannetjeselanden met elkaar in gevecht aantreffen. Tijdens de lente en de vroege zomer groeien hier veel wilde bloemen. Dichtbij de parkgrens, aan de noordoostzijde van het meer, liggen St. Mary Campground en het St. Mary Visitor Center, dat geopend is van mei tot midden oktober. Aan het einde van een korte zijweg ligt een Ranger Station.

 • Lengte: 2,3 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: kleine hoogteverschillen
 • Beginpunt: Sun Point Parking Area, 9 mijl ten westen van St. Mary

 

Beaver Pond Trail

De omgeving is hier minder spectaculair dan op veel andere plaatsen, en trekt dan ook minder toeristen. Het is dan ook vooral een rustgevende wandeling door een gebied met bossen en groene weiden.

 • Lengte: 5,8 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: kleine hoogteverschillen
 • Beginpunt: 1913 Ranger Station parkeerplaats

 

Two Medicine Valley

Ten zuiden van het park loopt Highway 2, en ten oosten loopt Highway 89. Deze twee wegen worden met elkaar verbonden door de 12 mijl lange State Route 49. Ongeveer halverwege ligt de 9 mijl lange zijweg die toegang geeft tot Two Medicine Valley. Je rijdt via de noordelijke oever van Lower Two Medicine Lake het park binnen.  De weg eindigt aan de oostzijde van Two Medicine Lake. Je vindt hier een Ranger Station, een kampwinkel, een camping en een steiger vanwaar je boottochten kan maken.

In deze vallei tref je diverse schitterende meren aan, die worden omsloten door kleurrijke rotsen. De naam van de vallei is ontstaan toen Blackfeet Indianen en Blood Indianen overeenkwamen om hier gezamenlijk ceremonies te houden. Maar omdat The Bloods niet op tijd arriveerden, ontstonden uiteindelijk naast elkaar twee plaatsen waar aparte ceremonies plaatsvonden. Er liggen diverse wandelpaden in de vallei, de kortste trails:

Aster Park Viewpoint Trail

Eerst loop je door een sparrenbos, daarna door het bloemrijke weidegebied Aster Park waaraan de trail haar naam te danken heeft. Je passeert enkele beverpoelen, daar voorbij begint het pad sterk te stijgen. Uitendelijk bereik je een hoog gelegen punt vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de Sinopah en Rising Wolf Mountains, en over Two Medicine Lake.

 • Lengte: 6 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 200 meter
 • Beginpunt: Two Medicine Lake South Shore Trailhead

 

Running Eagle Falls Trail

De bijnaam van de waterval aan het einde van deze trail is “Trick Falls”. De waterval bestaat uit twee delen, en tijdens de lente valt er zo enorm veel water vanuit het bovenste deel naar beneden, dat het onderste deel compleet onzichtbaar wordt. Tijdens de zomer, als de watertoevoer afneemt, verandert het water van koers. Via een ondergrondse grot bereikt het water nu alleen nog het onderste deel van de waterval.

Dit deel van het park heeft ook tegenwoordig nog een belangrijke religieuze waarde voor de Blackfeet indianen. De waterval is vernoemd naar de befaamde vrouwelijke krijger Running Eagle; zij sneuvelde in 1845 tijdens een gevecht met de Flathead Tribe.

 • Lengte: 1 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 18 meter
 • Beginpunt: 1600 meter ten westen van het Entrance Station

 

Scenic Point Trail

De wandeling gaat door grote open gebieden, waardoor je het berglandschap om je heen goed kan zien. Scenic Point is een heuvel, deels rotsachtig, deels met gras, op een hoogte van 2.286 meter. Je bevindt je hier ruim 700 meter boven de bodem van Two Medicine Valley.

 • Lengte: 10 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: ruim 700 meter
 • Beginpunt: Mount Henry Trailhead, 400 meter ten oosten van Two Medicine Ranger Station.

 

De Twin Falls Trail en de Upper Two Medicine Lake Trail

Respectievelijk 12 en 16 kilometer lang (heen en terug). Je kan de dubbele waterval en het meer waarnaar deze trails zijn genoemd ook bereiken door met een boot naar het westelijke uiteinde van Two Medicine Lake te varen, en van daaruit te gaan lopen. De wandelingen zijn dan respectievelijk drie en zeven kilometer lang (heen en terug).

Many Glacier Valley

Vanaf Highway 89 kan je ten noorden van Saint Mary, ter hoogte van het plaatsje Babb, een 12 mijl lange zijweg nemen die naar Many Glacier Valley gaat. Dit deel van het park ligt aan de oostzijde van de bergen (de Lewis Range), die als regenschild fungeren. Het is hier dan ook veel droger dan aan de westzijde. De vallei is erg populair bij wandelaars, want vrijwel nergens kan je zo eenvoudig op plaatsen komen waar de omgeving zo spectaculair mooi is.

De vallei wordt omgeven door talrijke hoge bergen, zoals Mount Gould, Mount Allen, Mount Grinnell en Mount Wilbur. In de vallei liggen diverse meren, Swiftcurrent Lake wordt als een van de mooiste van het park beschouwd. Je kan hier, en ook op het nabijgelegen Lake Josephine, kano- en boottochten maken. Aan de oever ligt het grootste hotel van het park, het in klassieke Zwitserse stijl gebouwde Many Glacier Hotel.

Je kan daar kano’s en kayaks huren, of reserveren voor een boottocht over het meer. Aan het einde van de weg ligt nog een tweede hotel, de Swiftcurrent Motor Inn. Een van de meest populaire wandelingen in dit gebied is de 16 kilometer lange Grinnell Glacier Trail. Deze trail voert je naar de best zichtbare gletsjer in het park. Enkele korte trails in Many Glacier Valley:

Appekunny Falls Trail

Dit is een vrij zware trail, omdat er vrij steile gedeeltes in voorkomen. Onderweg zie je de tientallen meters hoge en zeer fotogenieke Appekunny Falls; ook heb je een mooi uitzicht op Nathaki Lake.

 • Lengte: 3,2 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: ruim 200 meter
 • Beginpunt: 1,1 mijl ten oosten van het Many Glacier Hotel, bij de Grinnell Glacier Wayside Exhibit

 

Swiftcurrent Lake Nature Trail

Dit vrijwel helemaal vlakke pad loopt rondom Swiftcurrent Lake. Onderweg loop je door een 400 jaar oud spruce-fir bosgebied, en door een 60 jaar oud lodgepole-pine bosgebied. De bomen in dit bos zijn geplant na een grote brand in 1936.

 • Lengte: bijna 4 kilometer (loop)
 • Hoogteverschil: weinig
 • Beginpunt: bij de Many Glacier Picnic Area, ten zuiden van het Many Glacier Hotel

 

Ptarmigan Falls Trail

Ptarmigan is de Engelse naam voor sneeuwhoen. In het begin is de trail erg steil, maar als je de eerste honderden meters hebt overwonnen, valt de rest mee. Het pad gaat nu geleidelijk omhoog, door velden met veel gras en bloemen. Je steekt diverse kleine kreekjes over. De waterval die het einddoel is van de wandeling, Ptarmigan Falls, ligt in een gebied met meer bomen en rotsen. Het is niet makkelijk om de waterval in z’n geheel te fotograferen. Je kan eventueel nog verder lopen, ruim 1 kilometer voorbij de waterval bevind je je boven de bomen, en heb je een prima uitzicht over de omgeving.

 • Lengte: 8 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: ruim 200 meter
 • Beginpunt: achter de Swiftcurrent Motor Inn, bij het Iceberg/Ptarmigan Trailhead

 

Red Rock Falls Trail

Dit is een vrij eenvoudige wandeling naar een breed uitwaaierende waterval, die in een onregelmatig patroon over rode rotsen stroomt.

 • Lengte: bijna 6 kilometer (heen en terug)
 • Hoogteverschil: 30 meter
 • Beginpunt: aan het westelijke uiteinde van de parkeerplaats van de Swiftcurrent Motor Inn


Glacier National Park Trails

Leestijd: 13 min